Widoczne dla mnie błędy przy pierwszym czytaniu opisu:
9 W energooszczędnej żarówce (na opakowaniu napisano wydajnosć 40W)
Energooszczędna żarówka jest jak zakręcona świetlówka i zawsze liczymy ją po tej mniejszej wartości czyli u Ciebie 9W.
Czas oświetlania zbiornika od godziny 8 dwie świetlówki flora i aqua glo, o 9:30 dołącza grolux i żarówki, o 12 4-a świetlówka, o 16 odłąncza się philips, dalej o 20 aqua i flora i o 21 reszta.
Po co tak kombinować? Przy tak małej ilości światła możesz spokojnie włączać te wszystkie świetlówki na raz i świecić nimi wszystkimi 8-10 h a przy dobrej stabilizacji nawet i więcej.
podmiany około 30-40L co 2 tygodnie
Na akwarium roślinne nawożone nawozami płynnymi i bez CO2 to zdecydowanie za mało! Powinieneś podmieniać min 20-30% wody co tydzień.
po podmianie stosuje szyszki olchy
Nie potrzebnie. Szyszki wprowadzają do wody garbniki sprawiając, że całe światło nie dochodzi do roślin.
jak dotąd nie zajmowałem się parametrami wody
Najwyższy czas zacząć.
wiem jedynie że szyszki ją zmiękczają
Nic bardziej mylnego. Szyszki olchy mogą zakwasić wodę ale jej nie zmiękczą.
Filtracja - filtr aqua nova 1500l włączam go jedynie na noc
Błąd! Filtr powinien chodzić 24h/dobę. Zeolit zostaw.
myśę też o co2, poczatkowo bimbrownia, ale w planach jest butla wysokociśnieniowa.
CO2 to dobry pomysł. Bimbrownia do tego litrażu sie nie sprawdzi. Ma za małą wydajność. Tylko butla wysokociśnieniowa.
Podłoże, czarny żwir łupany, niestety nie znam jego właściwości czy też materiału z którego został wytworzony, wziąłem go z zakładu kamieniarskiego (być może on jest źródłem moich problemów).
Możliwe. Nie znając właściwości naszego podłoża możemy nabawić się nie lada kłopotów. Przydałoby Ci się pod tym żwirkiem jeszcze jakieś podłoże podżwirowe dla roślin (np Biogrunt, Floran Start itp). Zainteresuj się tą tematyką bo warto.
- brązowy nalot (jakby glon) na liściach który łatwo usunąć ręką
Możliwe, ze jakieś pierwotniaki albo okrzemki. Często występują w nieustabilizowanych i niedojrzałych biologicznie akwariach.
glony w postaci ciemno zielonych kropek na liściach żabienic, anubiasów oraz szybach
Zbyt małe podmiany wody.
to co się stało z moimi zwartykami - poprostu zgniły, liście zaczeły odpadać wraz z łodygami i pozostały prawie same korzenie (o dziwo nie gnijące).
Prawdopodobnie choroba zwartek. To nic strasznego ale wymaga cierpliwości. Często zwartki po przesadzaniu tak się zachowują i w większości wypadków po pewnym czasie (nawet do kilku miesięcy) z tych ocalałych korzeni i kłączy wyrastają normalne, zdrowe liście.
Mam również nadzieję że post nie zostanie usunięty przez moderatorów
Dlaczego miałabym usuwać Twojego posta? Aż tacy źli tu nie jesteśmy

Do MarteQ15 i andrzeja72:
Oświetlenie 300 : 138 = 2,17... hmmm Duzo Wink A jakie rosliny hodujesz?
Dużo światła.
Dobre!

Poprawne obliczenie ilości światła: 138/300 = 0,46W/l czyli wcale nie tak dużo... zwróćcie także uwagę na to,z e te świetlówki nie świecą wszystkie po 8 h.