Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Czyszczenie filtra - pytanie do speców :)
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czyszczenie filtra - pytanie do speców :)  (Przeczytany 1640 razy)
Wookee
Zainteresowany
**

« : Listopad 08, 2008, 14:28:35 »

Od kiedy stałem się w miarę świadomym akwarystą, między innymi czytając forum, czyszczę filtr w wodzie z akwarium. Czytając książkę Andrzeja Sieniawskiego "Akwaria Roślinne w Stylu Holenderskim", natrafiłem w rozdziale "Urządzenia techniczne i ich rola" na opis gąbki sztucznej. Autor opisuje ten materiał filtracyjny i dodaje, że niekiedy jest on stosowany jako podkład do osadzania bakterii nitryfikacyjnych. Sugeruje, że nie jest to jego zdaniem najlepsze rozwiązanie, ale jeżeli już to należy płukać go w wodzie pobranej z akwarium. Nasuwa mi się pytanie. Skoro mam rurki ceramiczne dla bakterii a gąbek używam do oczyszczania mechanicznego wody, to czy mogę gąbki płukać w bieżącej wodzie? Nie ukrywam, że ułatwiło by mi to czyszczenie filtra...

Narożnikowe 350l
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 08, 2008, 14:35:21 »

Normalnie mozesz . Jedyne przeciwwskazanie to stosunek ilosciowy /objetosciowy/ gabek do pozostalych mediow .No i po plukaniu dobrze gabki wycisnac i wytrzepac z wody kranowej .
Pawel007
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 08, 2008, 14:38:58 »

Przeciwwskazane jest płukanie we wrzątku/ gorącej wodzie takie info kieedyś pozyskałem w zoologu w moim mieście, a argumentem była możliwość utracenia właściwości gąbki.

P.
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Listopad 08, 2008, 14:45:31 »

Niektore gabki lubia sie odksztalcac w goracej wodzie .Jesli chodzi o tego autora ,to nie ma racji .
Wookee
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Listopad 08, 2008, 19:06:40 »

Jesli chodzi o tego autora ,to nie ma racji .

Hmm. Myślałem, że to dobry autor. Przynajmniej tak wyczytałem na forach ...

Narożnikowe 350l
Pawel007
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Listopad 08, 2008, 19:55:06 »

Niektore gabki lubia sie odksztalcac w goracej wodzie .Jesli chodzi o tego autora ,to nie ma racji .

O jakiego autora Ci chodzi, i co miałeś na myśli, że gąbki się odkształcają, jakie gąbki? Pierwsze słyszę o takim czymś. Rozmiń myśl.
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Listopad 08, 2008, 19:59:00 »

O Andrzeja Sieniawskiego z pierwszego wpisu zalozyciela tematu .
Wookee
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Listopad 09, 2008, 12:46:18 »

O Andrzeja Sieniawskiego z pierwszego wpisu zalozyciela tematu .

Dokładnie o tego.
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2008, 12:49:38 wysłane przez Wookee » Zapisane

Narożnikowe 350l
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Listopad 12, 2008, 13:08:26 »

Zawsze bezpieczniej jest płukać gąbki w wodzie spuszczonej z akwarium nawet jeśli wykorzystujemy je tylko do filtracji mechanicznej i tu zgodzę się z Andrzejem. Specom oczywiście płukanie nawet całego filtra w kranówie nie zaszkodzi ponieważ wiedzą co robić aby nie dopuścić do zakwitów itp. Wolałabym jednak nie puszczać w obieg informacji, że można płukać gąbki w kranówie bo wtedy każdy leniwy początkujący z Fanem Mini będzie tegoż Fana pod kranem płukał nie wnikając w typ filtracji czy to biologiczna, mechaniczne czy chemiczna i czy wkładów mechanicznych jest mniej niż wkładów biologicznie aktywnych. Płukanie wkładów mechanicznych z filtra pod kranem polecam osobom świadomym i doświadczonym, którzy wiedzą po co to robią.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: