Akwa 50l1+3 bojowniki
2 molinezja
1 platka
5 neonków
1 kirys pstry1 średni(6cm) i glonojad
rośliny:
Aponotegon Ulvaceus x1
Vasilleria Americana "Natans" x1
ludwigia repens x3
ludwigia arcuata x5
ceratophyllum demersum x 15
egeria densa x2
micrathemum umbrosum x1
podłoże: ok.30% piasek 70% - beżowy drobny żwirek
Grzałka aqua szut
Filtr z napowietrzanie aqua szut 550
- stary wygląd
- nowy wygląd
Krewetkarium 25L2 tygodnie temu wpadłem na pomysł aby założyć krewetkarium. Najpierw miało być 5l a stanęło aż na 25l.
Podłoże: 2 warstwowe - dół grubszy żwirek ok. 5mm, wierzchnia warstwa drobny żwir ok. 2mm.
Nawożenie: Filtus Fe w pałeczkach: bimbrownia, tetra Aquaplant
Filtr: Aqua Szut Super-Mini 280l/h
Lampa: Philips energo oszczędna żarówka "Softone" 8W
Grzałka: Elite 50w
Rośliny:
Anubias barteri var. angustifolia x2
Cladophora aegagropila x2
Egeria densa x1 (na próbę)
Lilaeopsis brasiliensis x2
Ludwigia arcuata x3
Ludwigia repens x5
Sagittaria subulata x4
Mech na korzeniu
Ozdoby: Kamienie, korzenie.
Rybki: Parka Gupików
Krewetki: 10 Red Cherry
2 Amano
Założenie:
30.12.2008 ok.20:00- mętna woda.
30.12.2008 ok.22:00 - zaczyna się przejaśniać.
31.12.2008 ok.10:00 (moje urodziny, jupiii) - całkiem ładnie, przejrzyście.
31.12.2008 ok.14:00 - dodałem anubiasa
- i tło wydrukowane z internetu
02.01.2009 ok.13:00 Byłem w sklepie i dokupiłem: Grzałkę, termometr, korzeń z mchem, kamyki, tło i wkład ceramiczny do filtra. Teraz w filtrze jest tak: dół wkład ceramiczny a góra gąbka.
- zdjęcie całego akwarium, z dodanymi kamykami i korzeniem, lecz ta strona tła ( na dole trawka po bokach trawka i nurzańce, a środek niebieski) niezbyt widoczna.
- od razu lepiej! - druga strona tła ze zdjęciem tła strukturalnego.
- pododawałem kamieni
- anubiasy trochę się rozrosły
- nowy korzeń z mchem i szczelinki z kamieni dla kreweci.
02.01.2009 ok.18:00Od akwarysty z naszego forum nabyłem 3 gatunki roślin. Efekt Doskonały!
- wygląd akwarium
- nowe rośliny
03.01.2009 ok.22:00- teraz wpuściłem bojowniczka - samice go poobgryzały i tu ma swój raj, sam ( kiedyś też był sam ale w kuli)
- odkryłem jego nowe smakołyki!!! Na spróbowanie sypnąłem mu spilurinęi wyjada z dna
09.01.2009 ok.21:00Ludwigia repens się przyjęła. Wystaje nawet ponad taflę wody. Trochę zmian - filtr przeniosłem ze wschodniej na tylną ścianę akwarium. Co się z tym wiąże - był za bardzo widoczny. Zasłoniłem go Vallisneria americana "natans" co z kolei spowodało że lewa strona wydaje się łysa, więc jutro razem z 2 ślimakami kupię jeszcze jednego nurzańca, Shinnersia rivularis, Rotala rotundifolia, Hygrophila polysperma
lub w najgorszym przypadku przyniosę z ogólniaka Ceratophyllum demersum aby zasłonić lewą stronę. Poza tym, robiąc miejsce dla nurzńca przesunąłem korzeń z mchem i zlikwidowałem szczelinki. Być może je zrobię pod filtrem? Tam jest ok. 1 l wolnego miejsca... Bojek się zaaklimatyzował i myślę że za 2 tygodnie, jak wpuszczę Crystal Red`y to go oddam do ogólniaka. A oto fotki:
- wygląd akwarium
- "Farbusiowi" odrosły płetwy
- Vallisneria americana "natans" zasłania filtr
10.01.2009 ok.13:00Dzisiaj byłem w sklepie i kupiłem ślimaka zebra i 2x większego żółtego. Poza tym wydałem 20 zł na Rotala wallichii ale warto było.
- wygląd akwa
- Rotala wallichii
- nurzaniec tu się lepiej prezentuje
-nowi mieszkańcy
- bojek w swojej kryjówce przy korzeniu
16.01.2009 ok.21:00Wymiana wody! Kupiłem odmulacz żeby pozbyć się syfów z zielonych pędów (o dziwo czerwone są całe) Rotali wallichii. Było by lepiej wyczyszczone ale strasznie szybko woda idzie.
Niestety przed wczoraj zdechł mi ślimak zebra. Co dziwne - bojek go nie zjadł. Myślę nad oświetleniem. Mam zamiar dołożyćś wietlówkę 8w i będzie 16w a jak starą z 8 zmienię na 12w to aż 20w. Zrobiłem szczelinki pod filtrem. A oto fotki:
- plac boju
- mój patent na przelewanie wody
- Ludwigia Repens ucieka!!!
- przed pczycinką
- po przycince
- kryjówki dla krewetek
- pokrywa, przyd żarówką będzie dołożona świetlówka
20.01 ok. 13:00Poczułem że czegoś tu brakuje. popatrzyłem trochę na akwaria na forum i zmieniłem aranżację. Rozdzieliłem lilaeopsis brasillensis przesunąłem gałęziatki i korzenie oraz zmieniłem tło. Pogoniłem bojka, teraz jest w ogólniaku.
- stare tło
- nowy czarny brystol
- ludwigie
22.01 ok. 13:00Kombinowałem, kombinowałem aż z*ebałem sprawę. Akwarium wyszło - przyznaję okropnie. Wracam do poprzeniej koncepcji, tylko bez Rotali. Wywaliłem to --------- bo mi zasyfiło akwarium. Po powrocie do dawnego wyglądu z małymi korektami wyszło przepięknie! Wreszcie mi się bardzo podoba i nie mogę odejść od zbiornika. Tym razem skromie, bo tylko jedna fotka
06.02.2009 - po feriachPrzepraszam za dłuższą nieobecność. Już są krewecie, 10 Red Cherry i 2 Amano oraz 2 gupiki a 1 samica za tydzień będzie miała młode. Ślimaki rozmnożyły sięw niesamowitym tempie, są teraz wielkie, jest ich wiele i z nimi walczę. Ampularia zdechła
Znowu zmodyfikowałem filtr, dodałem deszczownię i nowe wkłady. Z roślinek - tylko mech pod kamieniami się pojawił.
- wygląd(y) Akwarium
- gupiczki - niebieska samica jest w ciąży!
- krewecie RC i Amano
- deszczownia
25.02.2009 Dokupiłem jeszcze jedną gupiczkę. Roślinki się ładnie rozrosły. Dodałem Rogatka w 2 miejscach. 2 dni później niż zwykle wymieniłem wode. Efekt tego - zdechł otosek i 2 krewetki w ciągu 3 dni!
Pojawiły się małe gupiczki.
- zalała mnie plaga ślimaków.
- wygląd akwarium.
- "Korsarz"
- "Nelly" mamusia...
- ...tych gupiczków
- "Angie"
- Krewecie RC