.Podchodze a tak może niewiem 30cmna 40cm zaskroniec leży.Pomyślałem się że jest sztuczny na wystawę a on nagle się rusza to spokojnie podchodze do sprzedawcy i mówie mu że zaskroniec jest pod ochrona i niewolno go trzymać w nie woli sprzedawca pomruczał coś tam i poszedł sobie.Pomyślałem kupie go sobie.Podszedłem jeszcze do rybek (też nie zabardzo wyglądały) i gada sprzedawcy że chce tego zaskrońca i paczkę podłoża dla chomików.Patrze a on daje tego zaskrońca do jakiegoś małego pudełka (podobne do pudełka po budach) daje mi go i chce 10 zł.Ja płace i wychodzę.Jeszcze poprosiłem o rachunek na rachunku pisało (Zaskroniec zwyczajny 6,99zł polskich)
I to właśnie jest
TRAGEDIA!!! Ciekawe skąd go mieli i co ciekawego jeszcze oferuje osoba/firma zaopatrująca ten sklep? Ja na Twoim miejscu-znając dane sklepu, o których nie wspomniałeś-pomęczyłbym ich ile się da zgłaszając na policję kolejne przykłady łamania prawa-chociażby mówiąc cały czas o tym zaskrońcu:
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ŚRODOWISKA1)
z dnia 28 września 2004 r.
w sprawie gatunków dziko występujących zwierząt objętych ochroną (...)
§ 6. W stosunku do dziko występujących zwierząt należących do gatunków, o których mowa w § 2-4,(objętych ochroną-przyp.)wprowadza się następujące zakazy:
1) zabijania, okaleczania,
chwytania,
transportu,
pozyskiwania,
przetrzymywania, a także posiadania żywych zwierząt; 2) zbierania, przetrzymywania i posiadania zwierząt martwych, w tym spreparowanych, a także ich części i produktów pochodnych;
3) niszczenia ich jaj, postaci młodocianych i form rozwojowych;
4) niszczenia ich siedlisk i ostoi;
5) niszczenia ich gniazd, mrowisk, nor, legowisk, żeremi, tam, tarlisk, zimowisk i innych schronień;
6) wybierania, posiadania i przechowywania ich jaj;
7) wyrabiania, posiadania i przechowywania wydmuszek;
8 ) preparowania martwych zwierząt lub ich części, w tym znalezionych;
9)
zbywania, nabywania, oferowania do sprzedaży, wymiany i darowizny zwierząt żywych, martwych, przetworzonych i spreparowanych, a także ich części i produktów pochodnych;
10) wwożenia z zagranicy i wywożenia poza granicę państwa zwierząt żywych, martwych, przetworzonych i spreparowanych, a także ich części i produktów pochodnych;
11)
umyślnego płoszenia i niepokojenia;
12) fotografowania, filmowania i obserwacji mogących powodować płoszenie lub niepokojenie ptaków, przy nazwach których w załączniku nr 1 do rozporządzenia zamieszczono symbol "(1)", oraz nietoperzy;
13)
przemieszczania z miejsc regularnego przebywania na inne miejsca;
14) przemieszczania urodzonych i hodowanych w niewoli do stanowisk naturalnych.
Ja widzę tu kilka wykroczeń, które przy odpowiednim naświetleniu i odrobinie uporu można by złożyć na przestępstwo i wyciągnąć z niego konkretne konsekwencje, bo jak znam życie wezwani policjanci spisali notatkę i pojechali nawet nie dając upomnienia...