Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Tło na tylnej szybie  (Przeczytany 2931 razy)
paweln
Zainteresowany
**

« : Listopad 05, 2008, 22:39:34 »

Witam!

Zakupiłem papierowe tło na tylną szybkę (z jednej strony jakaś zieleń z drugiej ciemne skałki). Zdecydowanie wybrałem te skałki i trochę pod namową sprzedawcy w sklepie przykleiłem go wewnątrz akwarium. W sklepie oglądałem akwaria z przyklejonym tłem w środku i na zewnątrz. Zdecydowanie te pierwsze wyglądały lepiej - te drugie jakieś były matowe i niewidoczne.
Akwarium mam 60l na razie dojrzewa drugi tydzień, ryb brak.

Mam pytania:

1/ czy będę miał z tym problemy tzn. odklei się jeśli jest ciągle w wodzie (to tło jakieś niemieckie za ok. 15 zł) polecał go jako solidne. Zauważyłem że zrobiło się bardzo śliskie w dotyku. Np. przednia i boczne szyby takie nie są.

2/ ponieważ nie żałowałem silikonu (silikon kupiłem w tym samym sklepie) - czy nie będzie on szkodliwy dla parametrów wody lub samych rybek.

Trochę teraz żałuje a restartu przed startem nie chcę robić.

Co sądzicie?

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #1 : Listopad 05, 2008, 22:42:41 »

Nie mialem takiego tła ale wydaje mi sie ze to co trzyma laminowaną czesc tła zacznie sie rozpuszczac a wtedy farba na papierze zrobi to samo i wszystko pojdzie do wody. Oczywiscie nie jestem tego pewien.
« Ostatnia zmiana: Listopad 05, 2008, 23:07:05 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl

« Odpowiedz #2 : Listopad 05, 2008, 23:51:16 »

Przyklejanie papierowego tła do wewnątrz akwarium chyba nie jest najlepszym pomysłem. Mówisz że pod wpływem wody powierzchnia tła zrobiła się śliska czyli rozpuszcza się. Obawiam się że to co napisał Grajewiak z tym rozpuszczaniem to niedaleka przyszłość :/

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Listopad 06, 2008, 09:16:03 »

Na pewno jest papierowe a nie folia? Jeśli papier to do wyciągnięcia, jeśli folia to moze zostać. Śliskość może pochodzić z osadzania się warstwy bakterii na gładkiej powierzchni.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
paweln
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Listopad 06, 2008, 22:42:08 »

Jest to ewidentnie papier laminowany. Wyciągnięcie oznacza spuszczenie wody i drapanie silikonu. Masakra. Z tego piszecie i tak mnie to czeka wcześniej czy później.
Już nie wiem co zrobić a sam silikon nie zaszkodzi wodzie i rybom?

speedeecat
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Listopad 06, 2008, 22:56:33 »

Jeżeli akwarystyczny to nie zaszkodzi - to teraz skrobak i do dzieła albo lepiej kup "stalki" do nożyków do tapet i ładnie to nimi zeskrobiesz Wink

paweln
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Grudzień 28, 2008, 23:16:27 »

Zdarłem to tło z wnętrza akwarium. Skrobania było co nie miara - ale solidne niemieckie szkło wytrzymało i żadnych rys nie ma. Teraz jest już wszystko w porządku - czyszczę tylnią szybę skrobakiem magnetycznym.

Wątek można zamknąć.

racso
Stały użytkownik

mój bystrzyk krwisty

« Odpowiedz #7 : Grudzień 28, 2008, 23:35:21 »

Jeżeli akwarystyczny to nie zaszkodzi
sorry że z innej beczki ale czy silikon nie akwarystyczny może zaszkodzić rybom??
« Ostatnia zmiana: Grudzień 28, 2008, 23:37:49 wysłane przez racso » Zapisane

"W życiu piękne są tylko chwile..."
speedeecat
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Grudzień 29, 2008, 01:26:46 »

sorry że z innej beczki ale czy silikon nie akwarystyczny może zaszkodzić rybom??
Tytan dedukcji Smiley

gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Grudzień 29, 2008, 09:08:21 »

oczywiscie ze zaszkodzi i to bardzo !

racso
Stały użytkownik

mój bystrzyk krwisty

« Odpowiedz #10 : Grudzień 29, 2008, 09:51:11 »

dzięki
edit.
jak można rozpoznać że silikon jest akwarystyczny czy nie bo mam małe akwa z którego chce zrobić filtr grawitacyjny i ewidentnie widać że ktoś go zklejał. 
« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2008, 10:01:11 wysłane przez racso » Zapisane

"W życiu piękne są tylko chwile..."
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: