Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Moje 1 akwarium 60l - prosze o obsade
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Moje 1 akwarium 60l - prosze o obsade  (Przeczytany 1474 razy)
montray
Nowy
*

« : Październik 27, 2008, 13:49:57 »

Witam !! Smiley
To moje 1 akwarium i dlatego chce się was poradzić jakie rybki kupić. Zależy mi na ładnie prezentujących się rybkach. Najlepiej w  ciepłych kolorach : czerwony,żółty itp. Bardzo proszę o porady jakie rybki zakupić Smiley
Pozdrawiam
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 27, 2008, 14:34:29 »

może coś z pielęgniczek Huh

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Październik 27, 2008, 14:55:27 »

A wiesz czy masz twardą czy miękką wodę? Przydałoby się to wiedzieć przed planowaniem obsady bo nie każda rybka lubi np twardą wodę. Jeśli nie masz testów akwarystycznych (na twardość ogólną i węglanową oraz pH, można kupić w zoologicznym) to warto zadzwonić do wodociągów i dowiedzieć się co wam w rury tłoczą i w czym będą twoje rybki pływać w przyszłości.

Jeśli woda jest miękka do średniej to możesz zdecydować się na stadko 8 szt bystrzyka barwnego (zdjęcia znajdziesz w internecie np na www.google.pl a są prawie w każdym sklepie do kupienia) i do tego harem pielęgniczek kakadu (2 samiec+2 samice). Akwarium możesz obsadzić żabienicami, mikrozoriami, anubiasami, zwartkami oraz umieścić ze 2-3 korzenie, zeby rybom zapewnić odpowiednie kryjówki. Albo możesz też wpuścić tam samca prętnika karłowatego z 2 samicami i do tego np z 8 razbor klinowych. Na dno do tych zestawów możesz puścić ze 4 kiryski do czyszczenia dna oraz 4-5 otosków, które świetnie czyszczą szyby z glonów.

Do twardej wody polecam Ci kilka ładnych gupików hodowlanych w kolorze jaki Ci się najbardziej spodoba Smiley

Uwaga techniczna: wiem, ze papuzie, paletki i inne spore ryby Ci się podobają ale to akwarium niestety nie nadaje się dla takich gatunków.
Druga uwaga techniczna: jeśli w akwarium zamontujesz świetlówkę np Philips Aquarelle to ryby nabiorą rewelacyjnych żywych kolorów a rośliny będą bardzo zadowolone.
« Ostatnia zmiana: Październik 27, 2008, 14:57:10 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
montray
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Październik 27, 2008, 17:22:38 »

Dzieki wielkie za odpowiedz Smiley Bardzo mi pomogles !! Smiley
Z ta woda to nie wiem jak jest... ale jutro postaram sie dowiedziec Smiley
Dzieki

A ile tego piasku w kg zmieści się w takim 60l akwarium ??Smiley
« Ostatnia zmiana: Październik 27, 2008, 17:28:38 wysłane przez montray » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: