Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Atak bojowniczek na bojownika:/
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Atak bojowniczek na bojownika:/  (Przeczytany 5590 razy)
Lucky
Bywalec

« : Październik 20, 2008, 14:50:33 »

Moj samczyk do dzisiaj byl panem i wladcą mórz.... aż tu patrze - lezy przyzsany do filtra, wrecz bokiem jakby mialo go tam wessac, odplynal - podplynal do mnie i widze wszystkie pletwy poszarpane, wrecz czerwone jakby z krwi:/ za chwile podplywaja bojowniczki i atakuja biedaka a on nie wie gdzie uciekac:/

Przed atakiem:  http://img234.imageshack.us/my.php?image=333hr7.jpg

Po ataku gdzies na dnie trzesacy sie http://img134.imageshack.us/my.php?image=222sn1.jpg

Sprawcy:  http://img147.imageshack.us/my.php?image=111gp4.jpg

Dlaczego tak sie stalo... przeciez on je przeganial jak najdalej calymi dniami....dzisiaj sie to zemscilo - ale czemu?
marek121221
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 20, 2008, 15:10:40 »

Moje samiczki też się zemściły Undecided ale mam krótko płetwnego samca jednego włożyłem do samic on je pogonił a potem jedną zmusił do tarła i już mi nie obgryzają samca a jak się teraz czuje
kup mu ochotkę szybciej mu odrosną płetwy papa

gg-733380
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Październik 20, 2008, 16:53:17 »

To są w końcu bojowniki, a 30l to za mało na harem.

Ja na Twoim miejscu oddałabym samice, zanim go zabiją.

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Październik 20, 2008, 17:12:04 »

Moj samczyk do dzisiaj byl panem i wladcą mórz.... aż tu patrze - lezy przyzsany do filtra, wrecz bokiem jakby mialo go tam wessac, odplynal - podplynal do mnie i widze wszystkie pletwy poszarpane, wrecz czerwone jakby z krwi:/ za chwile podplywaja bojowniczki i atakuja biedaka a on nie wie gdzie uciekac:/

Przed atakiem:  http://img234.imageshack.us/my.php?image=333hr7.jpg

Po ataku gdzies na dnie trzesacy sie http://img134.imageshack.us/my.php?image=222sn1.jpg

Sprawcy:  http://img147.imageshack.us/my.php?image=111gp4.jpg

Dlaczego tak sie stalo... przeciez on je przeganial jak najdalej calymi dniami....dzisiaj sie to zemscilo - ale czemu?

A moze zaaplikowales mu amazonki i nie sprawdzil sie jako przedstawiciel wrogiej plci  Smiley

Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Październik 20, 2008, 17:18:49 »

Ja Ci proponuje oddać te samiczki albo kupić większe akwarium.
PS: na zdjęciu widze że samiczki są zestresowane i nie wiem dlaczego tak postępują, pierwszy raz spotkałem się z czymś takim.

250L słodkie
540L + 112L morskie
Lucky
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Październik 20, 2008, 17:22:21 »

Ja juz nie wiem co z tym zrobic - narazie samice sa w 5 L, na poczatku on je gonil - i nie wiem czemu nie staiwl czoła:/
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Październik 20, 2008, 17:25:43 »

Poczekaj aż mu płetwy odrosną. A 5 L na 2 ryby to za mało.

250L słodkie
540L + 112L morskie
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Październik 20, 2008, 17:28:20 »

A ja wielokrotnie czytałam o takich przypadkach, to nie jest żaden ewenement.

Bojowniki w naturze żyją pojedyńczo, łączą się w pary tylko na tarło.
Czasem udaje się trafić na osobniki o łagodnym usposobieniu, które potrafią się ze sobą dogadać, ale generalnie bojowniki, niezależnie od płci, to ryby agresywne w stosunku do innych ryb tego samego gatunku. Nie należy ulegać stereotypowemu myśleniu, że samiczka=łagodna.

Ja juz nie wiem co z tym zrobic - narazie samice sa w 5 L, na poczatku on je gonil - i nie wiem czemu nie staiwl czoła:/
On jest jeden, one są dwie. Gonił je, ale widocznie nie potrafił ich zdominować. Więc kiedy zorientowały się, że są silniejsze, dały mu wycisk. Prawdopodobieństwo, że odpuszczą jest niewielkie.

Albo oddaj samiczki, albo zafunduj sobie dwa razy większe akwarium z dużą ilością kryjówek.

Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Październik 20, 2008, 18:16:24 »

Mała przestrzeń rodzi agresję, a co dopiero u agresywniejszych ryb jak bojowniki  Roll Eyes Piszemy jak do ściany, że dla jednego samca 20-30L, a dla haremu od 50 do XXX L. Ale jak widać, niektórzy wolą uczyć się na własnych błędach, no i szkoda tego samczyka.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Lucky
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Październik 20, 2008, 18:22:52 »

to akwarium wcale nie jest takie male, pewno nawet nie wiesz o jakim mowimy poza tym ze znasz litraż
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #10 : Październik 20, 2008, 19:15:50 »

mówimy o 30l. Roll Eyes
to że jest długie nie zwiększa jego pojemności bo to wciąż jest 30l. Roll Eyes
samiczki (tak jak zauważył marcin14 )
są zestresowane...gdy samiec ma dużo miejsca to goni samice ale w mniejszym litrażu samice się "buntują" przez to że już nie mają gdzie uciekać i bojek odpłaca za krzywdy...powiem że to tak naprawde ty go tak użądziłeś Roll Eyes Tongue

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
Luana
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Październik 20, 2008, 19:49:58 »

w małym akwariumto zupełnie normalne - zarówno samiec jak i samiczki chcą wywalczyć miejsce dla siebie - tym bardziej że masz już mieczyki i pielęgniczki w tym akwarium.
Lucky
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Październik 20, 2008, 19:53:34 »

ojjjjj to akwarium ma 70 cm dlugosci - tu jest gdzie uciekac - wiekszosc o litrazu o jakim mowicie powiedzmy 50 L nie zapewni tym rybka tyle icieczki co tu - nie bede uciekac w gore/dól bo tam sie nie schowaja - jak dla mnei dlugosc ma pierwszorzędne znaczenie - pierwsze lepsze z allegro - 54L ---> 60x30x30  nie powiem ze maja wiecej miejsca do ucieczki niz w moim 70x22 dnie , wysokosc w przypadku ucieczki nie bedzie miala az takiego tutaj znaczenia, wiadomo ze nie mozemy zostawic 5 cm wysokosci, ale realne 20 cm H jest juz odpowiednie
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Październik 20, 2008, 19:55:24 »

Niemniej jednak to u Ciebie samiczki poharatały samca, więc chyba jednak nie jest tak idealnie.

lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #14 : Październik 20, 2008, 19:55:59 »

ale gonią go po całej długości akwa a gdy go zagonią w kąt to ma za mało przestrzeni aby uciekać w dół....jak do ściany można mówic Roll Eyes ...
ODDAJ TE BOJOWNICZKI I PRZESTAŃ SIĘ KŁÓCIĆ !!! zrozumiałeś??

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: