Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Biotopy « Azja « Dziwne zachowanie bocji ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dziwne zachowanie bocji ?  (Przeczytany 6933 razy)
Silver
Stały użytkownik

« : Sierpień 11, 2004, 09:06:53 »

zakupiłem 4 sztuki bocji wspaniałych,umieściłem je w akwarium kwarantannowym,oczywiście obowiązkowo musiały zachorowac na ospę (już wyleczone) :wink:  , nidgy wcześniej nie hodowałem tych ryb,obecnie jedna sztuka wykłada się na bok i pływa poziomo przy przedniej szybie,inne nie pływają na boku,jest to normalne zachowanie tego gatunku,czy jedna jest poważniej chora niż na zwykłą ospę ?
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 11, 2004, 19:46:31 »

Nie trzymałem nigdy bocji, ale nie wygląda mi to za dobrze.
Gdyby chodziło o giętkozęby to byłoby normalne...

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Sierpień 11, 2004, 19:53:02 »

heheheh o giętkozęby bym nie pytał,bocji również nigdy nie trzymałem i dlatego mnie to niepokoi,słyszałem że to dziwne i smieszne ryby,zdolne do różnych ewolucji,ale to dla mnie wygląda conajmniej na zaburzenia pracy pęcherza pławnego,albo jego uszkodzenie,ponadto owa bocja ma niewielką "kropkę" koloru brązowego na boku za płetwą piersiową,druga z kolei ma dziwne przebarwienie na długości płetwy grzbietowej u dołu ciała,wynikałoby że kupiłem 2 na 4 "dobre bocje"  Sad
Bobba Fett
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Sierpień 11, 2004, 20:11:33 »

A u mnie pływa sobie Bocja Dario (Królewska) i od dawna ma tego typu zachowania, mój guru ze sklepu akwarystycznego twierdzi, że takie zachowania u bocji to norma.
Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Sierpień 11, 2004, 20:41:37 »

przeszukałem internet i na angielskojęzycznej stronie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania,to po prostu norma u nich te ryby (bocje wspaniałe) nazywane sa klownami  :wink: http://www.loaches.com w opisany przeze mnie sposób śpią lub pokazują swoje niezadowolenie (nie dziwię się im akwarium kwarantannowe to na pewno nie jest komfortowe lokum w porównianiu do warunków jakie będą miały w głównym),jedyne czego mógłbym się obawiać to ospa (juz wyleczona),to,że nie chciałyby przyjmować pokarmu (zajadają się nieprzeciętnie) lub choroba welwetowa (nie zaobserwowałem),znalazłem podobne informacje na polskiej stronie,ale po obejrzeniu obsady autora strony zwątpiłem w rzetelność informacji przez niego podawanych (bocje + brzanki sumatrzańskie + pyszczaki !!! + różne inne,których zdecydowanie nie powinno tam być)
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Sierpień 13, 2004, 14:19:32 »

Dokładnie, one tak bokiem se mogą plywać, czasem nawet śpią leżąc na boku Smiley.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Oggy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Sierpień 15, 2004, 08:43:30 »

Ja tez mam w swoim akwa bocje lochachta czy jakos tak i fajnie wygląda jak nie raz leżą pod jakimś korzeniem czy kamieniem na boku ciała ( chyba tak odpoczywa) i odkąd je kupiłem mają takie zachowanie a są juz u mnie z pół roku  i na ni niechorują, ciekawe zjawisko z tym lezeniem na boku dlatego są moimi ulubiencami  :wink:

------BLINK 182------
 Dwoma Sowami AMERICAN PIE To Jest To !!!
Zajec20
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Sierpień 22, 2004, 18:55:46 »

Ja ma tez 4 sztuki tych rybek(boc. wspaniała) i one sa poprostu wypasne tak zywych rybek nigdy nie widzialem to co one w 4 wyprawiaja to szok, bawai sie w ganianego:))) ( 3 uciakjaja jedna goni i jak doplynie do tych 3 to pozniej inna zaczyna) spia sobie na bokach lub do gory nogami, autentycznie na poczatku myslalem ze te rybki to lipa bo tylko sie chowaly ale teraz smigaja smialo po aqua i zaprzeczaja temu ze sa płochliwe, a jak sie usiadziee i na nie popatrzy to odrazu robi sie weselej.Smiley)))
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: