christopher93
Zainteresowany
Krytykować łatwo, tworzyć trudno...
|
|
« : Listopad 03, 2008, 21:38:36 » |
|
Witam. Chciałbym się zapytać czy na taki zestaw roślin jak napisałem poniżej będą starczyć 2x15W żarówka energooszczędna, bo naprawdę nie stać mnie na oświetlanie.
1. Rotala Indica - 2 szt 2. Cabomba Caroliana - 3 szt 3. Myriophyllum Mattogrossense- 1 szt 4. Cabomba Piauhensis Red - 2 szt 5. Bacopa Monniera - 3 szt 6. Limnophila Sessilflora - 2 szt 7. Egeria Najas - 2 szt 8. Rotala Wallichii - 3 szt 9. Hygrophila Polysperma - 2 szt 10. Ludwigia Repens - 2 szt 11. Hygrophila Diformis- 1 szt Hygrophila Polysperma Rosenveg-2 szt 12. Micranthemum Umbrosum - 5 szt 13. Mayaca Fluviatilis - 2 szt 14. Sagittaria Subulata - 2 szt 15. Myriophyllum Usurience - 1 szt 16.Hygrophila Polysperma Rosenveg-2 szt 17.Eleocharis Parvula - 10 sadzonek 19.Eleocharis Vivipara- 5 sadzonek
A jak nie mogą być to jakie roślinki będę mógł mieć przy takim oświetleniu?
|
|
|
|
|
|
|
marcinl
|
|
« Odpowiedz #1 : Listopad 03, 2008, 21:40:26 » |
|
ile litrów ma akwarium? jakie parametry świetlówek? takie zwykłe tanie nie maja odpowiedniej barwy ilości lumenów i odpowiedniego współczynnika oddania barw Ra spora mieszanka roślin
|
|
|
|
|
|
|
christopher93
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #2 : Listopad 03, 2008, 21:44:38 » |
|
Akwarium ma 70l, żarówki są to właśnie te tanie i nie pisze na nich dokładnych parametrów.
|
|
|
|
|
|
|
owlman
|
|
« Odpowiedz #3 : Listopad 03, 2008, 21:48:54 » |
|
Christopher93 .Czy nie lepiej wybrac kilka gatunkow ,przestudiowac ich wymagania i skupic sie na ich hodowli ? Taka sieczka roslinna do niczego dobrego nie prowadzi .
|
|
|
|
|
|
|
marcinl
|
|
« Odpowiedz #4 : Listopad 03, 2008, 21:49:44 » |
|
30W na 70l to nie jest źle, ale parametry są istotne ja też wybrałem tańsze rozwiązanie od "jarzeniówek" świetlówka niezintegrowana (wtykowa) o trzonku 2G11 koszt takiej świetlówki to około 20 zł za 36W do tego trzeba statecznik standardowy - 9 zł i starter 1 zł za 30 zł masz super oświetlenie (można jeszcze dodać odbłyśnik - 15 zł) parametry: barwa (są różne) najlepiej 840-865 (9xx są droższe o około 10 zł) ja wybrałem 865 - 6500K ilość lumenów - około 2900l (9xx mają mniej ) Ra - 80->89 (9xx mają powyżej 90)
|
|
|
|
|
|
|
christopher93
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #5 : Listopad 03, 2008, 21:53:24 » |
|
Christopher93 .Czy nie lepiej wybrac kilka gatunkow ,przestudiowac ich wymagania i skupic sie na ich hodowli ? Taka sieczka roslinna do niczego dobrego nie prowadzi .
To jakie gatunki polecilibyście na początek i w jakich ilościach?
|
|
|
|
|
|
|
owlman
|
|
« Odpowiedz #6 : Listopad 03, 2008, 22:08:25 » |
|
AAAA -leniuszek .Jest tego sporo .Kazdy ma swoich faworytow i gust . Sa przyklejone wyszukiwarki ze zdjeciami i podstawowymi wymogami /oswietlenie, rozmiary itp/.Nie wiem co Tobie sie podoba .Ponadto kazda roslina jest piekna w odpowiedniej kompozycji i otoczeniu . Wskocz na strone holenderskie pl .Jest tam mnostwo zbiornikow z opisami ulozonych litrazem .
|
|
|
|
|
|
|
christopher93
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #7 : Listopad 03, 2008, 23:05:04 » |
|
Ok poszukam.
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #8 : Listopad 04, 2008, 10:01:57 » |
|
Owlaman, jasne, tam większość akwariów to holendry jak sama nazwa strony wskazuje a co za tym idzie z CO2, nawozami i światłem powyżej 0,5W/l. napali się na kolorowe zielsko i połowa mu zgnije w tydzień a druga połowa po 2 tygodniach ;-)
christopher93, zainteresuj się takimi roślinami jak: nurzaniec (vallisneria), wąkrotka (hydrocotyle), moczarka (egeria, elodea), przesiąkra (hydrilla), heterantera (heternthera zosterifolia i heteranthera dubia), żabienice (echinodorus), zwartki (cryptocoryne), rogatek (ceratophyllum), różdżyce (ceratopteris), mikrozoria (microsorium), anubiasy (anubias), mchy wodne (np java moss), strzałka (sagittaria subulata), limnofila (limnophila sessiliflora). Te rośliny nie są wymagające i w większości wystarczy im 5-7 cm drobnego żwirku krarcowego i Twoje 2 żarówki energooszczędne.
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 04, 2008, 10:03:57 wysłane przez Emi »
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
christopher93
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #9 : Listopad 04, 2008, 11:50:23 » |
|
Emi dzięki za opis roślinek-właśnie czegoś takiego potrzebowałem. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
christopher93
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #10 : Listopad 04, 2008, 22:48:01 » |
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 04, 2008, 22:51:11 wysłane przez christopher93 »
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #12 : Listopad 05, 2008, 09:10:32 » |
|
Czy jak bym zainstalował bimbrownie w moim akwa to dadzą rade z moim oświetleniem?
Trzeci jest wart zastanowienia ale kupiłabym min 2 takie zestawy bo po 1 roślinie z każdego gatunku to w akwarium zrobi się śmietnik. W pierwszym jest trochę za dużo kolorowych i wymagających roślin, które mogą Ci się nie utrzymać bo tym roślinom jest potrzebne silne światło. W trzecim nic nie ma z większych roslin jak się człowiek przyjrzy gatunkom poza tym z łodygowców utrzymają Ci się 3-4 gatunki i to wszystko. Ze swojej strony proponuję Ci kupić z 5-6 gatunków wymienionych przeze mnie roślin osobno po ok 5 sadzonek z każdej rośliny. Przynajmniej ja bym tak zrobiła. Np taki zestaw: http://www.holenderskie.nazwa.pl/index.php?p2787,bacopa-crenata-bakopa-karbowana - 5 szt http://www.holenderskie.nazwa.pl/index.php?p2614,sagittaria-subulata-strzalka-plywajaca - 5 szt http://www.holenderskie.nazwa.pl/index.php?p2608,vallisneria-americana-nurzaniec-amerykanski - 3 szt http://www.holenderskie.nazwa.pl/index.php?p2724,echinodorus-bleheri-zabienica-blehera - tego kup 1-2 szt http://www.holenderskie.nazwa.pl/index.php?p3206,ceratophyllum-demersum-rogatek-sztywny - 5 szt Taki zestaw będzie Cię kosztował mniej więcej tyle samo co te zestawy wyżej a to są duże rośliny i bardzo wytrzymałe, które powinny Ci bez problemów urosnąć. Oczywiście rób jak chcesz, ja tylko podpowiadam
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|