Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: podłoże aktywnw np "Biogrunt"  (Przeczytany 6370 razy)
tomluk84
Nowy
*

« : Listopad 03, 2008, 15:44:31 »

witam
mam kilka pytań czy stosuje ktoś z was tego rodzaju podłoże jak tak to jakiej firmy polecacie mam zamiar zastosować takie podłoże u siebie w baniaku 112l (ile tego będzie potrzebne ?jaka warstwa?)ale nie jestem do końca przekonany co do niego może podobne działanie mają nawozy takie jak kulki gliniano-torfowe co lepsze? proszę o pomoc w doborze odpowiedniego

przyjmę roślinki do nowego 112l na dzień dzisiejszy wszystko co na 1,2,3plan + mchy
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 04, 2008, 12:02:14 »

Co zamierzasz mieć w tym akwarium? Opisz je to wtedy coś poradzimy Smiley

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
tomluk84
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 04, 2008, 12:52:55 »

no na początek wszystko to co szybko rośnie żeby mnie glony nie wchłonęły  Cheesy wiec raczej mało wymagające roślinki bo restart robię od zera wymieniam całe stare podłoże zostaje tylko spory korzeń i kilka większych kamyków ale docelowo jest coś w stylu holendra co do konkretnych gat. to jeszcze kwestia sensownego dobrania ale w z przodu na pewno bym chciał jakiś trawnik korzeń przykryty dwoma rodzajami mchów (np Peacock Moss,Christmass Moss,Taiwan Moss,) z boku mała kępka Fontinalis sp i inne krzaczki może dla odmiany czerwono podobne np Cryptocoryne wendtii i JUSTICIA SCHIMPERI na tyle jakiś jedna duża żabienica i po bokach z tyłu jakaś trawa i inne wysokie na dżungle oczywiście to mi się podoba jeśli chodzi o wygląd ale jeśli chodzi o wymagania to nie jestem pewien czy to dobre zestawienie  Huh więc czekam na pomoc ogólnie dużo roślin i nie same zielone no i ładny trawnik obsada neonki ok 30-35szt i krewetki na początek red cherry potem bardziej wymagające i ładniejsze  Embarrassed  jakieś 3-4 slimaczki neritina i 3 średnio małe zbrojniki złote ze starej obsady
TO TYLKO TAKIE ZAŁOŻENIA PROSZĘ O POPRAWIENIE BŁĘDÓW I PODANIE CO CZYM ZASTĄPIĆ I CO DODAĆ A CO WYWALIĆ

co do podłoża to w grę wchodzi AquaSubstrate firmy Aqua Art może być coś takiego?

akwa 112l
butla CO2
oświetl. 4x18 ok 11h/dobe
filtr wew gąbka + bio
grzałka z termostatem temp ok 27-28stopni
jeśli coś pominąłem to pytajcie papa

przyjmę roślinki do nowego 112l na dzień dzisiejszy wszystko co na 1,2,3plan + mchy
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Listopad 05, 2008, 09:36:47 »

Odpowiem Ci trochę przewrotnie: w każdym podłożu znajdziesz coś dobrego i prawie każde będzie się nadawało. Ważne jest to jak poprowadzisz to akwarium na tym podłożu.

Aquasubstrate zbiera bardzo dobre opinie od osób zajmujących się akwarystyką roślinna, tak samo jak wiele innych podłoży. Jeśli nie chcesz stosować w akwarium żwiru to Aquasubstrate będzie jak najbardziej na miejscu. Poza tym rośliny się w nim szybko i zdrowo ukorzeniają, podłoże to nie pomniejsza optycznie akwarium i zmniejsza twardość wody oraz stabilizuje pH. Jak lejesz do akwarium kranówkę to podłoże będzie idealne. Jak masz więcej kasy to możesz zainwestować w ADA Amazonia - mam u siebie i polecam. Ma podobne działanie jak Aquasubstrate. Z tymi podłożami raczej odpada trzymanie większych ryb kopiących typu kirys, kiryśnik, bocja i większe zbrojniki.

Jeśli jednak jesteś przywiązany do żwiru w akwarium i masz ryby kopiące w podłożu to substraty podżwirowe takie jak Biogrunt, Actisubstrate lub Floran Start są właśnie dla Ciebie. Rośliny też się w nich całkiem nieźle ukorzeniają, wierzchnia warstwa żwiru odgradza żyzne podłoże od kolumny wody no i możesz sobie mieszać każdy dowolny kolor żwiru na wierzchu jaki Ci się zamarzy. Pamiętaj tylko, ze jak masz ryby przydenne to podłoże nie może być ostre więc np bazalt odpada. Najlepsze dla roślin będzie podłoże kwarcowe, o średnicy 2-3 mm, okrągłe.

Co do układu roślin się nie wypowiadam bo to przecież Tobie ma się podobać  Wink

Resztę techniki masz ok i na Aquasubstrate i na substrat podżwirowy więc musisz wybrać sam.

Pozdrawiam,
Emi

tomluk84
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Listopad 05, 2008, 12:33:48 »

ok wszystko się rozjaśnia  Cool a czy mogę zrobić taki manewr mianowicie Cheesy
na dno dam nieco mniejszą warstwę Aquasubstrate na to  podobnie jak to robią np z Biogruntem siatkę o małych oczkach (np budowlaną albo moskitierę na owady) i wszystko przysypie w zależności od ukształtowania podłoża  ok 2-4 cm warstwą drobnego żwirku rzecznego roślinka i tak wypuści korzenie pod żwir a będę mógł trzymać też ryby które lubią "rujnować" dno
co o tym myślisz

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Listopad 05, 2008, 12:53:56 »

Hehe, niezła kombinatoryka. Zamiast Aquasubstrate chyba zastosowałabym coś żyźniejszego ale możesz sprawdzić co wyjdzie. Daj znać jakie wyniki Smiley

Pozdrawiam,
Emi

tomluk84
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Listopad 05, 2008, 13:53:13 »

pożyjemy zobaczymy  Grin pędzę dziś kupić Aquasubstrat i dwa wiadra zieleniny Sad  jak mnie cena nie zabije za to wszystko to dam znać jak to wszystko wyszło a może ma ktoś trochę zielska z przycinki na zbyciu oczywiście opłacę koszt przesyłki i piwa za fatygę Wink

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Listopad 09, 2008, 09:24:47 »

Emi nie wiem czy dobrze zrozumiałem Twoja wypowiedź:
Aquasubstrate zbiera bardzo dobre opinie od osób zajmujących się akwarystyką roślinna, tak samo jak wiele innych podłoży. Jeśli nie chcesz stosować w akwarium żwiru to Aquasubstrate będzie jak najbardziej na miejscu.
...
Jeśli jednak jesteś przywiązany do żwiru w akwarium i masz ryby kopiące w podłożu to substraty podżwirowe takie jak Biogrunt, Actisubstrate lub Floran Start są właśnie dla Ciebie.
Czy stosując AquaSubstrate (firmy AquaArt bo chyba o podłużu tej firmy jest mowa) nie zasypuje sie go żwirem?
Pytam ponieważ wpadły mi w rękę 2 worki (po 5,4 kg każdy) i noszę się z zamiarem odpalienia "zieleniaka" na tym podłożu.
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2008, 09:27:04 wysłane przez andrzej72 » Zapisane

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: