Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: zagrzebka rachowa  (Przeczytany 4958 razy)
kmin18
Nowy
*

« : Październik 18, 2008, 21:07:27 »

chciałbym hodować te rybki w akwarium 200 L.
czy ktoś wie ile takich rybek mogę zmieścić w takim akwarium? czy to ma być 1 samiec + 3 samiczki? czytałem że wymagają podłoża torfowego, ale czy np. mogę podzielić dno akwarium tak żeby część była torfowa, a druga część inna?
z tego co czytałem, powinno być to akwarium jednogatunkowe.czy ktoś ma więcej praktycznych informacji na temat tej rybki?
byłbym wdzięczny za wszelkie rady.
pozdrawiam
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 20, 2008, 11:55:21 »

Jeśli to ma być akwarium gatunkowe to za duże. Wystarczy40-50L i bedzie im super możesz nawet trzymać je w 30L (tak pisze). Muszą być w haremie 1samiec i 2 samice.

Pielęgnacja:w grupie z przewagą samic w akwarium gatunkowy; gatunek mało przydatny do akwariów tpwarzyskich. Ciemne podłoże (włóna torfowe), gęsta roślinność zapewniająca kryjówki, nie za jasne oświetlenie. Ryba o stosunkowo wysokiej przemianie materii-należy codziennie podawać pokarm zywy lub mrożony. Częsta wymiana wody, ewentualnie z dodatkiem soli (gatunek podatny na odinozę).

Jak masz pytania pisz.  papa

250L słodkie
540L + 112L morskie
kmin18
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Październik 21, 2008, 10:51:20 »

kurczę, nie wiedziałem że akwarium może być za duże... Huh
no nic to. taak, ma być akwarium gatunkowe ale nie jestem jeszcze pewien gatunku  Wink i szukałem informacji na temat tej rybki, bo wydała mi się bardzo ciekawa Smiley
bardzo dziękuje za informacje i pomoc Smiley
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Październik 21, 2008, 14:30:35 »

Jakieś pielęgnice fajnie by wyglądały  Wink Lub ja na twoim miejscu hodował bym w nim paletki, duży koszt ale są super.

250L słodkie
540L + 112L morskie
kmin18
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Październik 21, 2008, 16:16:00 »

hmmm...pielęgnice. polecasz jakieś? myślałem nad ramireza albo akara centkowana? ogólnie rzecz biorąc chciałbym mieć akwarium jednogatunkowe, dodatkowo przeglądam strony o biotopach, bo może coś sobie wybiore..
paletki mi się nie podobają, poza tym słyszałem że są bardzo trudne w hodowli, a ja jestem powiedzmy średnio zaawansowany Wink
dziękuje i pozdrawiam raz jeszcze
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Październik 21, 2008, 18:41:25 »

Pielegniczki ramireza nie potrzebuja tak duzego akwa wystarczy (chyba-nie jestem pewien) ok 60L dla parki. A na akare to tez jest dosuc duzo na parke akary wystarczy ok 54L.
Pielęgnica gujańska-akwa gat.ok.375L 1/1 (samiec i samica-parka)
Jeszcze fajne są tenczanki- rybki stadne po 8-10 rybek  i akwa ok.250L
Labidochromis "yellow"- rybka w haremie 1/3 w akwa gat. ok 200L to jest ryba z rodziny pielęgnicowatych.
hermichromis letourneuxi-parka, akwa gat. ok. 240L.
akara marońska-parka (para  Wink ),akwa gat. ok.250L.
benitochromis batesii-parka,akwa gat. ok 240L.
aulonocara hansbaenschi-harem 1/3;akwa gat. 200L-jest swietna  Grin .
"aequidens" coeruleopunctatus-parka, akwa gat. ok 240L.

Jak źle napisałem nazwy napisz to poprawie bo moge nie zauwazyć.
Masz tu link ze strona gdzie są ryby może z tego coś sobie wybierzesz:
http://www.ryby.er.pl/

250L słodkie
540L + 112L morskie
kmin18
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Październik 21, 2008, 20:13:57 »

naprawdę może być coś takiego jak za duże akwarium dla jakiejś ryby???
zawsze myślałem że może być tylko za małe! Wink
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Październik 21, 2008, 20:17:46 »

polecę moje ulubione Gurami Mozaikowe, a także inne gurami
ładne i spokojne ryby

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Październik 22, 2008, 09:48:52 »

naprawdę może być coś takiego jak za duże akwarium dla jakiejś ryby???
zawsze myślałem że może być tylko za małe! Wink

Po prostu te rybki będą się "gubiły" w tak dużym akwarium, więc jest nie potrzebne (takie duże akwa).

250L słodkie
540L + 112L morskie
kmin18
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Październik 22, 2008, 11:26:37 »

hmm...a wtedy nie można wpuścić większej ilości ryb?
czy to jest tak, że w akwarium niezależnie od tego jak duże by było nie może być więcej samców? oj...zaczynam rozumieć Smiley
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Październik 22, 2008, 11:47:47 »

Dokładnie nie wiem  Roll Eyes ale ja robiłem tak że jak pisało że ma być harem to więcej nie dawałem (np. 2 haremów). Do tego musi się wypowiedzieć ktoś inny.  Wink

250L słodkie
540L + 112L morskie
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Październik 23, 2008, 22:56:50 »

No chciałbym usłyszeć zdanie ryb, że akwarium jest dla nich za duże. Cheesy

Rachowej nie miałem jednak posiadałem dwa inne gatunki. Zachowanie ryb jest bardzo żywe. Samce co rusz ganiają za samicami a czasem toczą o własne terytorium walki. Wtedy prezentują się najwspanialej.
I właśnie jak najobszerniejsze akwarium pozwala trzymać większą ilość samców. Do tego wszystkiego trzeba jednak pewnego wyczucia.
Jest tak że dwa samce nawet w sporym akwarium będą dość spokojne między sobą ale spotkania zawsze będą groznie wyglądały.
Nie ma innych samców to agresja skupia się jeden na jednego. Większa ilość samców powoduje że trudno walczy się z drugim gdy za plecami czai się kilku innych chętnych którzy najczęściej korzystają z chwili i trą się w najlepsze z opuszczonymi samicami.

Na jednego samca świetnie sprawdzają sie trzy samice. Nie należy jednak przyjmować tak sztywnej reguły gdy ilość ryb jest wieksza.
Jezeli nie zalezy na wychowaniu na przyszłość własnych zagrzebek to spokojnie mozna trzymać kilka gatunków razem.
Po prostu bezproblemowo krzyżują się nawzajem i uzyskane młode to nie wiadomo co wyjdzie.
Chciałbym jeszcze zauwazyć że agresywność dodatkowo się rozkłada gdy pływają inne ryby.
A że proporce i zagrzebki zachowują się niemal tak samo ( no może nie dla tego kto jest miłosnikiem karpieńcowatych)
to dochodzi do pewnej dezorientacji i zmniejszeniu skupiania uwagi na rywalu.
Powiedzmy że na dziesięć samców spokojnie wystarczy dwadzieścia pięć samic.
Osobiście, na takie akwarium prawdopodobnie wpuściłbym około 7-8 samców i kilkanaście samic.
Samce tak energicznie i żywo poruszają się po akwarium "błyskając" łuskami że robią większy efekt od wielkiego stada neonów.
Po za tym widać wyraznie że w akwarium coś żyje.
Nie zwracają wogóle uwagi na małe kąsacze z krótkimi płetwami takie jak neony czy jarzeńce.
Jak najbardziej pasują do nich gatunki proporczykowców oby nie te największe gatunki. Tak samo "żywo wrednawe".
Dorzucić mozna jeszcze mniejsze szczupieńczyki jak Dageta i karłowaty.

Tak szczerze to olewaja jakie maja podłoże. Potrzeba ciągłego składania ikry jest tak wielka że składają ja nawet na gołym dnie.
(Tak było w czasie wychowu całego stada młodych)
Tak więc pojemnik po litrowych lodach wypełniony torfem włóknistym gdzies w kącie akwrium spowoduje że chętnie beda składały tam ikrę. Ale i na samym żwirze również.Co dwa tygodnie mozna wyciagać ten torf odsączyc z wody, w woreczek foliowy i na szafę na około dwa, trzy miesiące.(Rachowa to chyba nawet sporo dłużej) Jeżeli tylko będzie chęć spróbowania nietypowej hodowli. A że rybki zwykle roku nie dożywają to własny zapas ikry w woreczku może być przydatny.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: