Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « rumaki - [48l] Szklanka bez nazwy, [112l] Wodna nagroda, archiwum 25l
Strony: 1 2 3 [4] 5
  Drukuj  
Autor Wątek: rumaki - [48l] Szklanka bez nazwy, [112l] Wodna nagroda, archiwum 25l  (Przeczytany 21247 razy)
rumaki
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #45 : Wrzesień 20, 2009, 10:44:37 »

Póki co daje sobie radę. Chyba zebrało się helenkom na amory. Widzę je szczepione parami lub w trójkach. Shocked

piotr_5e3
DIY rulz
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #46 : Wrzesień 20, 2009, 18:01:13 »

Taka 112 to szczyt moich mażeń papa
lesnik
Zainteresowany
**

"Początkiem wszechrzeczy jest woda" Tales z Miletu

« Odpowiedz #47 : Wrzesień 20, 2009, 18:02:19 »

Przyznam,że nie widziałem jeszcze tak ładnego zbiornika.Gratulacje! Shocked papa
rumaki
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #48 : Wrzesień 24, 2009, 09:50:11 »

Bardzo dziękuję.
A wczoraj w baniaku zamieszkało 10 małych niebieskich płetwiastych stworków: microrasborki erythromicron. Trochę blade po stresach ale liczę, że przy dobrym traktowaniu pokażą kolorki.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2009, 12:43:19 wysłane przez rumaki » Zapisane

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #49 : Wrzesień 24, 2009, 11:34:40 »

oba baniaki dobrze poprowadzone nie są to jakieś cuda aranżacyjne ale ładne zielone zielsko

w 25L moim zdaniem zdecydowanie za częste podmiany wody

112L - ciekawe czy przy tym oświetleniu dorobisz się trawnika z parvy. tego ci życzę jako że mi się nie udało. mikrusy po ile kupowałaś jeśli można wiedzieć?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2009, 11:37:11 wysłane przez szymonw » Zapisane

Cichy9
Nowy
*

« Odpowiedz #50 : Wrzesień 29, 2009, 22:19:52 »

112 <-- zakochałem się, jak żyje, nie widziałem tak pięknego zbiornika o takim litrażu. W kategorii 112l byłby niekwestionowanym zwycięzcom, a i większych kolegów także by pokonał. BRAWO! Zazdroszczę z całych sił!
rumaki
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #51 : Wrzesień 30, 2009, 08:44:43 »

Podobaja mi się oczywiście przeróżne iwagumi czy aranżacje typu landscape ale pewnie non stop siedziałabym z łapami w wodzie i przycinała. Cheesy Na to mi moje dwa młodociane urwisy i marudząca o czas zabrany dzieciom druga połowa nie pozwalają. Aranż jest więc zrobiony bardziej na zasadzie - ma nie straszyć, nie zajmować dużo czasu i pasować pod bojownicze potrzeby.  Grin A za uznanie od Cichy9 bardzo dziękuję.
Szymonw - mikrusy kupiłam od roslinyakwariowe.pl nie pamiętam już ile za koszyczek, w każdym razie zamiast kupionego jednego dostałam dwa. Ze dwa lub trzy z marniutkimi korzonkami padły a reszta już ładnie puszcza listki bez strat w starszych listkach. Większe okazy z ridian (Allegro) troszkę pochorowały i potraciły parę listków ale też zaczynają ruszać. Ważne, żeby od razu posadzić w docelowym miejscu i potem nie dotykać. Zdecydowanie nie lubią przeprowadzek.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 30, 2009, 08:47:05 wysłane przez rumaki » Zapisane

Lucky
Bywalec

« Odpowiedz #52 : Wrzesień 30, 2009, 08:50:06 »

Zbiorniki wygladaja swietnie - raj dla bojka - tyle buszowania:)  Swietny aranz, a te malutkie rybki powoduja ze to wszystko wyglada na wieksze - strasznie mi sie podoba!
mateusz1997
Nowy
*

« Odpowiedz #53 : Wrzesień 30, 2009, 13:31:18 »

fajne akwarium
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #54 : Październik 01, 2009, 17:21:01 »

Piękne akwarium, mówię o tym większym. Pozazdrościć takiego zbiornika, zielono aż miło Smiley

MarteQ15
Bywalec

« Odpowiedz #55 : Październik 01, 2009, 17:48:47 »

Piękne akwaria Wink  
Fajne te małe niebieskie stworki. Jak sie chowają ?
natka43
Zainteresowany
**

Uwielbiam gupiki

« Odpowiedz #56 : Październik 01, 2009, 17:50:50 »

Bardzo ładne akwarium Cheesy Good ! chciałabym miec takie

rumaki
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #57 : Październik 01, 2009, 21:30:52 »

Microrasborki zaczynają śmigać po akwa raczej pojedynczo lub ewentualnie parami czy trójkami. Pływają swobodnie kiedy przy zbiorniku jest spokój. Przeganiają się nawet i stroszą do siebie. Nie trzymają się w stadzie i nigdy jeszcze nie wylazły na przód w ilości większej niż 6 naraz w różnych częściach zbiornika. Podejście do akwa powoduje u espei zbicie w grupę natomiast niebieskie znikają jak kamfora. Płochliwe bardzo. Do karmy wyłażą ostatnie jak się upewnią, że jest bezpiecznie no i oczywiście niewiele dla nich zostaje. Espei są żarłoczne do przesady. Nadrabiają straty podnosząc pokarm z dna i roślin. W weekend bojownik wraca do swojego małego zrestartowanego królestwa to może się bardziej ośmielą.
Miały rybki małe zachwianie parametrów bo padła mi grzałka Sery Wściekły i musiały poczekać kilka dni na nową. Teraz grzeje im Neoheater Aquaela 150W. Nie zauważyłam szczęśliwie  żadnych negatywnych skutków u płetwiastych.
Fajny zbiornik nie tak trudno założyć. Trzeba się jednak do tego przygotować i potem systematycznie doglądać. Kluczem do sukcesu jest utrzymanie czystości wody i dna i dobranie roślin do posiadanego oświetlenia lub odwrotnie. I najważniejsze - nie przesadzać z obsadą.

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #58 : Październik 07, 2009, 19:36:20 »

Dla każdego klucz do sukcesu jest inny - ja np. nie dbam o czystość dna i wody... ale rośliny jakoś dobieram (czy odpowiednio ?...) oświetlenie też Wink. Z obsadą... też zależy - swego czasu (około roku - miałem zależność im więcej ryb tym lepiej rośliny rosły - teraz naworzę CO2, sam robię wodę (RO+nawozy) więc oczywiście dostosowuję to odpowiednio do ilości obsady)

Oba akwaria mi się podobają. Jednak 25l w mojej ocenie jest fantastyczne - ma super głębię - inna sprawa, że jak rośliny podrosną... to będzie problem - szczególnie kryptokoryny... przerabiam to teraz w 50l.

ps. w 50l. stosowałem się do rad Diany W. i... niestety podczas mojej nieobecności w akwarium zrobiło się coś nie bardzo - bo nagle pojawiło się na dnie pełno śmierdzącego mułu... nic nie padło, rośliny miały się OK ale jednak śmierdziało przy podmianie... dlatego zaczynam rozumieć koncepcję częstych podmian... u mnie częstych znaczy 1 w miesiącu dla LT i raz w tygodniu dla hybrydy.

pps. Jeszcze raz GRATULUJĘ fajnych baniaków Wink
« Ostatnia zmiana: Październik 07, 2009, 20:36:36 wysłane przez Piterix » Zapisane

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
rumaki
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #59 : Październik 08, 2009, 16:54:27 »

W pierwszy poście aktualizacja baniaczka 25 litrowego.
Akwarium nominalnie należące do synka zyskało nową twarz - na jego życzenie i ze względów oszczędnościowych (roślinki z przycinki) charakter bardzo zbliżony do dużego baniaka - oraz odzyskał właściciela. Bojownik wrócił na stare śmieci.
Nowe podłoże - Aquasubstrate II+ i nowy filtr Fan mini Aquaela.

Po eksmisji z 112-tki bojka nagle okazało się, że mam młode krewetki Red Cherry a i microrasborki śmielej wypływają na przód akwa. Teraz myślę nad zakupem kilku samiczek bojownika. Ale nic na siłę.

Strony: 1 2 3 [4] 5
  Drukuj  

Skocz do: