Witam wszystkich. Po wielu, wielu latach wracam do mojej umiłowanej pasji jaka jest akwarystyka słodkowodna.
Przez ten czas naprawdę dużo się zmieniło jeśli chodzi o gatunki i sprzęt. Stąd moja prośba o poradę.
Marzy mi się następująca obsada:
1. 6 x neon inessa
2. 2 x kirysek spiżowy
3. 2 x pielęgniczka ramireza
4. 2 x małe zbrojniki
5. 3 x gupiki
6. 6 x danio
7. 2 x piskorek
Jaki sprzęt będzie mi do tego potrzebny? Tzn jaki filtr, oświetlenie itd. itp.
Pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość.
To zaczniemy od sprzętu:
Ze względu na wysokość akwarium (45cm) 2x18w okaże się słabym oświetleniem, możesz trochę pokombinować, rozeznać się w kosztach i wykonaniu i wybrać jedną z tyhc konfiguracji: 3x18W/ 3x24W / 1x24, 2x18W/ 2x24,1x18W / 2x18 + świetlówki kompaktowe po bokach/ 2x24 + kompakty po bokach.
Filtr: Dzięki dużej wysokości możesz z łątwością umieścić filtr wewnętrzny przeznaczony do akwariów ponad 200L, wylot kierujesz na taflę wody, w razie potrzeby przykręcasz i filtrację będziesz miał nie gorszą niż przy filtrze zewnętrznym. Plusem jest niska cena, minusem estetyka, zajęcie trochę miejsca w akwa i konieczność grzebania w akwarium podczas jego czyszczenia.
Trochę o obsadzie:
Stadne rybki w większych ilościach: kiryski i piskorki co najmniej 6 sztuk, neonków z 10
126L jest odpowiednim litrażem dla piskorków i mniejszych zbrojników (niebieski, mniejsze Peckoltie, Panaqua, ogólnie te osiągające max 15cm) także nie ma się czego bać