Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Brak wzrostu roślin  (Przeczytany 8091 razy)
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #15 : Listopad 13, 2008, 20:08:04 »

cóż jeśli to żwir zatwardza wode to pozostaje Ci wymiana go lub zmiana biotopu na malawi Wink . Jak to wina żwiru to z czasem te wartości będą rosły...imo. kontroluj to No2 i jak pisze marcin dolewaj nitrivek (do filtra też dolej) ale bez podmian się nie obejdzie jeśli akwarium jest juz zarybione

Jakieś 3 lata temu zainteresowałem się akwarystyką holenderską i pochłoneła mnie całkowicie.
akwarystyka holenderska ... a nie masz testu na po4 i fe ? raczej bez tego nikt nie zgadnie czego roslinom brakuje...

BartolomeoPlvsIT
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Listopad 13, 2008, 20:18:22 »

Dzięki za porady, ale ten żwir jest dokładnie taki jak chciałem (niestety jedynie od strony wizualnej jak widać, więc czarny łupek o gradacji ok. 0,5 cm, pozyskałem go co prawda z zakładu i za darmo),  wracając do octu, to sprawdziłem, polałem żwir i nie było żadnej widocznej reakcji, to chyba dobrze. Przetestuję go jeszcze jak zalecała ala w szklance wody ale to już wymaga czasu. O rezultatach napiszę.
Jeśli chodzi o No2 (chyba azotyny) skąd mogła się wziąść taka ich ilość, ryb mam nie wiele jedynie 7 sztuk, gigantyczne też nie są.?
Marcinl a czy znasz jakieś inne sposoby na ewentualne obniżenie Gh Kh i PH?

Bartek

Akwarium 300L
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Listopad 13, 2008, 20:21:36 »

Tylko w tej szklance to zalej go destylowaną.

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Listopad 13, 2008, 20:23:09 »

sposoby są w tym wątku http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=6947.0
pytasz skąd taka ilość NO2 - niedojrzale akwarium brak bakterii nitryfikacyjnych w odpowiedniej ilości, zbyt szybko wpuściłeś ryby pewnie?
filtr pracuje nonstop? płuczesz go jak często i czy w wodzie odlanej z akwa? jaki to filtr?

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #19 : Listopad 13, 2008, 20:23:27 »

Tylko w tej szklance to zalej go destylowaną.
tak racja Tongue

BartolomeoPlvsIT
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Listopad 13, 2008, 20:30:58 »

Fakt, ryby wpuściłem niestety od razu, akwa zalane w sierpniu, filtr pracuje 24h/7 dni, filtr aqua nova 1500, płucze go raz na 3 miechy, czytałem że nie warto myć co miesiąc, ale w bieżącej wodzie. Przyznam się że nie słyszałem o myciu w wodzie pochodzącej z akwarium, za pewne chodzi o to by nie wypłukać pożytecznych kultur bakterii, ale do tego lepszy byłby drugi podobny filtr i mycie ich na zmiany w  pewnych odstępach czasowych. Niestety zabraknie mi miejsca na drugi, a niedługo dojdzie jeszcze butla co2 1,5kg której niestety dotej pory nie nabyłem to tym bardziej..eh

Bartek

Akwarium 300L
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Listopad 13, 2008, 20:31:57 »

teraz przeczytałem ponownie Twoją 1 wypowiedź w tym wątku - dlaczego NO2 jest wysokie - bo wyłączałeś filtr!
powinien pracować nonstop, jeśli jest wyłączony na dłuższy czas bakterie nitryfikacyjne giną!
jako medium zamiast zeolitu (w swoim usunąłem zeocarbon) polecam bioceramikę
i płucz w wodze z akwarium akurat podczas podmiany, jeśli nie jest zbyt zapchany możesz czyścić co miesiąc,
jak wrzucisz bioceramikę to wlej nitrivec prosto do filtra na ceramikę, i kuracje całą przeprowadź we wskazanych na ten litraż ilościach, filtr wyłączaj tylko na czyszczenie, przy podawaniu nitrivec nie czyść go
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2008, 20:36:04 wysłane przez marcinl » Zapisane

BartolomeoPlvsIT
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Listopad 13, 2008, 20:36:40 »

Nom mam ceramikę, chciałem usunąć zeolit, czytałem że może absorbować pewne związki podobnie jak węgiel, tyle że po pewnym czasie je oddaje, ale Emi doradziła mi abym go zostawił. Ostatnio za to kolega z Politechniki inz środ. doradzał mi biobale, doktor podobno je zachwalał, co o nich myślicie??

Bartek

Akwarium 300L
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Listopad 13, 2008, 20:41:46 »

biobale pełnią tą samą funkcję co bioceramika Wink
co do zeolitu i węgla - zdania są różne, jedni polecają tylko na krótki czas inny na stałe,c
IMO można trzymać - dlaczego? ponieważ wszyscy renomowani producenci filtrów wewnętrznych dają jako wkłady zarówno zeolit jak i carbon.
na pewno węgiel trzeba usuwać na czas kuracji lekami - a wskazany jest po leczeniu

i jeszcze odnośnie roślin, jak to już wyżej polecali - kup testy PO4
cytat z linkowanego wyżej wątku o parametrach wody:

"PO4 - fosforany, pełnią ważną rolę w prawidłowym rozwoju roślin, służą do syntezy cukru. Do akwarium dostają się głównie wraz z odchodami ryb i nie zjedzonymi resztkami pokarmu. Ich optymalny poziom mieści się w granicach 0.5 – 1.5 mg/l, powyżej 3 mg/l może nastąpić rozwój glonów.

- aby obniżyć - wymiana wody od 30-50%, w zależności od ilości fosforanów w wodzie.

- aby podwyższyć - jak w przypadku azotanów, przy dobrym wzroście roślin może być potrzebne dodatkowe uzupełnianie fosforu, najlepszą jego formą jest KH2PO4 - diwodorofosforan potasu i K2HPO4 - wodorofosforan dipotasu."

powodzenia!
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2008, 21:35:19 wysłane przez marcinl » Zapisane

BartolomeoPlvsIT
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #24 : Listopad 24, 2008, 21:11:41 »

Witam ponownie, odwaliłem kawał roboty w akwa jakieś 3 dni prawie ciągłej pracy, wkurzyły mnie te azotyny, a więc wyłowiłem ryby (do wody pochodzącej z akwa oczywiście) wyciągnąłem wszystkie rośliny, i wymieniłem 1/3 wody, buszowałem odmulaczem po dnie aż większość brudu "wyssałem", wrzuciłem na 2 dni do filtra węgiel i wyjąłem zeolit w tym czasie nie nawoziłem, dziś podłączyłem bimbrownie, gdyż jeszcze kompletuje sprzęt, na razie mam sama butle 1,5kg i od razu pytanko, czy wystarczy mi do tego oprócz węży i reduktora sam zaworek precyzyjny i dyfuzor (jaki polecacie) czy coś jeszcze ale coś rzeczywiście potrzebnego

Ale przejdźmy do meritum sprawy czyli pomiarów wody

Dzisiejszy pomiar wody - NO3 - 25 (niestety skoczyło) ale NO2 - 0(hura) GH - 9 kH - 4 PH - 7,6

Pomiar żwiru w szklance z wodą demineralizowaną 48h -- NO3 - 0 NO2 - 0 GH - 3-4 kH - 3  PH - 6,8 - 7,2

7 dni -- NO3 - 0 NO2 - 0 GH - 5 kH - 3  PH - 7,6

Dokonałem także testu kamieni których znowu używam, też szklanka z wodą destylowaną

48h -- NO3 - 0 NO2 - 0 GH - 3 kH - 0-3  PH - 6,4 - 6,8
                                                                      5 dni -- NO3 - 0 NO2 - 0 GH - <4 kH - 6  PH - 7
                                                                      7 dni -- NO3 - 0 NO2 - 0 GH - <4 kH - 4  PH - 6,8

JESZCZE JEDNA WAŻNA RZECZ JAKĄ ZAOBSERWOWAŁEM - ŻWIR WYDZIELA NA POWIERZCHNI WODY LEKKO MĘTNY OSAD
Rozmawiałem jednak ze znajomym który powiedział że jeszcze przez 3 miesiące osad może się utrzymywać i radził się nie martwić.

Co wy na to??? Roll Eyes

Bartek

Akwarium 300L
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Listopad 25, 2008, 10:36:39 »

od razu pytanko, czy wystarczy mi do tego oprócz węży i reduktora sam zaworek precyzyjny i dyfuzor (jaki polecacie) czy coś jeszcze ale coś rzeczywiście potrzebnego

Jeszcze koniecznie zaworek przeciw zwrotny (zwykły plastikowy kupisz tanio w zoologicznym albo szklany np wysyłkowo, montuje się go za zaworkiem precyzyjnym aby woda cofająca się z akwarium po skończeniu się gazu w butli nie zalała reduktora) i opcjonalnie licznik bąbelków (np szklany wysyłkowo).

8h -- NO3 - 0 NO2 - 0 GH - 3-4 kH - 3  PH - 6,8 - 7,2

7 dni -- NO3 - 0 NO2 - 0 GH - 5 kH - 3  PH - 7,6

No też żwir to tak się z lekka do wymiany nadaje, to widać po pomiarach Smiley

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
BartolomeoPlvsIT
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #26 : Listopad 25, 2008, 11:05:27 »

A jaki proponujecie dyfuzor? Szklany czy atomizer, który lepszy, wiem że są jeszcze te vario ale to sobie na razie odpuszczę

Bartek

Akwarium 300L
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #27 : Listopad 25, 2008, 13:46:15 »

Szklane są ok. Tanie i dość dobre.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: