Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Poważny dylemat  (Przeczytany 2877 razy)
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« : Październik 17, 2008, 18:26:51 »

Mam dwa głupie pytania do właścicieli większych baniaczków:
Kupiłam swoje pierwsze większe akwa, żadna kobyła ale swoje waży i do brodzika mi nie wejdzie. Wiadomo, nawet nowe, prosto spod igły czyściutkie nie jest. Jak umyć takie akwa?
I drugie pytanie: jak radzicie sobie ze swoimi akwariami podczas remontu, czy nawet zwykłego malowania? Dwustu czy nawet stu litrowy zbiornik raczej ciężko ruszyć z miejsca, no i jeszcze stres dla rybek. Jak to załatwiacie?

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
marek121221
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 17, 2008, 18:49:29 »

ja z akwarium wychodzę na pole je umyć wodą ze studni a jak tam malują mi pokuj to je zakrywam folią lub spuszczam
i przenoszę dzie indziej papa

gg-733380
Arek0402
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Październik 17, 2008, 19:09:37 »

Jak umyć takie akwa?
Ja zawsze nowe aqwa wstawiam do wanny polewam wodą i nacieram solą, zostawiam tak na noc potem spłukuje sól i gotowe.
rzymek1995
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Październik 17, 2008, 19:11:53 »

Ja z akwa ide n dwur lub piwnica kłade koc i myje a jak jest malowanie to przykrywam lub ryby przekladam do wanny

gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Październik 18, 2008, 20:00:43 »

Mam dwa głupie pytania do właścicieli większych baniaczków:
Kupiłam swoje pierwsze większe akwa, żadna kobyła ale swoje waży i do brodzika mi nie wejdzie. Wiadomo, nawet nowe, prosto spod igły czyściutkie nie jest. Jak umyć takie akwa?
I drugie pytanie: jak radzicie sobie ze swoimi akwariami podczas remontu, czy nawet zwykłego malowania? Dwustu czy nawet stu litrowy zbiornik raczej ciężko ruszyć z miejsca, no i jeszcze stres dla rybek. Jak to załatwiacie?

Tez mam duze i nie mialam problemu z myciem choc nie mam mozliwosci mycia przed domem. Postawilam na wanne blacik a na tym akwarium najmniejsza sciana czyli pionowo, weszlam do wanny a reszta to juz prysznicem.
Co do remontu to wystarczy troszke odsunac od sciany na tyle by sie zmiescila reka ze sprzetem do remontu i by byl w miare swobodny ruch, a akwarium przykryc dobrze gruba folia malarska - nawet nie przezroczysta. I w ten sposob bedzie minimum stresu - powodzenia w remonciku i prowadzeniu nowego baniaczka  Cheesy

Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #5 : Październik 19, 2008, 13:10:30 »

Dzięki za odpowiedzi Cheesy Wszystko świetnie, jest tylko jeden mały problemik - parę lat temu zlikwidowałam wannę i zastąpiłam ją brodzikiem, a do niego akwa nie wejdzie Tongue Nawet bałabym się je tam pakować ze względu na występującą powszechnie złośliwość rzeczy martwych, jak znam życie na pewno usiłowałoby mi się wymsknąć z rąk i potłuc Cheesy
Macie jakieś inne propozycje?
A czy w czasie mycia stosujecie jakieś odkażalniki, np. FMC?

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
Lucky
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Październik 19, 2008, 13:14:43 »

nie mozesz postawic tego aqwa pionowo? i tak umyc tez dasz rade, jesli podloze w brodziku jest jakies nie rowne itp mozesz podlozyc cokolwiek - nawet na pol zlozony recznik - pozniej w 24h wyschnie sobie;)
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #7 : Październik 19, 2008, 13:58:26 »

możesz w ostateczności umyć zwyczajnie gąbka nalewając wody do środka np. z dodatkiem soli ale nie sądzę aby było to konieczne , potem wodę z dna zbierasz wężem i ponawiasz to kilka razy juz na zasadzie płukania Wink

gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Październik 19, 2008, 14:18:52 »

Mozna tez zastosowac basenik dziecinny nadmuchiwany, jest odpowiednio duzy, miekki i mozna go uzyc w pokoju

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #9 : Październik 19, 2008, 14:26:25 »

łatwo kantem akwa zrobić dziurę w tym baseniku Undecided i co wtedy Pozatym basenik niby w jakim celu ? nie wiem jak sobie to wyobrażasz

gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Październik 19, 2008, 14:56:58 »

wystarczy podlozyc cos miekkiego pod akwa, a wtedy nawet latwiej nim manipulowac i nie zamoczysz podlogi w pokoju
a  tak poza nawiasem to wystarczy troszke rozruszac szare komorki i rozwiazesz problem sama

kromek30
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Październik 19, 2008, 15:21:40 »

W brodziku akwarium można postawić bokiem (postawić na stojąco) i powinno się zmieścić nawet to 100-200 litrów. Aby nie porysować brodzika podłożyć można te gąbki łazienkowe. Nowe akwarium zawsze czyściłem wodą z dodatkiem chloraminy i bardzo długo płukałem. W czasie remontu  szybę owijam folią (stretch) a na górę ręcznik. Jeśli jest potrzeba przesunięcia akwarium to można połowę wody gdzieś odlać i może łatwiej się wtedy przesunie.

Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #12 : Październik 19, 2008, 20:18:33 »

Dzięki za podpowiedzi. Spróbuję się dostosować do Waszych rad, chociaż strasznie nie lubię się bawić szkłem zwłaszcza ciężkim.

kromek30
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Październik 19, 2008, 20:32:15 »

Przy większym szkle lepiej poprosić o pomoc kogoś. Nic na szybko.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: