Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Mocowanie oświetlenia ???  (Przeczytany 12942 razy)
Luco
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Luty 08, 2009, 16:30:03 »

W takim razie wszystko gra:)
dolly
Stały użytkownik

Szczecin-Ystad

« Odpowiedz #16 : Luty 18, 2009, 08:56:23 »

Kolejne pytanko.
W moim 30l akwa dla karlików szponiastych jest standardowa pokrywa z żarówką (rośliny tylko zarastają glonami zamiast rosnąć) o wymiarach 40x25cm.Czy da rade tam upchnąć jakąś świetlówkę? Może ktoś ma fotkę?Czy są w ogóle w sprzedaży tak małe świetlówki przystosowane do akwarystyki?

marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Luty 18, 2009, 09:35:08 »

oczywiście chocby zwykłą energooszczędną 11-14W będzie ok, jak masz wymagające roślinki to nawet 18-24W
zwykła z tradycyjnym wkręcanym gwintem
dodatkowy + nie bedzie tak nagrzewała wody

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #18 : Luty 18, 2009, 10:10:53 »

No nie wiem czy to tak prosto, że dasz 'zwyklą' żarówkę, chciał nie chciał, będzie ona pracowała w wilgotnym środowisku, więc należałoby ją chyba odpowiednio zabezpieczyć. Ze świetlówką jest łatwiej, jak zabezpieczyć zwyklą żarówkę nie wiem (poza tym, że musi ona być odpowiednio wysoko na powierzchnią wody).
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Luty 18, 2009, 10:23:52 »

deexer - masz rację... ale ja u siebie i tak użyłem niezbezpieczonych (bez bryzgoszczelnych oprawek) świetlówek i żarówki. Wszystko działa od roku, nigdy prąd mnie nie popieścił, a mocowania "uszczelniłem" czarną taśmą izolacyją. Jednej świetlówki używam wogóle bez oprawki (tylko zawinięta w taśmę) i wszystko jest OK. Ale oczywiście zdaję sobie sprawę jak to jest zrobione i po prostu bardzo uważam i sprawdzam stan zbezpieczenia czasami, a świetlówki niezabezpieczone oryginalną oprawką są w miejscach na obudowie gdzie woda się nie skrapla. Myślałem o uszczelnieniu silikonem - ale to by w przyszłości utrudniło ich wymianę.

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
dolly
Stały użytkownik

Szczecin-Ystad

« Odpowiedz #20 : Luty 19, 2009, 08:33:01 »

Ja sobie wymyśliłam że kupię wszystko do świetlówki 14W.Sama świetlówka ma 36cm,dodajmy oprawki będzie ponad 40.Usunę oryginalną żarówkę a świetlówkę postaram się wcisnąć na ukos pokrywy.Lub jeśli nie wejdzie to po prostu powycinam otwory w bokach pokrywy tak by oprawki wystawały na zewnątrz.Jak myślicie przejdzie coś takiego?.Dziś wszystko zamówię i dodam fotkę gdy zamontuję : )

dolly
Stały użytkownik

Szczecin-Ystad

« Odpowiedz #21 : Luty 27, 2009, 14:51:11 »

Pokrywa 40x25cm przerobiona z żarówki na świetlówkę 14W (AQUA-GLO).Koszt ok 100zł ale oświetlenie mocniejsze i o wiele lepsze.
Nie zmieściła się na ukos jak planowałam więc wycięłam otwory w pokrywie i część oprawek wystaje.Co okazało się dobre bo świetlówka jest na praktycznie całej powierzchni pokrywy tym samym dając mniej zacienionego miejsca po bokach akwa.Widać to na ostatnim zdjęciu.Teraz tylko dokupić rośliny  Cheesy

« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2009, 14:56:58 wysłane przez dolly » Zapisane

dolly
Stały użytkownik

Szczecin-Ystad

« Odpowiedz #22 : Listopad 18, 2009, 12:30:46 »

A ma ktoś może fotki pokrywy o wymiarach 80x35? Jak tam upchnąć dodatkowe świetlówki i jakiej mocy by wyszło tak 0,6-0,7w na litr przy 120L akwarium?

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #23 : Listopad 18, 2009, 13:42:36 »

A ma ktoś może fotki pokrywy o wymiarach 80x35? Jak tam upchnąć dodatkowe świetlówki i jakiej mocy by wyszło tak 0,6-0,7w na litr przy 120L akwarium?

Zobacz tu

A więc chciałem wam zaprezentować jak zainstalowałem w swojej standardowej pokrywie 2x 18W  oświetlenie  4x 20 W

Do zamontowania tego oświetlenie potrzebujemy :

8x oprawka bryzgo szczelna (cena ok. 6zł sztuka )
4x świetlówki (ja zastosowałem 2x18W DL i 1x LightGlo 50zl w sklepie akwarystycznym oraz Sliviane 10000k 20zl allegro.pl)
1x Statecznik Elektroniczny 4x24W (cena 60zl na allegro.pl)

Również potrzeba nam okablowania czyli kable miedziane ^^ + włącznik z wtyczka do kontaktu oraz trochę kleju i plastiku na mocowanie xP

Opisze jak ja to zrobiłem Tongue 
Na początek wywaliłem cała stara elektronikę, łącznie z plastikami ^^ , uwaga mocno są przyklejone, i można sie przy tym mocno namęczyć  xP .Początkowo przygotowałem dwa kawałki plastiku w którym wywierciłem miejsce w gdzie umieściłem oprawki bryzgoszczelne następnie oszlifowałem go (plastik) tak aby pasował do pokrywy , poźniejszym etapem  było podłączanie według schematu, który znajduje się na stateczniku. Później przykleiłem wcześniej oszlifowany plastik kropelka i poxipolem ,żeby się trzymało bez ingerencji w pokrywę, natomiast statecznik przykręciłem z tylu do pokrywy żeby nie było nic  widać Smiley Następnie gdy wysechł klej zamontowałem do oprawek świetlówki i pozostało tylko założenie pokrywy Smiley

Mam nadzieje ze komuś pomoże ten opis Smiley a tutaj zdjęcia jak to zamontowałem

Lub to:

Cytaty pochodzą z tego tematu:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/akwarium-profil-jak-dolozyc-wiecej-swiatla/

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
frankozolas
Nowy
*

Mów mi Franiu :)

« Odpowiedz #24 : Maj 20, 2010, 18:32:49 »

A co powiecie o takiej indywidualności w każdym przypadku mam na myśli dobrze uszczelnione.
http://allegro.pl/item1036087108_oprawa_meblowa_swietlowkowa_8w_srebrna_2001_m9.html   -> tylko ten włącznik na kablu a nie na panelu.
http://allegro.pl/item1038856330_oprawa_swietlowkowa_typu_wera_21w.html
http://allegro.pl/item1031174630_oprawa_oswietlenie_do_akwarium_sw_aquastar_18w.html
hmmm dobry to pomysł?
« Ostatnia zmiana: Maj 20, 2010, 22:20:03 wysłane przez frankozolas » Zapisane
szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.

« Odpowiedz #25 : Maj 21, 2010, 07:22:29 »

Dlaczego uparłeś się na oświetlenie w obudowie ?
Nawet zwykła szyba ma pochłanianie światła ok 2-8% więc taki plastikowy klosz to pewnie ma z 20%
Chyba najlepsze bedzie jednak stosowanie samej świetlówki

frankozolas
Nowy
*

« Odpowiedz #26 : Maj 21, 2010, 07:54:20 »

niestety pod moją pokrywą nie ma miejsca na zamocowanie drugiej świetlówki w taki sposób jak tutaj
takie cóś zmieści mi się pod pokrywę na styk (oświetlenie potrzebuje z tyłu akwa, ponieważ pierwsza świetlówka jest nieco wysunięta do przodu, zaraz za świetlówką jest przetwornik - zajmuje połowę pokrywy, i jest bardzo niewiele miejsca i koniec obudowy)
Stąd pytanie czy świetlówka w obudowie dobrze uszczelniona to dobry pomysł.
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2010, 07:56:28 wysłane przez frankozolas » Zapisane
szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.

« Odpowiedz #27 : Maj 21, 2010, 08:19:36 »

A może rozmontuj stare oświetlenie całą elektronikę wyciągnij poza pokrywę a w środku zostaw same  świetlówki?
Wchodzi coś takiego w grę?

frankozolas
Nowy
*

« Odpowiedz #28 : Maj 21, 2010, 09:19:28 »

musiałbym całe plastiki ciąć: od spodu wygląda tak:
za świetlówką jest miejsce na przetwornik :

widok z góry bez pokrywy od przetwornika.

Zaraz za tym miejscem jest trochę miejsca i tam upchnął bym taka świetlówkę w obudowie bo zajmuje znacznie mniej miejsca i poza tym nie ma zabawy z prądem a moje doświadczenie w elektryce kończy się na mocowaniu gniazdka:P
dolly
Stały użytkownik

Szczecin-Ystad

« Odpowiedz #29 : Maj 21, 2010, 09:35:27 »

Więc zamontuj tak jak ja mam (zdjęcie bukowej pokrywy na 1 stronie tego wątku).Uwierz mi to nic trudnego.Sama też jestem beztalenciem elektrycznym a dałam radę w 20 minut : )
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2010, 09:37:11 wysłane przez dolly » Zapisane

Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: