Luco
Nowy
|
|
« Odpowiedz #15 : Luty 08, 2009, 16:30:03 » |
|
W takim razie wszystko gra:)
|
|
|
|
|
|
|
dolly
Stały użytkownik
Szczecin-Ystad
|
|
« Odpowiedz #16 : Luty 18, 2009, 08:56:23 » |
|
Kolejne pytanko. W moim 30l akwa dla karlików szponiastych jest standardowa pokrywa z żarówką (rośliny tylko zarastają glonami zamiast rosnąć) o wymiarach 40x25cm.Czy da rade tam upchnąć jakąś świetlówkę? Może ktoś ma fotkę?Czy są w ogóle w sprzedaży tak małe świetlówki przystosowane do akwarystyki?
|
|
|
|
|
|
|
marcinl
|
|
« Odpowiedz #17 : Luty 18, 2009, 09:35:08 » |
|
oczywiście chocby zwykłą energooszczędną 11-14W będzie ok, jak masz wymagające roślinki to nawet 18-24W zwykła z tradycyjnym wkręcanym gwintem dodatkowy + nie bedzie tak nagrzewała wody
|
|
|
|
|
|
|
deexer
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #18 : Luty 18, 2009, 10:10:53 » |
|
No nie wiem czy to tak prosto, że dasz 'zwyklą' żarówkę, chciał nie chciał, będzie ona pracowała w wilgotnym środowisku, więc należałoby ją chyba odpowiednio zabezpieczyć. Ze świetlówką jest łatwiej, jak zabezpieczyć zwyklą żarówkę nie wiem (poza tym, że musi ona być odpowiednio wysoko na powierzchnią wody).
|
|
|
|
|
|
|
Piterix
|
|
« Odpowiedz #19 : Luty 18, 2009, 10:23:52 » |
|
deexer - masz rację... ale ja u siebie i tak użyłem niezbezpieczonych (bez bryzgoszczelnych oprawek) świetlówek i żarówki. Wszystko działa od roku, nigdy prąd mnie nie popieścił, a mocowania "uszczelniłem" czarną taśmą izolacyją. Jednej świetlówki używam wogóle bez oprawki (tylko zawinięta w taśmę) i wszystko jest OK. Ale oczywiście zdaję sobie sprawę jak to jest zrobione i po prostu bardzo uważam i sprawdzam stan zbezpieczenia czasami, a świetlówki niezabezpieczone oryginalną oprawką są w miejscach na obudowie gdzie woda się nie skrapla. Myślałem o uszczelnieniu silikonem - ale to by w przyszłości utrudniło ich wymianę.
|
|
|
|
|
|
|
dolly
Stały użytkownik
Szczecin-Ystad
|
|
« Odpowiedz #20 : Luty 19, 2009, 08:33:01 » |
|
Ja sobie wymyśliłam że kupię wszystko do świetlówki 14W.Sama świetlówka ma 36cm,dodajmy oprawki będzie ponad 40.Usunę oryginalną żarówkę a świetlówkę postaram się wcisnąć na ukos pokrywy.Lub jeśli nie wejdzie to po prostu powycinam otwory w bokach pokrywy tak by oprawki wystawały na zewnątrz.Jak myślicie przejdzie coś takiego?.Dziś wszystko zamówię i dodam fotkę gdy zamontuję : )
|
|
|
|
|
|
|
dolly
Stały użytkownik
Szczecin-Ystad
|
|
« Odpowiedz #21 : Luty 27, 2009, 14:51:11 » |
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2009, 14:56:58 wysłane przez dolly »
|
|
|
|
|
dolly
Stały użytkownik
Szczecin-Ystad
|
|
« Odpowiedz #22 : Listopad 18, 2009, 12:30:46 » |
|
A ma ktoś może fotki pokrywy o wymiarach 80x35? Jak tam upchnąć dodatkowe świetlówki i jakiej mocy by wyszło tak 0,6-0,7w na litr przy 120L akwarium?
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny
Dariusz
|
|
« Odpowiedz #23 : Listopad 18, 2009, 13:42:36 » |
|
A ma ktoś może fotki pokrywy o wymiarach 80x35? Jak tam upchnąć dodatkowe świetlówki i jakiej mocy by wyszło tak 0,6-0,7w na litr przy 120L akwarium?
Zobacz tu A więc chciałem wam zaprezentować jak zainstalowałem w swojej standardowej pokrywie 2x 18W oświetlenie 4x 20 W Do zamontowania tego oświetlenie potrzebujemy : 8x oprawka bryzgo szczelna (cena ok. 6zł sztuka ) 4x świetlówki (ja zastosowałem 2x18W DL i 1x LightGlo 50zl w sklepie akwarystycznym oraz Sliviane 10000k 20zl allegro.pl) 1x Statecznik Elektroniczny 4x24W (cena 60zl na allegro.pl) Również potrzeba nam okablowania czyli kable miedziane ^^ + włącznik z wtyczka do kontaktu oraz trochę kleju i plastiku na mocowanie xP Opisze jak ja to zrobiłem Na początek wywaliłem cała stara elektronikę, łącznie z plastikami ^^ , uwaga mocno są przyklejone, i można sie przy tym mocno namęczyć xP .Początkowo przygotowałem dwa kawałki plastiku w którym wywierciłem miejsce w gdzie umieściłem oprawki bryzgoszczelne następnie oszlifowałem go (plastik) tak aby pasował do pokrywy , poźniejszym etapem było podłączanie według schematu, który znajduje się na stateczniku. Później przykleiłem wcześniej oszlifowany plastik kropelka i poxipolem ,żeby się trzymało bez ingerencji w pokrywę, natomiast statecznik przykręciłem z tylu do pokrywy żeby nie było nic widać Następnie gdy wysechł klej zamontowałem do oprawek świetlówki i pozostało tylko założenie pokrywy Mam nadzieje ze komuś pomoże ten opis a tutaj zdjęcia jak to zamontowałem Lub to: Cytaty pochodzą z tego tematu: http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/akwarium-profil-jak-dolozyc-wiecej-swiatla/
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15 160l na ziemi!
|
|
|
frankozolas
Nowy
Mów mi Franiu :)
|
|
« Odpowiedz #24 : Maj 20, 2010, 18:32:49 » |
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 20, 2010, 22:20:03 wysłane przez frankozolas »
|
|
|
|
|
szakallo
Bywalec
Bo rybka lubi pływać.
|
|
« Odpowiedz #25 : Maj 21, 2010, 07:22:29 » |
|
Dlaczego uparłeś się na oświetlenie w obudowie ? Nawet zwykła szyba ma pochłanianie światła ok 2-8% więc taki plastikowy klosz to pewnie ma z 20% Chyba najlepsze bedzie jednak stosowanie samej świetlówki
|
|
|
|
|
|
|
frankozolas
Nowy
|
|
« Odpowiedz #26 : Maj 21, 2010, 07:54:20 » |
|
niestety pod moją pokrywą nie ma miejsca na zamocowanie drugiej świetlówki w taki sposób jak tutaj takie cóś zmieści mi się pod pokrywę na styk (oświetlenie potrzebuje z tyłu akwa, ponieważ pierwsza świetlówka jest nieco wysunięta do przodu, zaraz za świetlówką jest przetwornik - zajmuje połowę pokrywy, i jest bardzo niewiele miejsca i koniec obudowy) Stąd pytanie czy świetlówka w obudowie dobrze uszczelniona to dobry pomysł.
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2010, 07:56:28 wysłane przez frankozolas »
|
|
|
|
|
szakallo
Bywalec
Bo rybka lubi pływać.
|
|
« Odpowiedz #27 : Maj 21, 2010, 08:19:36 » |
|
A może rozmontuj stare oświetlenie całą elektronikę wyciągnij poza pokrywę a w środku zostaw same świetlówki? Wchodzi coś takiego w grę?
|
|
|
|
|
|
|
frankozolas
Nowy
|
|
« Odpowiedz #28 : Maj 21, 2010, 09:19:28 » |
|
musiałbym całe plastiki ciąć: od spodu wygląda tak: za świetlówką jest miejsce na przetwornik : widok z góry bez pokrywy od przetwornika. Zaraz za tym miejscem jest trochę miejsca i tam upchnął bym taka świetlówkę w obudowie bo zajmuje znacznie mniej miejsca i poza tym nie ma zabawy z prądem a moje doświadczenie w elektryce kończy się na mocowaniu gniazdka:P
|
|
|
|
|
|
|
dolly
Stały użytkownik
Szczecin-Ystad
|
|
« Odpowiedz #29 : Maj 21, 2010, 09:35:27 » |
|
Więc zamontuj tak jak ja mam (zdjęcie bukowej pokrywy na 1 stronie tego wątku).Uwierz mi to nic trudnego.Sama też jestem beztalenciem elektrycznym a dałam radę w 20 minut : )
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2010, 09:37:11 wysłane przez dolly »
|
|
|
|
|
|