Lobuzio
Amator Amator
Zainteresowany
|
|
« : Październik 21, 2008, 21:31:37 » |
|
Witam Za jakiś czas palnuje kupić większe akwarium, więc zaczynam się zastanawiać nad obsadą. Mam plan zakupić 15 neonów czarnych i 15 czerwonych, czy będą tak jak sądze tworzyć dwie osobne ławice ( ławiczki ) ? Czy gdybym dokupił jeszcze 15 Inesa, to czy one połączyły by się z czerwonymi czy utworzyły własną ławice. Planowany zbiornik to 120 x 40 x 40. Jak sądzicie ? Pozdrawiam Paweł
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
|
« Odpowiedz #1 : Październik 21, 2008, 21:35:02 » |
|
sądzę że każdy neon będzie pływał własnymi ścieżkami i nie będą tworzyć żadnych ławic ( może przez pierwsze dni od wpuszczenia tak ale nie na długo), sądze też że lepiej dwa rodzaje a więcej sztuk niż trzy rodzaje po mniej
|
|
|
|
|
|
|
Lobuzio
Amator Amator
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #2 : Październik 21, 2008, 21:42:46 » |
|
A ile neonów tworzy razem pływającą ławice ?
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
|
« Odpowiedz #3 : Październik 21, 2008, 21:47:24 » |
|
To nie chodzi o ilośc ryby zbijają się w ławice w wyniku zagrożenia i jak nikt iim nie bedzie zagrażał to nie będą pływały ławica ( może na początku jak jeszcze sie nie zapoznają z nowym domem to tak, ale nie potem)
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny
Dariusz
|
|
« Odpowiedz #4 : Październik 21, 2008, 21:47:32 » |
|
A ile neonów tworzy razem pływającą ławice ?
I dwa moga razem plywac. "Problem" w tym ze neny beda plywac lawica tylko na poczatku lub przy pracach w akwa. Jesli juz sie zadomowia to kzdy "sobie" bedzie plywal.
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15 160l na ziemi!
|
|
|
Lobuzio
Amator Amator
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #5 : Październik 21, 2008, 21:50:43 » |
|
Aha, dzięki za sprostowanie moich wyobrażeń.
Pozdrawiam Paweł o0
|
|
|
|
|
|
|
Angler
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #6 : Październik 22, 2008, 14:33:13 » |
|
Ryby ławicowe czasami nie mają zbyt dużych wymagań co do towarzyszy, jeżeli są podobnej wielkości i się podobnie zachowują to się połączą w ławicę. W małych i średnich zbiornikach będą się łączyły w ławicę jak się je wystraszy, w dużych (tzn. ogromnych) mogą cały czas pływać w mniej lub bardziej zwartej ławicy.
|
|
|
|
|
|
|
Mercurossaurus
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #7 : Październik 24, 2008, 07:15:58 » |
|
Ja mam zwinniki i ładnie pływają w stadzie. Oczywiście nie zawsze, ale często. Nie są raczej zestresowane, nie sądze, choć jak nagle podejdę do akwa to się wtedy właśnie w stado zbijają. Tak się zastanawiam..... chyba ich nie stresuję???
|
|
|
|
Akwarium ogólne 240l
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #8 : Październik 24, 2008, 09:18:56 » |
|
Chyba jednak tak...
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
szymonw
|
|
« Odpowiedz #9 : Październik 24, 2008, 09:34:26 » |
|
Ja mam zwinniki i ładnie pływają w stadzie. Oczywiście nie zawsze, ale często. Nie są raczej zestresowane, nie sądze, choć jak nagle podejdę do akwa to się wtedy właśnie w stado zbijają. Tak się zastanawiam..... chyba ich nie stresuję???
pozostaje jeszcze jedna opcja. byc może twoje ryby nauczyły sie już ze gdy podchodzi ktos do baniaka oznacza to dla nich porę karmienia. wtedy z reguły wszystkie w pięknym stadku pływają z "nosami przy szybie". no ale jest to zachowanie na tyle charakterystyczne że nie sposób je pomylic z objawami zestresowania.
|
|
|
|
|
|
|
Marcin14
|
|
« Odpowiedz #10 : Październik 24, 2008, 18:21:42 » |
|
Moje neonki innesa cały czas pływają "osobno swoimi ścieżkami" nawet jak "grzebie" w akwarium czy odmulam dno. W ławice "wzbijają" się kiedy odsuwam pokrywe to wtedy wiedzą że będzie "jedzonko".
|
|
|
|
250L słodkie 540L + 112L morskie
|
|
|
Mercurossaurus
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #11 : Październik 27, 2008, 08:24:46 » |
|
Akwarium stoi w miejscu, gdzie raczej mają spokój. Obok jest biblioteczka i wygodny fotel + lampka. Nawet jak ktoś tam siedzi to w spokoju sobie czyta zerkając na akwarium. Może dlatego gdy się do niego podchodzi to wzbudza to pewną sensację u rybek i wrazie jakby co, jakby ktoś polował z kuszą albo cos, to się lepiej zbić w takie straszne stado krwiożerczych zwinników...... Mam je jakieś 6 tygodni więc może się jeszcze do mnie nie przyzwyczaiły. Ale w stadzie pływają ładnie.
|
|
|
|
Akwarium ogólne 240l
|
|
|
|