groszek69
Stały użytkownik
|
|
« : Listopad 03, 2008, 15:20:55 » |
|
Witam, fakty: 1. Zwiększyłem czas świecenia do 12 godzin, 2. Wpuściłem cztery nowe rybki (kirysy spiżowe) 3. Pojawił się u mnie w akwarium zielony nalot na szybie, taki jak zwykle, ale rośnie o wiele szybciej - muszę kilka razy dziennie czyścić szybę. Postanowiłem więc podmieniać wodę, ale przy podmianie okazało się że woda śmierdzi krótko mówiąc zdechłą rybką. Myślałem, że to minie po podmianach, ale podmieniam już trzeci raz i dalej jak zmniejsza się ilość wody w akwarium śmierdzi w całym pokoju... Jak jest pełno - prawie nie czuć. Na razie wracam do oświetlenia 10 h, i zobaczymy co dalej... Wszystkie informacje o zbiorniku: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=12006.0Może ktoś miał podobny problem, albo wie co może być przyczyną? Proszę o pomoc.
|
|
|
|
250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy) 126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis 112L - Roślinne
"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
|
|
|
owlman
|
|
« Odpowiedz #1 : Listopad 03, 2008, 17:01:38 » |
|
Najprawdopodobniej przyczyna w podlozu siedzi -gazy .
|
|
|
|
|
|
|
groszek69
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #2 : Listopad 03, 2008, 17:05:16 » |
|
Jakieś pomysły jak można to sprawdzić, i ewentualnie po potwierdzeniu zmienić?
|
|
|
|
250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy) 126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis 112L - Roślinne
"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
|
|
|
owlman
|
|
« Odpowiedz #3 : Listopad 03, 2008, 17:11:30 » |
|
"Podziobac" troche az do dna wbijajac cos w rodzaju patyczka lekko rozgrzebujac co kilka centymetrow -delikatnie aby nie wzniecic brudu. Wyjac jakas rosline i sprawdzic stan korzeni.
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 03, 2008, 17:14:18 wysłane przez owlman »
|
|
|
|
|
groszek69
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #4 : Listopad 03, 2008, 17:28:32 » |
|
Z podłoża lecą bąble, ale trudno powiedzieć, czy śmierdzące, bo ogólnie trochę capi...
A korzenie ktore wyciągnąłem są białe i raczej nie śmierdzą...
|
|
|
|
|
|
|
owlman
|
|
« Odpowiedz #5 : Listopad 03, 2008, 17:45:42 » |
|
Czy podloze takie jak w linku ?Wypisz kolejne warstwy.
|
|
|
|
|
|
|
groszek69
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #6 : Listopad 03, 2008, 20:50:21 » |
|
Wymieszana ze sobą ziemia z torfem, gliną, węglem i keramzytem. Na to moskitiera i żwirek. Do teraz było wszystko ok - bąble wylatywały z podłoża czasem w dzień (przy oświetleniu) ale nie były śmierdzące - pewnie był to tlen...
|
|
|
|
|
|
|
szymonw
|
|
« Odpowiedz #7 : Listopad 03, 2008, 23:50:43 » |
|
raczej dwutlenek węgla
|
|
|
|
|
|
|
groszek69
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #8 : Listopad 04, 2008, 00:12:28 » |
|
Może - ale w dzień by się dwutlenek ulatniał?
Tak czy siak teraz się coś zmieniło i to nie na lepsze... Obawiam się, że może mnie czekać restart:(((
|
|
|
|
|
|
|
szymonw
|
|
« Odpowiedz #9 : Listopad 04, 2008, 01:21:24 » |
|
dwutlenek węgla jako produkt rozkładu materii organicznej w podłożu. proces niezależny od światła. nie ma nic wspólnego z fotosyntezą
|
|
|
|
|
|
|
groszek69
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #10 : Listopad 04, 2008, 14:52:35 » |
|
OK, rozumiem.
Niestety u mnie dalej nieładnie pachnie - ktoś miał taką sytuację?
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #11 : Listopad 05, 2008, 13:14:08 » |
|
Czasem to wstęp do sinic czy zakwitów. Ogranicz karmienie na jakiś czas, dalej podmieniaj wodę (jak często teraz podmieniasz i w jakich ilościach?), odmul podłoże i wyczyść wkłady w filtrze. Sprawdź poziom PO4 jak masz możliwość i podnieś do 5 NO3.
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 05, 2008, 13:18:14 wysłane przez Emi »
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
groszek69
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #12 : Listopad 05, 2008, 18:24:18 » |
|
No zgadzałoby się to, bo po nalocie na szybach teraz przyszedł czas na zielony trawniczek na kamieniach i żwirku (króciutkie zielone w formie murawy). Obecnie podmieniam 15 litrów dziennie po 2/3 RO + 1/3 kran. Zabieram się za odmulanie zatem, testu na PO4 nie mam niestety, NO3 podnieść do 5 będzie ciężko przy takich podmianach i ograniczeniu karmienia - muszę chyba skombinować KNO3... Zaraz też przeczyszczę filtr.
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #13 : Listopad 06, 2008, 09:17:35 » |
|
Jak zwiększysz karmienie to zwiększysz też fosfor. Jak masz KNO3 to tym podnieś ale delikatnie.
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
groszek69
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #14 : Listopad 06, 2008, 11:54:36 » |
|
Nie karmię prawie wcale od dwóch dni już. Jadę nabyć KNO3 zatem. Pochwalę się rezultatami. Dzięki.
|
|
|
|
|
|
|
|