Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Krzyniu. (216 profil.)  (Przeczytany 5475 razy)
krzyniu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Listopad 14, 2008, 21:15:04 »

Mala aktualizacja:) zlalem prawie cala wode i przeplukalem zwir w letniej wodzie. Wsyplalem, rozgarnolem i zrobila sie brazowa woda:/ przy wlaczonym filtrze przez 15h nic sie nie zmienila wiec zlalem cala zostalo moze ok 2l i nalalem nowej kranowki:/ zrobilo sie mleko ale powoli sie klaruje. Rybki przez prawie 2 dni trzymalem we wiadrze i mysle ze wszystko bylo by ok gdybym mial jeszcze jeden filtr bo woda nie byla zbyt pachnaca kiedy odlawialem z niego rybki... Efekt jest taki ze stracily chwilowo troche koloru i glownie skalary maja postrzepione pletwy i wygladaja jak wraki:( mam nadzieje ze tylko sie pogryzly z innymi rybkami a nie jakas choroba... Wszystkie rybki sa 2 dzien w akwa zalanym woda z kranu z dodtkiem antychlora, aqua safe i mfc.
Tak to teraz wyglada:) roslinki narazie wsadzilem wszystkie ale jak juz troszke urosna i zobacze ktore mi sie spodobaja to reszte przezedze:)

« Ostatnia zmiana: Grudzień 04, 2008, 19:55:00 wysłane przez krzyniu » Zapisane

gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Listopad 15, 2008, 21:13:52 »

Korzenie masz piekne, ale nie mozna wymieniac calej wody - musisz byc bardziej cierpliwy. Metna woda to jeszcze nie tragedia jak poczekasz to sie ustabilizuje. Rosliny tez jak podrosna to pomoga, moze bys jeszcze troszke dosadzil - bo pustawo. Mierzyles parametry wody ?

KSnake
Stały użytkownik

Fauna Azja, Flora Ameryka - taki "misz masz"

« Odpowiedz #17 : Listopad 15, 2008, 21:44:31 »

Świetnie się zapowiada Twoje akwarium. Musisz jeszcze dodać drugi i trzeci plan roślin.
Co do zmętnienia wody to masz rację, jest to wina źle wypłukanego kermazytu - wiem z własnego doświadczenia bo tydzień temu zalałem 240l i też mam "mleczny" problem pomimo wypłukania kermazytu. Nie potrzebnie wymieniałeś całą wodę i płukałeś żwir, nie życzę Ci tego, ale na 100% któraś ryba tego nie przeżyje, zatrują się NO2 i NO3.
marcinl - w dojrzewającym akwarium tej wielkości na starcie wystarczą tak małe podmiany wody, ja też podmieniłem właśnie 15l wody tyle, że z już dojrzałego akwarium i jest to dość, przynajmniej tak mi się wydaje.

GG: Tylko na życzenie (po ostatnich wydarzeniach)
Moje akwarium: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=18823.0 Wink

Jeśli się mylę to besztajcie i poprawiajcie - człowiek uczy się całe życie i czasem walnie głową w mur.
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Listopad 15, 2008, 22:02:08 »

Masz ładne korzenie i wg mnie na tym kończy się urok ....
W sumie to nie wiem, co planujesz, bo jak BW no to roślin pół biedy, jeszcze kilka korzeni i herbaty brakuje
no ale jak towarzyski to roślin zdecydowanie za mało !
Koniecznie dodaj jakiegoś szybkorosnącego zielska, i wogóle roślin drobnolistnych...
A po co zmieniałeś w całości wodę Huh

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
damjakas
moje akwa
Stały użytkownik

co sie tak gapisz

« Odpowiedz #19 : Listopad 15, 2008, 22:19:43 »

Korzenie są przepiękne, ale to one przyćmiewają resztę akwarium. Po prostu chodzi mi o rozsadzenie roślin i ich liczbę,
Daję Ci link do fajnego wykorzystania taki korzeni, ja od razu mówię, nie chcę reklamować tej aukcji, ale są pokazane przepiękne akwaria z takimi korzeniami: http://www.allegro.pl/item480904666_weeping_moss_super_mech_na_kamieniu.html#gallery

240l Guramiowete:
- 9 Wielkopłetwów, 6 gurami mozaikowych, 6 gurami dwuplamistych, gromadka, około 10 gurami złotomozaikowych (niestety mamusia zdechła), gęsta Azjatycka roślinność
54l neonkarium
- 8 neonków czerwonych i około 16 małych cudem przetrwał
gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Listopad 15, 2008, 22:25:11 »

Wejdz na strone T.Amano -  czyzby od tego hodowcy pobieral fotki ?
« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2008, 22:36:35 wysłane przez gina2006 » Zapisane

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #21 : Listopad 16, 2008, 10:19:52 »

gina Ty jak zawsze czymś błyśniesz Roll Eyes  akwaria Kresone są ci zapewne znane z widzenia gdyż krążą po wielu forach i wystawach. Kresone który wygrał wiele konkursów aquadesingu (w tym międzynarodowych)myślę że nie kopiował by akwarii ze stony T.Amano Undecided to tyle gina - pomyśl.

krzyniu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Listopad 16, 2008, 11:46:35 »

Wode musialem zmienic cala bo po plukaniu podloza zrobila sie brazowa i po 15h nic sie nie zmienila... Rybki poki co zyja wszystkie:) NO nie mierzylem bo nie mam testow a wczoraj zapomnialem kupic przy okazji zakpu pokarmu i nitrivec-a, ph na poziomie 6,5. Jak pisalem wczesniej roslinki dopiero zakupilem i czekam az troszke urosna zeby je rozsadzic sensownie a jest kilka gatunkow dlatego chce wybrac te ktore najbardziej beda mi pasowaly, maja rozne wielkosci lisci wiec napewno wezme to pod uwage tym bardziej ze w akwa zyja tez krewetki:) Co do korzenia to na nikim sie nie wzorowalem bo nawet nie ogladam baniakow konkursowych itp a ustawilem je tak i nie wiedzialem ze bedzie taki efekt:)

« Ostatnia zmiana: Listopad 16, 2008, 11:48:21 wysłane przez krzyniu » Zapisane

gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Listopad 16, 2008, 14:51:48 »

gina Ty jak zawsze czymś błyśniesz Roll Eyes  akwaria Kresone są ci zapewne znane z widzenia gdyż krążą po wielu forach i wystawach. Kresone który wygrał wiele konkursów aquadesingu (w tym międzynarodowych)myślę że nie kopiował by akwarii ze stony T.Amano Undecided to tyle gina - pomyśl.

Przeciez to nie ujma dla KRESone jesli porownalam jego zbiorniki z T.Amano - chyba kazdemu akwaryscie marzy sie taka pomylka  Cheesy by jego akwarium bylo pomylone ze zbiornikami T.Amano  Good !

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #24 : Listopad 16, 2008, 15:19:48 »

Gina: Cóż nie wydaje  mi się żeby o takie właśnie porównanie Ci chodziło w poprzednim poscie... mam wrażenie że teraz poprostu odwracasz kota ogonem... -ale OK. nie śmiećmy już w wątku Krzynia.
Teraz na temat Krzyniu sporym błędem było trzymanie ryb w wiadrze przez tyle czasu, następny błąd to wymiana całej wody i podłoża jak - za te błędy napewno zapłacisz i twoje ryby także. A pozatym to wizualnie fajne akwa  Smiley i korzenie też.

krzyniu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #25 : Listopad 16, 2008, 15:23:59 »

Wiem ze byl to blad ale mialem remont w domu i ciezko mi bylo zrobic wszystko dobrze tym bardziej ze nie spodziewalem sie takiego efektu po przeplukaniu zwiru i wlalem wode ta ktora mialem w akwa (zlalem ok 120l w baniak) juz zaplacilem 3 neonami i samica proporczykowca:(i

krzyniu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #26 : Grudzień 04, 2008, 19:55:23 »

UPDATE NA 1 STRONIE Smiley

owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #27 : Grudzień 04, 2008, 20:21:14 »

Ojjjjj.

1. Za malo roslin na starcie . Dorzuc jakichkolwiek najtanszych /moczarki , rogatka , kabomby /
2. Po co lejesz tyle chemii przy podmianie czy wymianie wody
3. Czy nadal masz wklad weglowy w filtrze ?
krzyniu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #28 : Grudzień 04, 2008, 20:34:19 »

Ojjjjj.

1. Za malo roslin na starcie . Dorzuc jakichkolwiek najtanszych /moczarki , rogatka , kabomby /
2. Po co lejesz tyle chemii przy podmianie czy wymianie wody
3. Czy nadal masz wklad weglowy w filtrze ?
Ad
1. a mech to nie roslina?Tongue ale jak trzeba bedzie to tak zrobie...
2. juz nie leje nic i cierpliwie czekam na rozwoj sytuacji
3. wkladu weglowego nie mam juz od ok 2-3 tygodni a dzialal u mnie ok 1.5 miesiaca

owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #29 : Grudzień 04, 2008, 20:39:18 »

I po co ten jezor wywalasz ? Mech to roslina . Ale w tym akwa to roslin jak na lekarstwo . Grzebiac ciagle w filtrze nigdy nie ustabilizujesz parametrow ani klarownosci wody . Im wiecej kombinujesz ,tym efekty mizerniejsze a zagozenie chorobami ryb i glonami wieksze . Akwarium niedojrzale .
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: