8kamil7 masz duży baniak. Ja przy takiej pojemności pokusiłbym się o dwa haremy kakadu w konfiguracji 2+5. Pobadto skoro baniaczek duży to ja bym z tego zrobił zbiornik biotopowy. Z tego co napisałes ty i inni wnioskuję, że przeważac będa ryby z Ameryki pd. Dlatego nie wciskałbym tu niczego z Azji innych części świata. Odpuściłbym sobie także plastikowe dodatki typu skała hodowlana. Wierz mi świetne kryjówki można zrobić z kilku sprytnie ułożonych korzeni, łupin kokosa i kilku płaskich kamieni. A poniewaz pakujesz do zbiornika ryby terytorialne (skalar, kakadu, ramireza) to korzeni i innych elementów dekoracyjnych proponuje włożyć więcej, bo będa one pełnić rolę nie tylko dekoracyjną.
Podłoże proponuje ciemne, nie koniecznie czarne, ale ciemne i o zaokrąglonych kształtach.
Ej Panowie !! Co wy chcecie kolegę na minę wsadzić???
Początkującemu radzicie ziemię do baniaka wkładać???
No
badrass - święte słowa. Z resztą gdzies już na tym forum ktos napisał, że gleba w zbiorniku nie jest dla początkującego. Oprócz gotowca JBL-a, które zaproponowałeś sa jeszcze inne np. Aqua Substrate II+ (wpadły mi dwie paczki w ręce więc je przetestuję), Acti Substrate (opracowane przez M. Wojtaszka pod nazwą AquaGrunt).