Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Brak wzrostu roślin  (Przeczytany 8101 razy)
BartolomeoPlvsIT
Zainteresowany
**

« : Październik 17, 2008, 13:42:04 »

Na wstępie witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem forum. Akwarystyką zajmuje się około 10 lat, jednak nie nazwałbym sie jeszcze profesjonalistą.
Jakieś 3 lata temu zainteresowałem się akwarystyką holenderską i pochłoneła mnie całkowicie. Jednak po niedawnej zmianie akwarium rośliny znacznie mi podupadły. Mam je już ponad 3 miesiące a rośliny wręcz marnieją. Opisze swoje akwarium i proszę o ewentualne podpowiedzi czy uwagi.

Akwarium 300 l proste,

Oświetlenie własnej roboty (obudowa i montaż), (w środku całkowicie oklejona folią aluminiową) tył świetlówka grolux 30W dalej aqua glo 30W flora glo 30W i z przodu zwykła 30W świetlówka philipsa, dodatkowo po bokach po jednej 9 W energooszczędnej żarówce (na opakowaniu napisano wydajnosć 40W). Reasumując łącznie jest 138W [prawdopodobnie zbyt mało] sterowane trzema programatorami czasowymi. Czas oświetlania zbiornika od  godziny 8 dwie świetlówki flora i aqua glo, o 9:30 dołącza grolux i żarówki, o 12 4-a świetlówka, o 16 odłąncza się philips, dalej o 20 aqua i flora i o 21 reszta.

Woda około 23 stopnie (termoregulator) [podmiany około 30-40L co 2 tygodnie], po podmianie stosuje szyszki olchy, jak dotąd nie zajmowałem się parametrami wody, wiem jedynie że szyszki ją zmiękczają.

Filtracja - filtr aqua nova 1500l włączam go jedynie na noc, ale mam w planach przewidziane dodatkowo godziny od 13 do 16 w dzień, ( media filtracyjne) na dole gąbka, zeolit, ceramika, wata, i tu pytanie, znam z grubsza właściwości zeolitu, czy możliwe że zabiera roślinom minerały? Czytałem że to jest mozliwe i że należy go stosować jedynie na pewien okres czasu, (tak jak węgiel aktywowany), i mam zamiar go usunąć Huh

Nawożenie - raz w tygodniu 30 ml nawozu zakupionego na allegro, dwa razy w tygodniu około 10 ml planta gainer pro ferro+ oraz Planta Gainer Pro Micro (odpowiednio do ilości podmienionej wody), myśę też o co2, poczatkowo bimbrownia, ale w planach jest butla wysokociśnieniowa.

Podłoże, czarny żwir łupany, niestety nie znam jego właściwości czy też materiału z którego został wytworzony, wziąłem go z zakładu kamieniarskiego (być może on jest źródłem moich problemów). Sad

Rybek mam niewiele trzy średniej wielkości skalary w tym jedna para, trzy gubiki, para glonojadów, kosiarka.

Jeśli chodzi o najważniejsze czyli roślinki, nie będę wymieniał nazw gdyż musiałbym je wyszukać (większość z aukcji internetowych Kasandry i Krasnala), chodzi mi raczej o ogólne przyczyny słabego wzrostu gdyż wiekszość słabo rośnie posiadam około 30 gatunków, raczej dla początkującyh lub średniozaawansowanych.

Niepokojące mnie objawy poza słabym wzrostem: - brązowy nalot (jakby glon) na liściach który łatwo usunąć ręką                 
 - glony w postaci ciemno zielonych kropek na liściach żabienic, anubiasów oraz szybach  
 - to co się stało z moimi zwartykami - poprostu zgniły, liście zaczeły odpadać wraz z łodygami i pozostały prawie same korzenie (o dziwo nie gnijące). Smiley

Mam nadzieje że ktoś przeczyta tę lektóre i mi pomoże udzielając jakiejś opini porady i z góry dzieki. Mam również nadzieję że post nie zostanie usunięty przez moderatorów, szukałem  w wielu źródłach, jednak nie na wszystko znalazłem odpowiedź. Cry  
« Ostatnia zmiana: Październik 17, 2008, 14:23:01 wysłane przez Emi » Zapisane

Bartek

Akwarium 300L
MarteQ15
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Październik 17, 2008, 13:52:14 »

Rybek mam niewiele trzy średniej wielkości skalary w tym jedna para, trzy gubiki, para glonojadów, kosiarka.

Nie znam takich ryb jak Gubiki ? Co to  Wink ?  Pewnie chodzi o gupiki? Peocillia Reticulata
Co do reszty to moze jakas fotka? Cheesy
Dlaczego wyłaczasz  filtr?  Huh
Oświetlenie 300 : 138 = 2,17... hmmm Duzo  Wink A jakie rosliny hodujesz?
« Ostatnia zmiana: Październik 17, 2008, 13:55:29 wysłane przez MarteQ15 » Zapisane
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Październik 17, 2008, 14:30:08 »

Dużo światła.
Czym i jak często nawozisz? Czy podajesz CO2? Bo jak nie to wydaje mi się, że brak substancji odżywczych przy silnym oświetleniu jest przyczyną słabego wzrostu i obumierania roślin.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Październik 17, 2008, 14:42:31 »

Widoczne dla mnie błędy przy pierwszym czytaniu opisu:

9 W energooszczędnej żarówce (na opakowaniu napisano wydajnosć 40W)

Energooszczędna żarówka jest jak zakręcona świetlówka i zawsze liczymy ją po tej mniejszej wartości czyli u Ciebie 9W.

Czas oświetlania zbiornika od  godziny 8 dwie świetlówki flora i aqua glo, o 9:30 dołącza grolux i żarówki, o 12 4-a świetlówka, o 16 odłąncza się philips, dalej o 20 aqua i flora i o 21 reszta.

Po co tak kombinować? Przy tak małej ilości światła możesz spokojnie włączać te wszystkie świetlówki na raz i świecić nimi wszystkimi 8-10 h a przy dobrej stabilizacji nawet i więcej.

podmiany około 30-40L co 2 tygodnie

Na akwarium roślinne nawożone nawozami płynnymi i bez CO2 to zdecydowanie za mało! Powinieneś podmieniać min 20-30% wody co tydzień.

po podmianie stosuje szyszki olchy

Nie potrzebnie. Szyszki wprowadzają do wody garbniki sprawiając, że całe światło nie dochodzi do roślin.

jak dotąd nie zajmowałem się parametrami wody

Najwyższy czas zacząć.

wiem jedynie że szyszki ją zmiękczają

Nic bardziej mylnego. Szyszki olchy mogą zakwasić wodę ale jej nie zmiękczą.

Filtracja - filtr aqua nova 1500l włączam go jedynie na noc

Błąd! Filtr powinien chodzić 24h/dobę. Zeolit zostaw.

myśę też o co2, poczatkowo bimbrownia, ale w planach jest butla wysokociśnieniowa.

CO2 to dobry pomysł. Bimbrownia do tego litrażu sie nie sprawdzi. Ma za małą wydajność. Tylko butla wysokociśnieniowa.

Podłoże, czarny żwir łupany, niestety nie znam jego właściwości czy też materiału z którego został wytworzony, wziąłem go z zakładu kamieniarskiego (być może on jest źródłem moich problemów).

Możliwe. Nie znając właściwości naszego podłoża możemy nabawić się nie lada kłopotów. Przydałoby Ci się pod tym żwirkiem jeszcze jakieś podłoże podżwirowe dla roślin (np Biogrunt, Floran Start itp). Zainteresuj się tą tematyką bo warto.

- brązowy nalot (jakby glon) na liściach który łatwo usunąć ręką

Możliwe, ze jakieś pierwotniaki albo okrzemki. Często występują w nieustabilizowanych i niedojrzałych biologicznie akwariach.

glony w postaci ciemno zielonych kropek na liściach żabienic, anubiasów oraz szybach

Zbyt małe podmiany wody.

to co się stało z moimi zwartykami - poprostu zgniły, liście zaczeły odpadać wraz z łodygami i pozostały prawie same korzenie (o dziwo nie gnijące).

Prawdopodobnie choroba zwartek. To nic strasznego ale wymaga cierpliwości. Często zwartki po przesadzaniu tak się zachowują i w większości wypadków po pewnym czasie (nawet do kilku miesięcy) z tych ocalałych korzeni i kłączy wyrastają normalne, zdrowe liście.

Mam również nadzieję że post nie zostanie usunięty przez moderatorów

Dlaczego miałabym usuwać Twojego posta? Aż tacy źli tu nie jesteśmy  Grin

Do MarteQ15 i andrzeja72:

Oświetlenie 300 : 138 = 2,17... hmmm Duzo  Wink A jakie rosliny hodujesz?
Dużo światła.

Dobre!  Good !

Poprawne obliczenie ilości światła: 138/300 = 0,46W/l czyli wcale nie tak dużo... zwróćcie także uwagę na to,z e te świetlówki nie świecą wszystkie po 8 h.
« Ostatnia zmiana: Październik 17, 2008, 14:45:42 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
MarteQ15
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Październik 17, 2008, 16:02:08 »

Fakt. Mój  błąd  Grin Wybaczcie  Wink
BartolomeoPlvsIT
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Październik 20, 2008, 10:25:34 »

Niezła krytyka ze strony EMI,  Grin ale przyjmę ją z pokorą hehe. Postaram sie do niej zastosować.

1. Żarówki liczyłem po 9W a nie (40), z szyszkami to fakt, pomyliłem poprostu pojęcia, istotnie zakwaszaja wodę, jednak uważam że garbniki pomagają w walce z glonami, a i rybom służa w istotny sposób np. przyspieszają gojenie sie ran, dla tego też je zostawię. (oczywiście stosowałem je raz na 2 tyg. a nie co dziennie)

2. Filtr chodzi już całą dobę (zeolit pozostawiłem). Wyczyściłem filtr po prawie 3 miesiacach pracy i o dziwo media nie były aż tak brudne, pewnie dla tego że chodził tylko nocą.

3. Oświetlenie - pierwsza świetlówka zaczyna teraz od 9:30 a o 10 reszta i tak do 19, a ta pierwsza wyłącza sie o 20. (wiecej chyba nie bedę dokładał, bo rachunki mnie przerosną hehe)

4. Co do podmian wody (będę podmieniał jej teraz więcej)

5. Badanie parametrów wody, eh, narazie poczytam sobie o tym.

6. Co2, trochę spory koszt -  butla około 100 zł + reduktor ciśnienia 70 zł + elektroniczny wyłącznik (tak żeby nocą co2 nie truło ryb) też ze 30 zł, ale pomyślimy o tym,

7. Jeśli chodzi o różnego rodzaju biogrunty, w tym momencie przy zalanym akwarium chyba nie ma sensu, ale na przyszłość..

8. Co do zwartek to myślę że trafiona odpowiedź gdyż faktycznie jakiś czas były często przesadzane (walka z ślimakami i sprzedaż poprzedniego akwa).

Jeszcze jeśli chodzi o rośliny to najbardziej mi żal Alternanthera Splendida, w poprzednim akwa (112l i dwie świetlówki 18W, lumilux osram i standardowa, [chociaż była bimbrownia]) w dwa miesiace miałem z niej 5 sztuk po 40cm wysokosci, piękne czerwone i musiałem je przycinać co tydzień tak szybko rosły. Teraz tak zmarniały że trudno je zauważyć, a liście pozostały jednynie przy szypułce.. ehh..

Dzięki za wszystkie porady, postaram sie zastosować jak najwięcej z nich. Smiley Jeśli macie dla mnie jeszcze jakieś to piszcie. Good ! Mam nadzieję że rośliny wreszcie odbiją, bo zacząłem już tracić nadzieję. Sad  Cry

Bartek

Akwarium 300L
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Październik 20, 2008, 11:58:57 »

Ad. 5. Testy akwarystyczne są do kupienia prawie w każdym zoologicznym. Najtańsze są paskowe ale trzeba liczyć się ze sporym błędem pomiaru. Warto zainwestować w testy kropelkowe. Do akwarystyki roślinnej przydają się testy na: pH, NO3, PO4, Fe, KH i przynajmniej raz zmierzyć GH.

Ad. 6. Elektrozawór nie jest Ci potrzebny. Jeśli CO2 będzie dawkowane z głową, równo i w odpowiednich ilościach to w nocy może bez problemu chodzić. Zamiast elektrozaworu lepiej zainwestować w dobry zaworek precyzyjny.

Ad. 7. Można to obejść aby nie rozwalać akwarium. Wystarczy zakupić kulki gliniane bądź gliniano-torfowe albo pałeczki nawozowe dla roślin akwariowych i wcisnąć głęboko pod korzenie roślin. Polecam.

Pozdrawiam,
Emi

BartolomeoPlvsIT
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Październik 22, 2008, 11:31:02 »

Wiem że uznacie to zapewne za głupie pytanie, gdyż wiele roślin potrzebuje odrębnych wartości parametrów ale czy moze ktoś mi podać jakieś uśrednione ich wartosci dla akwarium roślinnego? Z góry byłbym wdzięczny. Cheesy

Bartek

Akwarium 300L
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Październik 22, 2008, 12:03:37 »

Większość roślin będzie dobrze rosła przy GH 6, KH 4 i pH 6,6-6,8, NO3 5-10, PO4 0,2-0,5, Fe 0,2-0,5.

Pozdrawiam,
Emi

BartolomeoPlvsIT
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Listopad 13, 2008, 19:37:42 »

Witam wszystkich ponownie. Zakupiłem wreszcie testy wody, akurat firmy JBL i chyba nie jest najlepiej Cry

woda w akwarium - NO3 - 10,  NO2 - 2,5  GH>14, kH>10, i PH - 7,2 - 7,6,

woda z kranu - NO3 - O, NO2 - 0, GH>7, Kh - 3, ph - 7,2,

zrobiłem jeszcze test świeżej wody ze żwirem - NO3 - O, NO2 - 0, GH>8, Kh - 3, ph - 7,2.

Zarówno woda z kranu jak i woda ze żwirem odstana jedynie jakieś pół godziny. Niestety nie mam testu na żelazo i Po4.

I moje pytanie, Afro co mogę teraz zrobić żeby polepszyć parametry wody i chociaż zbliżyć je do podanych przez Emi??

Bartek

Akwarium 300L
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #10 : Listopad 13, 2008, 19:45:23 »

No2 - 2,5 -i ryby ! -masakra lepiej podmień wode bo to stężenie jest silnie trujące.
co do reszty parametrów to wydaje mi się ze jednak żwir może podnosic pH i twardości - może poprostu woda ze żwirem stała za krótko aby to zaobserwować- ile stała ?zanim zrobiłes testy? jak nie żwir to musisz mieć w zbiorniku cos innego co podnosi te wartosci...może jakieś ozdoby? , kamienie?

BartolomeoPlvsIT
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Listopad 13, 2008, 19:51:15 »

Właśnie nic nie mam, wszystkie kamienie wyjąłem z miesiąc temu. jest jedynie mała jaskinia ale to tworzywo sztuczne. Wodę właśnie podmieniłem. Podmieniam tak ok. 60-70L tygodniowo w 300L. Boję się że to ten żwir

Bartek

Akwarium 300L
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #12 : Listopad 13, 2008, 19:57:55 »

żwir polej octem jak się pieni to lipa , jak nie to ja i tak bym garść żwiru zalała szklanką kranówki i zbadała parametry po 24h i po 48 i 72 i po tygodniu - jak nie będzie zmian przez ten czas żadnych to nie żwir podnosi.

BartolomeoPlvsIT
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Listopad 13, 2008, 20:00:41 »

Ale czy mogę coś jeszcze zrobić poza wymianą całego (ehhhhhh.. Cry) żwiru na nowy i podmian wody?

Bartek

Akwarium 300L
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Listopad 13, 2008, 20:01:03 »

podmianą żwiru się nie stresuj, też źle wybrałem i będę zmieniał, na szczęście dobry żwirek jest na prawdę tani
żwir może podnosić twardość i PH, ale te parametry w Twoim zbiorniku nie są złe
za to NO2 jest kilka razy za wysokie!
jeśli niedawno założyłeś polecam to co mi pomogło - sera nitrivec - są to kultury bakterii nitryfikacyjnych, wpuściłem ryby trochę zbyt szybko i NO2 zaczęło się podnosić, po czterodniowej kuracji nitrivec mam spokój z NO2 (szczegóły opisałem w wątku z moim akwa w podpisie link)
jeśli masz 300l to nie kupuj najmniejszego pojemnika nitrivec 50 czy 100 ml bo nie starczy minimum 2x100 ml

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: