Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « nowe akwarium jak utrzymac parametry wody na staltm poziomie
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: nowe akwarium jak utrzymac parametry wody na staltm poziomie  (Przeczytany 3700 razy)
jaceknewyork
Nowy
*

« : Październik 21, 2008, 01:15:07 »

witam mam obecnie 75 litra aquariuma wnim:
-2 pielegnice pawiookie 17 cm kazda
-2 catfish upsidedown (nie znam polskiej nazwy) 10 cm kazda
-1zbrojnik (nie pamietam nazwy) 15 cm
-3 kiryski
wiem ze za maly zbiornik, ale mailem zamiar kupic wiekszy jakis czas temu , niestety nabylem go dopiero teraz. rybki podrosly ale wszystkio jest ok.
pytanie:
w obecnym aquarium mam bardzo niskie ph jest tak juz od poczatku zalozenia aquarium  (8 miesiecy) kupilem wtedy korzen, ale ph mialem niskie juz przed zakupem. przeczytalem ze najlepszy jest wapien do podniesiania ph. kupilem tez kilka kawalkow wapienia.
ph troche sie podnioslo okolo 6.5,po pewnym czasie znowy spadlo. to bylo 2 miesiace temu, wtedy tez twardosc skoczyla do gory. na 1 miesiac wyciaglem wszystko ze zbiornika (zostawilem tylko doniczki) po 3 tygodniach zero zmian dalem tylko wapienie zeby podniesc ph. niestety po 4 tygodniach jest bez zmian
parametry wody:
GH (mg/L) 180
KH(mg/L)0
pH 6.0 (albo mniej mam dwa testy kropelkowy i paskowy pokazuja to samo
NO2 3
NO3 80
to sa dane z testu paskowego (kawalek papieru i sprawdza 5 rzeczy na raz nie wiem jak sie to fachowo nazywa)

kupilem wczoraj okolo  337,5L (90 galons) zbiornik chcialbym w nim utrzymac wieksze ph juz na starcie (woda 6.0ph jest za kwasna )  to samo z twardoscia wody ( w kranie jest 7.0 i jest bardzo miekka) powiedzcia co mam kupic i wyposazyc zbiornik zeby bylo ok. nie chce kupowac zadnych uzdatniaczy bo juz sie na tym zawiodlem (zadnej chemii)
dziekuje za porady
nara

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 21, 2008, 13:39:32 »

Sprawdź jakie w kranie masz kh. Ryby, które masz wolą miękką wodę od twardej. Masz za wysokie NO3. jak często i w jakich ilościach robisz podmiany wody?
« Ostatnia zmiana: Październik 21, 2008, 13:41:33 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #2 : Październik 21, 2008, 13:46:07 »

jak to jest możliwe że w akwarium które ma 10m-cy jeste wykrywalne NO2? - cos musisz robić nie tak

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Październik 21, 2008, 14:01:21 »

jak to jest możliwe że w akwarium które ma 10m-cy jeste wykrywalne NO2? - cos musisz robić nie tak

Wystarczą:

-2 pielegnice pawiookie 17 cm kazda
-2 catfish upsidedown (nie znam polskiej nazwy) 10 cm kazda
-1zbrojnik (nie pamietam nazwy) 15 cm
-3 kiryski

I słaba filtracja.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #4 : Październik 21, 2008, 18:42:56 »

No nie, przecież to nie możliwe żeby w akwa z rybami miał takie NO2. Przecież jakby kot usiadł przed takim akwa to też by się zatruł. I taka twardość? W takiej wodzie siekiera by pływała. Albo coś źle robisz albo masz testy do bani.
« Ostatnia zmiana: Październik 21, 2008, 18:44:58 wysłane przez Esmi » Zapisane

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
jaceknewyork
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Październik 22, 2008, 01:31:06 »

dziekuje za odpowiedzi
podmiany wody robie co tydzien jakies 15%
od trzech tygodni mam podwojne filtrowanie.
oscary strasznie brudza, jeden filtr to zewnetrzny fluval 105 a wnim:
-4gabki i 2x biomax (biale kamyki wspomagajace rozwoj baktrii)
drugi to filtr kaskadowy (cascade 150) wnim:
-wata filtracyjna
w fluval stosowalem rozne wklady ale ten uklad jest najlepszy (tak mysle)
 aco do NO3 tak mi pokazuje test (api aquarium pharmaceuticals 5 in 1 aquarium test strips )
jak juz pisalem mialem zamiar kupic wieksze akwarium ale jak to zawsze bywa cos sie posralo.
teraz juz je mam! i chce uniknac tych problemow ktore mialem, dlatego pytam jak mam uruchomic je zeby woda byla miekka i neutralna albo zasadowa .
chce zapewnic ryba optymalne warunki (oscary sa nabormuszone, a to widac!)
dziekuje za odpowiedzi.
jaceknewyork
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Październik 22, 2008, 01:33:29 »

co do KH w kranie jest miekka
nawet jak doleje oddstalej wody to i tak nic to nie zmienia. sadze ze to przez wapien ale nie jestem pewien
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: