Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Parametry wody a rozwój roślin.
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Parametry wody a rozwój roślin.  (Przeczytany 2163 razy)
Szelek67
Nowy
*

« : Listopad 06, 2008, 11:49:59 »

Witam serdecznie.Mam nadzieję,że mój problem napisałem w odpowiednim dziale-jeśli nie to proszę o przeniesienie.Teraz do rzeczy.Jestem posiadaczem akwarium towarzyskiego(około 40 rybek o małych rozmiarach-głownie neonki ,żałobniczki,kilka kirysków i otosków,kosiarki,glonojady syjamskie i roślinności nie za bogatej w tej chwili)) 120x50x40,oświetlenie 2x58W+1x39W(świetlówki akwarystyczne o widmie białym i takim czerwonawo fioletowym,sorki nie znam nazw)włączone 8:00-12:00 i 16:00-22:00,filtr zewn. Tetratec 1200 ze standardowym wkładem + wsypany torf granulowany+ zestaw CO2 -dozowanie-bąbelek na sekundę/24godz..Akwaium "pracuje" już od pół roku z przerwą na wyrzucenie dużej ilości roślin po zaglonieniu.Teraz od około miesiąca nie ingerowałem w "życie" akwa poza nawożeniem planta gainerem i robieniem testów wody.Wyszły następująco:
gH-19 stopni
kH-9 stopni
pH- 7-7,5(niedokładność wynika z braku odpowiedniego odcienia na testerze)
NO2 <0,1
Testy robione Sera Aqua testem
I teraz pytanie:Czy zbyt wysokie gH może wpływać na rozwój roślin?Pytam ,bo mam problem z niektórymi roślinkami.
Jak mogę obniżyć ten parametr w warunkach domowych?
Przepraszam za chaos w moim poście ale po przeczytaniu wielu informacji z forum pogubiłem się.
Proszę o jakieś porady,sugestie tak w miarę prosto wyłożone za co z góry dzięki.Pozdrawiam,Szelek67
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2008, 11:58:25 wysłane przez Szelek67 » Zapisane
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 06, 2008, 12:24:00 »

dlaczego robisz "2 dni" tj 4 godzinną przerwę w oświetleniu w ciągu dnia?
co do rozwooju rośli i glonów dobrze jeszcze zrobić test NO3 i PO4

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Listopad 06, 2008, 12:42:45 »

Ile dawkujesz Planta Gainera? Po co Ci torf w filtrze? Garbniki uwalniające się z torfu przyciemnią wodę a światła to tam i tak jest dość mało.

Sądząc po pH (zakładając, ze jest prawidłowe) to podajesz ciut za mało CO2. Zbyt wysokie GH może niekorzystnie wpływać na rozwój roślin jeśli w akwarium masz same rośliny lubiące miękką wodę.

jak z podmianami wody? Co ile podmieniasz i w jakich ilościach?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Szelek67
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Listopad 06, 2008, 14:20:07 »

Odnośnie oświetlenia to ta przerwa 4-godzinna to taka namiastka zachmurzenia nieba(wyczytałem gdzieś na forum i zastosowałem).
Dotychczas nie podmieniałem wody często-dla mnie wynik NO2 -był wykładnikiem(ze względu na ryby).
Nawóz dozuję od niedawna - dawka wg producenta raz w tygodniu
Dziękuję za uwagi i proszę o więcej Wink .Pozdrawiam
P.S.Wg mnie ilość oświetlenia jest chyba dobra-wychodzi około 0,67W/litr.
      Torf miał zmiękczyć wodę.
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2008, 14:33:21 wysłane przez Szelek67 » Zapisane
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Listopad 06, 2008, 14:21:23 »

0,67W/l - bardzo dobra!
podmiany wody co tydzień ilość ok 25-30%

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #5 : Listopad 06, 2008, 15:03:34 »

Tak propo torfu to nie zwiększa on przypadkiem PO4? Rozumiem, że tym torfem u Ciebie jest wkład z torfu granulowanego.

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Listopad 06, 2008, 15:39:31 »

Szelek67, o ile wiem to torf obniża tylko pH a twardości w ogóle nie rusza ale ja się tam nie znam na tych wynalazkach. 0,67W/l to przy torfie i baniaku wysokim na 50 cm nie jest zastraszająca ilość. Nawożenie zmniejsz o połowę a nawet jeszcze mniej. Jak nawozisz akwarium to niestety musisz się liczyć z podmianami bo kiedyś trzeba te niezużyte pierwiastki wypłukać. Koniecznie też zmierz NO3 i PO4 jak koledzy wyżej radzili.

Martwi mnie to NO2, po pół roku śladu nie powinno już być po azotynach przy prawidłowej filtracji nawet bez podmian wody. Nie stosujesz tam jakichś leków, wybielaczy optycznych, innej chemii? Płuczesz filtr co tydzień pod kranem czy jak bo jakoś ciężko mi zrozumieć jak filtr do 500 l nie daje rady w akwarium 240 l i to jeszcze z mało brudzącymi rybami?

Pozdrawiam,
Emi

Szelek67
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Listopad 06, 2008, 16:07:06 »

Odnośnie NO2 to jest chyba dobrze(bynajmniej wg tabelki producenta testu).Czy u mnie wchodzi w grę zakup filtra RO czy jest jakiś domowy sposób na zbicie gH i kH?
Zmieniłem też sposób dozowania CO2(wcześniej CO2 podawałem do wlotu filtra a teraz dałem na wyjście).
Z chemii to użyłem tabletki przeciw glonom ale już wyjęte bo okres działania minął.
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2008, 16:17:31 wysłane przez Szelek67 » Zapisane
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Listopad 07, 2008, 08:46:02 »

Jeśli NO2 jest 0 (no chyba że źle zrozumiałam i Twój test nie ma zera na skali tylko najmniejszą wartość to <0,1 to ok Smiley

Pozdrawiam,
Emi

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: