Witam
Moja przygoda z akwarystyką zaczęła się 5 lat temu przez przypadek. Zakupiłem Juwela 240L.
FOTO:
http://picasaweb.google.pl/tomasz.erbacher/Akwa#Pokrywa standardowa - 2 x 38W świecę od 8 do 20
Filtr zewnętrzny - stary ale jary Fluval 303 /gąbka + ceramika/
Grzałka - 200W
CO2 - z butli 1,5kg sterowane timerem z elektrozaworem 1,5bąbla/sek chociaż roślin jest nie wiele ze względu na rybki /roślinożerne/
Nawożę mikro i makro elementy
Temp 25-26
Obsada: 5 x Płaskoboki, 5 x Kosiarki jeszcze małe
Podłoże: żwirek 3-4mm grubość 3-4cm
Podmiany: ok 20% / 2 tygodnie
Tło: zewnętrzne samoróbka styropian farba
Chciałem zrobić renowacje, zmienić obsadę i/lub wystrój
w tym celu zakupiłem dodatkowe światło 2 x 54W Philips 865 T5, filtr wewnętrzny Fluval 4, oświetlenie nocne na diodach LED.
Pytanie do forumowiczów - co proponujecie - obsada może skalary, trochę chciałem w roślinki iść, ale podłoże pewnie trzeba poprawić.
Oczywiście nie chcę rzucić się na głęboką wodę, roślinki łatwiejsze, rybki - nieroślinożerne
Chętnie wymienię się oddam moje płaskoboki ... okolice Kołobrzegu
RESTART 10/12/2008Dokonałem restartu
Trochę się bałem bo nie co dzień dokonuje się takich działań. Rybki przeniosłem na kilka dni do 100L higieniczne oczywiście z wodą z pierwotnego akwarium.
Po nasypaniu żwirku i wody 50% kranówki plus "stara" woda. Odstawiłem to na 4dni.
Ryby przeniosłem dosyć szybko, bo nie miałem serca trzymać ich w 100, pięć dość sporych płaskoboków, pięć kosiarek ...
ZMIANY:Podłoże - żwirek ciemny żyłem w niewiedzy, ale płaskoboki dość płochliwe nie lubią białego a ja taki miałem wcześniej - plażowy 3-5mm, pochodzi z akwarium, które zostało "zatrzymane", grubość warstwy przód ok 4 cm tył 6-7
Filtracja - wysłużony Fluval 303, poszedł na emeryturę, zakupiłem JBL e900
Obsada bez zmian
Oświetlenie bez zmian
FOTO:
10/12/2008
14/12/2008
Czekam jeszcze na spory korzeń ... i uzupełni tą pustkę w akwa.
Proszę o pomoc, woda jest lekko mętna/mleko takie się zrobiło. Co poszło nie tak? A może się wyklaruje.
PH = 7,6
TwW = 7
TwO = 0
Być może wartości są całkowicie błędne, mam testy, które leżą od paru lat
STAN: 15/01/2009