Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « JAK obsadzic zbiornik 216 litrowy(120X50X40) profilowany
Strony: 1 2 [3] 4 5
  Drukuj  
Autor Wątek: JAK obsadzic zbiornik 216 litrowy(120X50X40) profilowany  (Przeczytany 11183 razy)
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #30 : Listopad 10, 2008, 10:06:52 »

Ej Panowie !! Co wy chcecie kolegę na minę wsadzić??? Wściekły Początkującemu radzicie ziemię do baniaka wkładać??? Nie lepiej niech gość trochę "obcyka" z akwarystyką na gotowych podkładach. Nie twierdzę że ziemia jest "be" ale kolega może się zrazić do tego. To jest  dla trochę zaawansowanych. Kup se lepiej JBL AQUABASIS PLUS.
Tu se poczytaj: http://www.allegro.pl/item479470701_podloze_dla_roslin_jbl_aquabasis_plus_5l.html

Poza tym kup sobie takie rośliny:
Ceratopteris Cornuta
- Ceratopteris Thalictroides
- Heteranthera Zosterifolia
- Hygrophila Corymbosa
- Hygrophila Difformis
- Hygrophila Polysperma

Gwarantuję CI , że po miesiącu nie zapanujesz nad wzrostem roślin.
« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2008, 10:11:18 wysłane przez badrass » Zapisane

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #31 : Listopad 10, 2008, 10:12:43 »

8kamil7 masz duży baniak. Ja przy takiej pojemności pokusiłbym się o dwa haremy kakadu w konfiguracji 2+5. Pobadto skoro baniaczek duży to ja bym z tego zrobił zbiornik biotopowy. Z tego co napisałes ty i inni wnioskuję, że przeważac będa ryby z Ameryki pd. Dlatego nie wciskałbym tu niczego z Azji innych części świata. Odpuściłbym sobie także plastikowe dodatki typu skała hodowlana. Wierz mi świetne kryjówki można zrobić z kilku sprytnie ułożonych korzeni, łupin kokosa i kilku płaskich kamieni. A poniewaz pakujesz do zbiornika ryby terytorialne (skalar, kakadu, ramireza) to korzeni i innych elementów dekoracyjnych proponuje włożyć więcej, bo będa one pełnić rolę nie tylko dekoracyjną.
Podłoże proponuje ciemne, nie koniecznie czarne, ale ciemne i o zaokrąglonych kształtach.
Ej Panowie !! Co wy chcecie kolegę na minę wsadzić??? Wściekły Początkującemu radzicie ziemię do baniaka wkładać???
No badrass - święte słowa. Z resztą gdzies już na tym forum ktos napisał, że gleba w zbiorniku nie jest dla początkującego. Oprócz gotowca JBL-a, które zaproponowałeś sa jeszcze inne np. Aqua Substrate II+ (wpadły mi dwie paczki w ręce więc je przetestuję), Acti Substrate (opracowane przez M. Wojtaszka pod nazwą AquaGrunt).
« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2008, 10:21:17 wysłane przez andrzej72 » Zapisane

8kamil7
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #32 : Listopad 10, 2008, 10:35:03 »

dzięki panowie dzięki tak z akwarium to taki świeży nie jestem mam 60litrowe akwarium od 5 lat tylko ze zawsze mało roślin mailem no to jest takie akwarium początkowe i nic nie zmieniane było a teraz chce coś fajnego dlatego kopiłem taki baniak 216litrowy no i z tąd moje pytanie bo znacie sie dłużej macie doświadczenia ja chętni przeczytam wysłucham rad i zastosuje sie do nich.
Wiec co ziemia ogrodowa odpada???
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #33 : Listopad 10, 2008, 10:53:14 »

Ziemia może i nie odpada, ale żeby zbiornik na ziemi ogrodowej dobrze funkcjonował, trzeba spełnić kilka warunków. O wszystkim dowiesz się w wątku na temat zbiorników na bazie ziemi.

8kamil7
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #34 : Listopad 10, 2008, 11:35:05 »

troszkę już o tym czytałem
mam jeszcze trochę czasu  bo zbiornik dopiero w czwartek lub w piątek będzie u mnie w domu pokaże wam foty jak go skończę a wy ocenicie  Wink
do akwarium mam juz roslinik pozniej je wipisze bo tereaz nie mam jak
8kamil7
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #35 : Listopad 10, 2008, 12:53:43 »

takie roslinki mam
-Alternantera reinecki
-Hygrophilia polysperma
-Hydrocotyle leucocephala
_Rotala Indiaca, Rotundifolia
Pistia
Bacopa monnieri
-Hygrophilia Corymbosa
_paprotka szerokolistna
-Monsolerium tenerum
-mech
-ludwiga repens
-wgłąbka wodnaa picia filutans
-limmpilie senssilifora
-myriophyllon motogrossense
-moczarka argrntynska
-heteranthera zosterifolia
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #36 : Listopad 10, 2008, 12:58:47 »

Troszke za duzo gatunkow moim zdaniem . Jezeli bedzie ich po 1 to wyjdzie koszmarek .
8kamil7
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #37 : Listopad 10, 2008, 14:36:55 »

mam ich tak po 3 -5 sztuk każdego gatunku do tego akwa 216litrowego wsadzę te ładne kolorowe czerwone takie ładniejsze a resztę d o60litrowego
a dawca jakieś tło na szybę nie wiem strukturalne czy będzie tandetnie wyglądać jak skałki hodowlane
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #38 : Listopad 10, 2008, 14:42:09 »

Opisz troche swoj zbiornik . Filtr oswietlenie itd .
8kamil7
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #39 : Listopad 10, 2008, 14:45:42 »

oswitlenie jeszcze nie wiem dokładnie jakie tam jest standardowa pokrywa chyba 2X30
filtr biologiczny
ph itp . jeszcze nie znam
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #40 : Listopad 10, 2008, 14:49:27 »

filtr biologiczny tzn? podaj markę i model

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
8kamil7
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #41 : Listopad 10, 2008, 14:53:45 »

o kurde nie pamietam wiem ze cos w nazwie lub modelu bylo 600
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #42 : Listopad 10, 2008, 14:54:44 »

nie masz pudełka? to zobacz na filtrze - jest napisane

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
8kamil7
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #43 : Listopad 10, 2008, 14:56:17 »

taki kubełkowy u mnie w sklepie akwarystycznym 260zl kosztuje
nie mam pudelka ja mam zamowione akwarium w srode mam dzownic i je odbiore i w tedy dokupie reszte rzeczypodloze filtr termometr
8kamil7
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #44 : Listopad 10, 2008, 14:59:02 »

biologiczny zewnętrzny kubełkowy
Strony: 1 2 [3] 4 5
  Drukuj  

Skocz do: