memozee
tańcząca z welonem
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #405 : Luty 14, 2008, 17:09:38 » |
|
Wczoraj wybrałam sie do sklepu zoologicznego w celu podziwiania bocji kubota, na które jeszcze długo nie będę miała miejsca i zakupienia ampularii i słyszę rozmowę ekspedientki z klientami: -czy te glonojady (pokazują na ok 3,5 cm zbrojniki niebieskie) jeszcze urosną czy to już są dorosłe -(chwila wahania)...one już są dorosłe (!!) ręce mi po prostu opadły
|
|
|
|
zbieram na szczęście, kto się dołoży? To nie jest koniec, to nawet nie jest początek końca, to dopiero koniec początku.
|
|
|
midas78
Nowy
|
|
« Odpowiedz #406 : Luty 15, 2008, 14:08:14 » |
|
Nic to, Ja ostatnio dowiedziałem się od przemiłej pani, że składniki do bimbrowni (np. Hagena) wsypuje się do akwarium i ładnie produkuje się CO2.
|
|
|
|
112 l profil ----------------------- 3 x Skalar 2 x Mieczyk Hellera 10 x Neon Innesa 5 x Kirysek Spiżowy 2 x Kosiarka
|
|
|
memozee
tańcząca z welonem
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #407 : Luty 18, 2008, 17:56:04 » |
|
Niezłe zaraz wypróbuję, chyba jutro wybiorę się do paru zoologicznych, bo dawno się nie śmiałam
|
|
|
|
zbieram na szczęście, kto się dołoży? To nie jest koniec, to nawet nie jest początek końca, to dopiero koniec początku.
|
|
|
Ariedale
Zainteresowany
Piękny bojownik, prawda?
|
|
« Odpowiedz #408 : Luty 19, 2008, 10:11:37 » |
|
Hej, chciałam NIE polecić sklep zoologiczny w Warszawie na Grochowie o nazwie "Merlin" czy jakoś tak. Skalary ( już dorosłe) trzymają w brudnych akwariach ( akwarium miało może 150 l a Skalarków było z 15), w prawie żadnym akwarium nie ma żwirku, ani roślinek. Ryby sprzedawane są pod innymi nazwami niż są. Mojej koleżance w ogólne nie zorientowanej w akwarystyce sprzedano Pielęgniczke Remireze, jako Pielęgniczke Kakadu. I dalej tak sprzedają, próbowałam im wytłumaczyć, że to jest Remireza. Ale oni, że się nie znam. A tak, i myjąc akwaria używają brudnych gąbek. Tak więc NIE POLECAM.
|
|
|
|
Hodowla małych Balonówek! Mój pierwszy miot w całej przygodzie z akwarystyką!
Najlepsze rybki z Azji!
|
|
|
Misquamacus
|
|
« Odpowiedz #409 : Luty 19, 2008, 11:08:24 » |
|
Wiecie co mnie ostatnio rozśmieszyło, że aż się sprzedawca zaczerwienił ?? Pani: Jak się nazywa ta biała rybka, bez oczu ?? Sprzedawca: Plugawczyk jaskiniowy dostałem takiego ataku śmiechu, że musiałem się ewakuowac sprzedawcy takie nazwy wymyślają ciernik pasiasty (cierniooczek khula) krypta (kryptokoryna) ambularia (ampularia) postrach teściowej (babka jakaś ) kiryśniak krówka (kirysek pstry ) miniglonojad (otosek) kosa (kosiarka ) nie wiem kogo oni w konia próbują zrobić a co najlepsze oni twierdzą, że takie nazwy otrzymują z hurtowni albo fajna ich reakcja, jak zapytasz ile kosztuje Betta splendens albo apistogramma cacatuoides, te ich oczy i burak pozdro
|
|
|
|
>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
portfel333
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #410 : Luty 19, 2008, 17:01:46 » |
|
Czesto zdarza sie ze sprzedawcy pisza na zmiane - nazwa lacinska u innych rybek polska a u jeszcze innych mieszanka nazw albo tylko jeden czlon np.zmienniak albo kirys, albo boehlkei... Inna sprawa ze wiekszosc ze sprzedawcow sama sie nie orientuje co tu plywa....kiedys kiedy kupowalem mieczyki i zapytalem o odmiane dowiedzialem sie ze to kirysek bo tak bylo napisane na akwarium najlepszy byl facet w gdansku co chcial mi kiedys do 60l paletki sprzedac...
|
|
|
|
|
|
|
Welonka_12
Nowy
|
|
« Odpowiedz #411 : Luty 19, 2008, 17:45:02 » |
|
Raz podczas oglądania ryb w sklepie usłyszałam taką rozmowę.
Pan: Moje ryby mają ospę a niektóre pleśniówkę, jedna mi już zdechła. Czym je leczyć? Sprzedawca: Niczym, same się wyleczą.
Po tym bez słowa opuściłam sklep i zrezygnowałam z zakupów tam.
|
|
|
|
|
|
|
memozee
tańcząca z welonem
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #412 : Luty 19, 2008, 21:30:21 » |
|
Najgorzej jest w sklepach w centrach handlowych. Ostatnio oglądałam rybki i widzę podpis:molinezje. Ok, pływają tam molinezje, ale coś jeszcze. Co? maleńki kolcobrzuch zielony ?! w tym samym sklepie zobaczyłam dzisiaj zdechłego królika w klatce nikt z obsługi tego nie zauważył, dopiero interwencja kupującego zwróciła uwagę ekspedientki na martwe zwierzę....
|
|
|
|
|
|
|
suselek72
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #413 : Luty 20, 2008, 12:12:23 » |
|
No widzę że takie zachowanie sprzedawców to jest standardem Wągrowiec k/Poznania ul. Jerzyka sklep zoologiczny zgadnijcie czym karmione są rybki - jedzą te co zdechły bo pani sprzedawczyni nie wie że trzeba je odławiać szału można dostać!!!!! Jak oni wyobrażają sobie to wszystko to ja nie wiem!!!! No ale fakt w takim przerybiemiu zbiorników można niezauważyć tych co leża na dnie albo pływają dogóry brzuchem! zero roślin filtrów podłoże i owszem z glonami ale jest! Niewiedziałam śmiać się czy płakać! I co słyszę moze Pani spokojnie welony trzymać razem z kiryskami i Pani kupiłaby gdybym sie nie odezwała. No ludzie!
|
|
|
|
|
|
|
memozee
tańcząca z welonem
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #414 : Luty 20, 2008, 18:30:11 » |
|
w tym samym sklepie w centrum , o którym pisałam wyżej kolezanka zobaczyła pstrążnicę w akwa z neonkami i zapytała się mnie co to za ryba z wystającym brzuchem odwracam się, patrzę a tam ok 10 neonek nie tylko z wystającym brzuchem, ale też odwróconych brzuchem do góry i unoszonych przez wodę z filtra :/
|
|
|
|
|
|
|
midas78
Nowy
|
|
« Odpowiedz #415 : Luty 25, 2008, 08:28:30 » |
|
W sobotę rano padł mi Kirysek (nie wiedzieć czemu) więc udałem się do sklepu po test NH3/NH4 (bo jeszcze mi go brakowało). Ściągam z półki pierwszy lepszy i przypadkiem patrzę na spód pudełka. Data ważności 21/06/2006 . Na szczęście pozostałe testy mają datę do 2011.
|
|
|
|
112 l profil ----------------------- 3 x Skalar 2 x Mieczyk Hellera 10 x Neon Innesa 5 x Kirysek Spiżowy 2 x Kosiarka
|
|
|
kolczyk21
Zainteresowany
Up The Irons!
|
|
« Odpowiedz #416 : Luty 27, 2008, 16:48:15 » |
|
Wchodzę i mówię: "Poproszę tego Nurzańca spiralnego" Na co sprzedawca: "To nie jest Nurzaniec... To jest.. hmm.... Valisneria" :D:D
|
|
|
|
60l. Gupiki: 6 Neon Innesa: 7
|
|
|
PiotrasJ
Zainteresowany
ładna rybcia:)
|
|
« Odpowiedz #417 : Marzec 09, 2008, 20:09:55 » |
|
ja też miałem pare takich spraw 1 to jak mój brat zakładał akwa tlyko on to chciał tylko dla ozdoby i kupić chciał kule i koleś powiedział mu że żadne ryby nie mogą żyć w kuli bez filtra napowietrzania grzałki odpowiedniej i jeszcze najlepiej jak bedzie miała pokrywe i jeszcze na koniec to mnie rozbawił powiedział że w okolicy czyli tak w najbliższych miasstach koło katowice ani w katowicach nie kupimy dobrych i tanich towaró tylko u niego bo on sprowadza z dobrych "źródeł" i ma najlepsze i próbował wcisnąć kule z tymi przyrządami za 254zł i powiedział ze to podstawa co on nał chce sprzedać.........A myśmy powiedzieli że wydecydowaliśmy sie i poszliśmy do zoologicznego 500metrów dalej no i tam na pani sprzedała kule za 32zł i welonke. Druga to że na opakowaniu filtra pisało że filtr jest do akwariów chyba 50l a ja kupowałem 25l a on powiedział żeby kupić to do 160l bo bedzie lepszy ale ten co ja chciałem kosztował 40zł a ten co on mi chciał sprzedać 76zł. Ludzie są naprawde zabawni.......
|
|
|
|
Akwa 25l
5x gupik
moczarka kanadyjska
filtr elite oświetlenie: lampa nad akwa:) (11W)
|
|
|
ala
|
|
« Odpowiedz #418 : Marzec 09, 2008, 20:18:16 » |
|
akurat ten IMO sprzedawca mial racje a ty i brat popelniliście bląd (żadna kula nie jest dobra dla ryb ale ta którą polecil wam sprzedawca byla stokroć lepsza od tej co kupiliście , welon nadaje się do akwa min. 80l. -życie w kuli to dla niego męczarnia)
|
|
|
|
|
|
|
PiotrasJ
Zainteresowany
ładna rybcia:)
|
|
« Odpowiedz #419 : Marzec 09, 2008, 21:24:14 » |
|
usunięte......
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2008, 15:35:57 wysłane przez PiotrasJ »
|
|
Akwa 25l
5x gupik
moczarka kanadyjska
filtr elite oświetlenie: lampa nad akwa:) (11W)
|
|
|
|