Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Towarzystwo dla Bocji [200L ogólne]
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Towarzystwo dla Bocji [200L ogólne]  (Przeczytany 2781 razy)
kaiowas
Nowy
*

« : Listopad 05, 2008, 21:21:16 »

Moje akwarium 100x40x50h funkcjonuje od dwóch miesięcy. Można je zobaczyć w dziale nasze akwaria. Trochę się od tamtego czasu zmieniło.
1. Za radą forumowiczów wywaliłem skałkę wapienną i zastąpiłem ją dużym korzeniem mangrowca.
2. Zdecydowałem się na akwarium ogólne, zamiast obsady przejsciowej w akwarium dla pyszczaków.
3. Parametry wody: pH 7 GH 7

Akwarium jest na razie średnio zarośnięte:
1. 2 gęstę kępki kryptokoryny (Cryptocoryne beckettii var. petchii) + 1 kępka Cryptocoryne parva
2. trochę nurzańca (Vallisneria spiralis)
3. żabienice (słabo rosną, ale jeszcze czekam)
chcę uzupełnić o jakieś rośliny pływające

W akwarium jest trochę kryjówek z kamieni, wśród roślin i duuużo cienia pod korzeniem.
Jest fragment podłoża piaszczystego, drobny żwirek i większe kamyki.

Zdecydowałem się odroczyć malawi na czas nieokreślony z powodu Bocji Wspaniałej, której 4 sztuki ciągle jeszcze przebywają w kwarantannie. Są piękne i bardzo ciekawe do obserwacji.

Bocje dołączą do istniejącej obsady:
15szt Danio (zbieranina - pręgowane, kropkowane (lamparcie) i czerwone)
10szt Kirysków (lamparcie i pandy)
5szt kosiarek

Danio pływają bez sensu i chciałbym je oddać. Na ich miejsce chciałbym jakieś większe ryby. Moi kandydaci:
1. Gurami
2. Prętniki
3. Skalary
4. Pielęgnice Meeki

Może Gurami i jakieś pielęgniczki (ramirezy, kakadu)?

Doradźcie, zasugerujcie. Może nieznam gatunku, który doskonale by się nadawał i nie wziąłem go pod uwagę.
Podpowiedzcie też, proszę czy decydując się np. na meeki będę musiał oddać również kiryski?

Zdjęć na razie nie robię, bo woda ma kolor "wcalenietakiejsłabej" herbaty Smiley Czekam aż się przejaśni podmieniając często.

Bocje, Kosiarki i Kiryski (200L)
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 05, 2008, 21:24:20 »

Polecam to co lubię - Gurami Mozaikowe, do tego mogą być ramirezki lub kakadu

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
kaiowas
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 05, 2008, 21:42:11 »

Dzięki  Smiley
Jaka "konfiguracja" Ile tych mozaikowych i ile ramirezek (1+2?). Nie będą przeszkadzać Bocjom?

marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Listopad 05, 2008, 21:44:29 »

gurami 5-7, ramirezki w tak dużym akwarium można więcej parki się potem wytworzą obejmą terytoria ale wystarczy spokojnie dla 2 czy 3 parek, choć jedna para też może być,
bocjom przeszkadzać - nie jeśli już to bocja je pogoni Wink
dokup też roślin i nie tylko pływających
« Ostatnia zmiana: Listopad 05, 2008, 21:46:07 wysłane przez marcinl » Zapisane

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
kaiowas
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Listopad 11, 2008, 10:36:26 »

Dziękuję marcinl.

Chyba tak właśnie zrobię tylko wybiorę Gurami Złote.

Nikt się nie wypowiada na temat kirysków. Chyba faktycznie jest ich za dużo - takie informacje znalazłem na innych forach, jednak z obserwacji widzę, że kiryski pływają po całym dnie i nie ukrywają się wcale a Bocje zajmują miejsca w ukryciu. Za to jak już Bocje wypłyną to nawet niekoniecznie przebywają przy dnie - pływają bardziej jak kosiarki - na dole i w środku. Nie wiem czy naprawdę Bocjom może zabraknąć dna. Może jak Bocje dorosną to trzeba będzie ewakuować Kiryski, ale póki co to chyba je zostawię.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: