Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 26
  Drukuj  
Autor Wątek: MichcioRoślina- akwa 54 i 45 l  (Przeczytany 64095 razy)
MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #240 : Marzec 02, 2009, 20:00:00 »

54 litry będą miały "restart" za pare tygodni- będę zmieniał podłoże na czarnym bazalt i moze zrobię jakąs konkretną aranzacje , bo tutaj wszystko jest tak bez ładu, na chama upchane ;/ i w ogóle mi sie nie podoba- no moze poza kondycja niektórych roślin. Ale w ogóle nie mam pomysłu na aranzacje ;-/
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #241 : Marzec 02, 2009, 20:30:46 »

Tak owijasz tajemnicą te 45l, że lepiej by było tego warte Wink

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #242 : Marzec 02, 2009, 20:43:33 »

No właśnie nie jest ;/ dlatego nie chcę pokazywać ;/  większość roslin przyszla w kiepskim stanie i próbuję je ratować... teraz to wygląda tak
http://img502.imageshack.us/my.php?image=45litry.jpg

chodziło o stworzenie ściany nurzańca.. ale na efekt trzeba poczekać (w najgorszym stanie przyszedł właśnie ten nurzaniec. Normalnie ta sciana już dawno powina powstać ;/ )
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #243 : Marzec 03, 2009, 09:32:49 »

nie za mało masz swiatła w tym 45l ? cos mizernie te rotale tam wyglądają
gomez1982
Stały użytkownik

« Odpowiedz #244 : Marzec 03, 2009, 09:38:43 »

Ja ogólnie mam dwa zastrzeżenia co do obsady i roślinności.
Tak więc po pierwsze za mało roślin jak na taką obsadę.Nie wiesz na jakiego bojownika trafisz jak trafi się wariat to przy tak skąpym póki co "zalesieniu" to krewetkami długo się cieszyć nie będziesz.Więc albo dokup roślin albo daj im kopa tzn: dobre światło i szkoda że nic pod bazalt nie dałeś jakiegoś substratu wtedy byś chwilę moment miał rozrost roślin.I jedno jeszcze jak chcesz dokupywać światło to kup świetlówkę Aquarelle fajnie przy niej wyglądają krewetki.
MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #245 : Marzec 03, 2009, 09:42:37 »

nie, ta rotala rośnie te na dole są brzydkie (ale wiesz jaka była temperatura w czasie wysyłki) ale puszczają duzo nowych listków. Jak mi się uda to spróbuje dać foto. gomez1982 tam jeszcze nic nie pływa, i długo pływać nie będzie- a świetlówka to 1x 14 W a druga 1x 8W czyli 22W/ 44 litry (bo to profil jest) niestety na substrat zabrakło mi kasy, ale jest tam dużo kulek gliniano torfowych. No ale przecież nie od razu akwarium będzie piękne. Na to trzeba czasu i to jest najpiękniejsze.

EDIT:
mam jakieś zdjęcie. To na dole jest no nie za fajne, ale puszcza zdrowe, soczyscie zielone listki - później jak już będzie ich więcej to te"brzydkie" usunę

myślę że jeszcze będzie fajnie, ale na to trzeba czasu.

EDIT:
jestem chory więc mam dużo czasu, i postanowiłem wymienić dzisiaj żwir. Za jakąś godzinę jadę po żwir- bazalt. Planuję kupić 10 worków po 2 kg (starczy?)  może też wymienię ziemie która jest pod spodem. Myślę teraz jak te rosliny poukładać ale jakoś zupełnie nie mam pomysłu ; /
« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2009, 10:34:05 wysłane przez MichcioRoslina » Zapisane
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #246 : Marzec 03, 2009, 14:58:04 »

te swiatło z kompaktów jest za słabe w dodatku mają złe widmo- za duzo żółtego i zielonego dla roslin nie sa najlepsze i by dawaly sobie radę przy takim świetle musiały by mieć zdecydowanie wiecej Watów do dyspozycji

skoro młode listki u rotali wychodza zielone to znak ze brakuje jej światła, najlepiej posadz ją na srodku bo jak wymienisz oswietlenie na" rury "to tam bedzie najwiecej światła, i daj jej nawóz pod korzenie to będzie sie pieknie wybarwiać

Jesli masz na myśli grys bazaltowy to chyba nie jest to najlepszy substrat dla roślin ... lepiej już zainwestować w mocne oswietlenie kupic zwykły najtanszy zwir w zwirowni i dac rozrosnąć się glosi Wink IMHO jest to najłatwiejsza w hodowli roslina trawnikowa Cheesy
MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #247 : Marzec 03, 2009, 15:14:59 »

...
skoro młode listki u rotali wychodza zielone to znak ze brakuje jej światła, najlepiej posadz ją na  jak wymienisz oswietlenie na" rury "
na rury? chodzi ci o zwykłe "rurowe świetlówki" ? tam sa 2 takie świetlówki- jedna 14 W a druga 8W
MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #248 : Marzec 04, 2009, 17:51:44 »

Dziś przeprowadziłem "gładki restart" i chcialem się pochwalić jak mi wyszło. Tak było przed:

A tak teraz

Myślę że jest lepiej- woda się jeszcze nie wyklarowała- co o tym myslicie?
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #249 : Marzec 04, 2009, 18:24:48 »

Tylko szkoda, że te miniaturki się nie otwierają.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #250 : Marzec 04, 2009, 18:27:54 »

Kurcze, faktycznie...
przed

Po

teraz dziala?
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #251 : Marzec 04, 2009, 19:19:23 »

Owszem ladnie to wyglada, ale czy nie za duzo tych restartow obojetne calkowitych czy miekkich ?
Za kazdym razem pokazujesz nowy baniak, nie widac wcale rozwoju Twojego akwarium.
Do tego wystarczylo zmienic w poprzednim poscie fotki a nie pisac nowy (licznik bije ? )

eryk@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #252 : Marzec 04, 2009, 20:42:53 »

Mam pytanie co zrobiłeś z rybkami, bo na zdjęciu 54l. po restarcie nie widać?

Pięknie teraz to wygląda. Czy ten bazalt to kładłeś na stary żwir czyjest on tam sam?
« Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2009, 20:50:30 wysłane przez eryk@ » Zapisane
MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #253 : Marzec 04, 2009, 20:55:14 »

Ryby są teraz w 45 litrach Smiley Wraz z bojkiem- jak kupowalem bazalt nie moglem mu się oprzec- zaobaczcie go:

nawet fajny nie? To jest typ bardziej spokojny- jest z tymi rybkami z 54 i nic im nie robi Smiley
Nie, tam nie ma starego żwiru, bo chcialem uniknać mieszania sie bialego z czarnym. Ale ja mam czas Smiley Trzeba tylko czekac az sie rozosnie Smiley te kamyki z przodu sa oczywiscie z mchem jawajskim. A tutaj chyba lepsze zdjęcia baniaka
« Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2009, 21:03:24 wysłane przez MichcioRoslina » Zapisane
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #254 : Marzec 04, 2009, 21:02:46 »

bojek cudowny i na czarnym tle żwirku wygląda fantastycznie

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
Strony: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 26
  Drukuj  

Skocz do: