Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Akwa Ogólne 45l / Krewetkarium 25l / Kostka 0,5l - (w planach) - FighterMan
Ankieta
Pytanie: Czy kostka roślinna 1l to dobry pomysł?
Tak
Tak, ale mi się to nie podoba
Nie

Strony: [1] 2 3 ... 5
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwa Ogólne 45l / Krewetkarium 25l / Kostka 0,5l - (w planach) - FighterMan  (Przeczytany 22479 razy)
FighterMan
Bywalec

Kocham Ramirezy!!!

« : Listopad 09, 2008, 00:50:10 »

Akwa 50l

1+3 bojowniki
2 molinezja
1 platka
5 neonków
1 kirys pstry
1 średni(6cm) i glonojad

rośliny:
Aponotegon Ulvaceus x1
Vasilleria Americana "Natans" x1
ludwigia repens x3
ludwigia arcuata x5
ceratophyllum demersum x 15
egeria densa x2
micrathemum umbrosum x1

podłoże: ok.30% piasek 70% - beżowy drobny żwirek
Grzałka aqua szut

Filtr z napowietrzanie aqua szut 550

- stary wygląd

- nowy wygląd

Krewetkarium 25L

2 tygodnie temu wpadłem na pomysł aby założyć krewetkarium. Najpierw miało być 5l a stanęło aż na 25l.

Podłoże: 2 warstwowe - dół grubszy żwirek ok. 5mm, wierzchnia warstwa drobny żwir ok. 2mm.

Nawożenie: Filtus Fe w pałeczkach: bimbrownia, tetra Aquaplant

Filtr: Aqua Szut Super-Mini 280l/h

Lampa: Philips energo oszczędna żarówka "Softone" 8W

Grzałka: Elite 50w

Rośliny:

Anubias barteri var. angustifolia x2
Cladophora aegagropila x2
Egeria densa x1 (na próbę)
Lilaeopsis brasiliensis x2
Ludwigia arcuata x3
Ludwigia repens x5
Sagittaria subulata x4
Mech na korzeniu

Ozdoby: Kamienie, korzenie.

Rybki: Parka Gupików

Krewetki: 10 Red Cherry
               2 Amano             
Założenie: 30.12.2008 ok.20:00

- mętna woda.

30.12.2008 ok.22:00

- zaczyna się przejaśniać.

31.12.2008 ok.10:00 (moje urodziny, jupiii)

- całkiem ładnie, przejrzyście.

31.12.2008 ok.14:00

- dodałem anubiasa
- i tło wydrukowane z internetu  Cheesy

02.01.2009 ok.13:00

Byłem w sklepie i dokupiłem: Grzałkę, termometr, korzeń z mchem, kamyki, tło i wkład ceramiczny do filtra. Teraz w filtrze jest tak: dół wkład ceramiczny a góra gąbka.

- zdjęcie całego akwarium, z dodanymi kamykami i korzeniem, lecz ta strona tła ( na dole trawka po bokach trawka i nurzańce, a środek niebieski) niezbyt widoczna.

- od razu lepiej! - druga strona tła ze zdjęciem tła strukturalnego. - pododawałem kamieni
- anubiasy trochę się rozrosły
- nowy korzeń z mchem i szczelinki z kamieni dla kreweci.

02.01.2009 ok.18:00

Od akwarysty z naszego forum nabyłem 3 gatunki roślin. Efekt Doskonały!

- wygląd akwarium
- nowe rośliny

03.01.2009 ok.22:00

- teraz wpuściłem bojowniczka - samice go poobgryzały i tu ma swój raj, sam ( kiedyś też był sam ale w kuli)
- odkryłem jego nowe smakołyki!!! Na spróbowanie sypnąłem mu spilurinęi wyjada z dna

09.01.2009 ok.21:00

Ludwigia repens się przyjęła. Wystaje nawet ponad taflę wody. Trochę zmian - filtr przeniosłem ze wschodniej na tylną ścianę akwarium. Co się z tym wiąże - był za bardzo widoczny. Zasłoniłem go Vallisneria americana "natans" co z kolei spowodało że lewa strona wydaje się łysa, więc jutro razem z 2 ślimakami kupię jeszcze jednego nurzańca, Shinnersia rivularis, Rotala rotundifolia, Hygrophila polysperma Wink lub w najgorszym przypadku przyniosę z ogólniaka Ceratophyllum demersum aby zasłonić lewą stronę. Poza tym, robiąc miejsce dla nurzńca przesunąłem korzeń z mchem i zlikwidowałem szczelinki. Być może je zrobię pod filtrem? Tam jest ok. 1 l wolnego miejsca... Bojek się zaaklimatyzował i myślę że za 2 tygodnie, jak wpuszczę Crystal Red`y to go oddam do ogólniaka. A oto fotki:

- wygląd akwarium
- "Farbusiowi" odrosły płetwy
- Vallisneria americana "natans" zasłania filtr

10.01.2009 ok.13:00

Dzisiaj byłem w sklepie i kupiłem ślimaka zebra i 2x większego żółtego. Poza tym wydałem 20 zł na Rotala wallichii ale warto było.
- wygląd akwa
- Rotala wallichii
- nurzaniec tu się lepiej prezentuje
-nowi mieszkańcy
- bojek w swojej kryjówce przy korzeniu

16.01.2009 ok.21:00

Wymiana wody! Kupiłem odmulacz żeby pozbyć się syfów z zielonych pędów (o dziwo czerwone są całe) Rotali wallichii. Było by lepiej wyczyszczone ale strasznie szybko woda idzie.
Niestety przed wczoraj zdechł mi ślimak zebra. Co dziwne - bojek go nie zjadł. Myślę nad oświetleniem. Mam zamiar dołożyćś wietlówkę 8w i będzie 16w a jak starą z 8 zmienię na 12w to aż 20w. Zrobiłem szczelinki pod filtrem. A oto fotki:
- plac boju Wink
- mój patent na przelewanie wody
- Ludwigia Repens ucieka!!!
- przed pczycinką
- po przycince
- kryjówki dla krewetek
- pokrywa, przyd żarówką będzie dołożona świetlówka

20.01 ok. 13:00

Poczułem że czegoś tu brakuje. popatrzyłem trochę na akwaria na forum i zmieniłem aranżację. Rozdzieliłem lilaeopsis brasillensis przesunąłem gałęziatki i korzenie oraz zmieniłem tło. Pogoniłem bojka, teraz jest w ogólniaku.
- stare tło
- nowy czarny brystol
- ludwigie

22.01 ok. 13:00

Kombinowałem, kombinowałem aż z*ebałem sprawę. Akwarium wyszło - przyznaję okropnie. Wracam do poprzeniej koncepcji, tylko bez Rotali. Wywaliłem to --------- bo mi zasyfiło akwarium. Po powrocie do dawnego wyglądu z małymi korektami wyszło przepięknie! Wreszcie mi się bardzo podoba i nie mogę odejść od zbiornika. Tym razem skromie, bo tylko jedna fotka Wink

06.02.2009 - po feriach

Przepraszam za dłuższą nieobecność. Już są krewecie, 10 Red Cherry i 2 Amano oraz 2 gupiki a 1 samica za tydzień będzie miała młode. Ślimaki rozmnożyły sięw niesamowitym tempie, są teraz wielkie, jest ich wiele i z nimi walczę. Ampularia zdechła Sad Sad Sad Znowu zmodyfikowałem filtr, dodałem deszczownię i nowe wkłady. Z roślinek - tylko mech pod kamieniami się pojawił.

- wygląd(y) Akwarium
- gupiczki - niebieska samica jest w ciąży!
- krewecie RC i Amano

- deszczownia

25.02.2009

Dokupiłem jeszcze jedną gupiczkę. Roślinki się ładnie rozrosły. Dodałem Rogatka w 2 miejscach. 2 dni później niż zwykle wymieniłem wode. Efekt tego - zdechł otosek i 2 krewetki w ciągu 3 dni!
Pojawiły się małe gupiczki.

- zalała mnie plaga ślimaków.
- wygląd akwarium.
- "Korsarz"
- "Nelly" mamusia...
- ...tych gupiczków
- "Angie"
- Krewecie RC
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2009, 12:34:22 wysłane przez FighterMan » Zapisane

rumaki
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Listopad 09, 2008, 01:00:45 »

Glonojady i molinezja powinny się wyprowadzić (za mały litraż). Neonki też oddaj - mają inne wymagania, a szczególnie wolą niższą temperaturę niż bojowniki. Mogą też skubać bojki choć nie zawsze to robią. Kiryski są stadne - min. 5 sztuk - oddaj albo dokup, ale w drugim przypadku oddaj platki. Za duża ilość ryb w zbiorniku to bomba z opóźnionym zapłonem czego już doświadczyłeś. Wymaga bardzo dużej dyscypliny podmian i kontroli parametrów wody. Szkoda męczyć ryby.
Sztuczne dekoracje to kwestia gustu.Nie popieram.  Ale sztuczne rośliny sobie daruj. Może w zoologu zamienią ci rybki na rośliny?
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2008, 01:15:16 wysłane przez rumaki » Zapisane

djdzej1000
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Listopad 09, 2008, 04:07:11 »

zbrojniki z tego ca wyczytałem to powino się trzymać 0d akwa 112l, wię oddaj i dokup kirysków.
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Listopad 09, 2008, 12:18:21 »

Oddaj molinezje, platki i "glonojady" a za to kup kiryski. Koniecznie żywe roślinki. Daj fotke.

250L słodkie
540L + 112L morskie
Baniak123
Zainteresowany
**

Akawrystyka to moje hobby...

« Odpowiedz #4 : Listopad 09, 2008, 20:52:56 »

Koniecznie zmien obsade pozbadz sie molinezji i glonojadow i bedzie dobrze papa

Ogólne 112l, tarliskowe 18l i dla narybku 45l i 55l...
3x75l dla podrostków...
FighterMan
Bywalec

Kocham Ramirezy!!!

« Odpowiedz #5 : Listopad 11, 2008, 16:55:59 »

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3b7492392bd4138f.html

ryba243
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Listopad 11, 2008, 17:10:22 »

tło!no i te roślinki to jakoś można ładniej sztuczne rzeczy wywal nie lepiej korzeń ładniej wyglada
FighterMan
Bywalec

Kocham Ramirezy!!!

« Odpowiedz #7 : Listopad 11, 2008, 17:39:49 »

to stare zdjęcie i zaraz wrzuce nowe

FighterMan
Bywalec

Kocham Ramirezy!!!

« Odpowiedz #8 : Listopad 11, 2008, 18:14:38 »

http://marcin311295.fotosik.pl/albumy/539108.html

owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Listopad 11, 2008, 18:20:11 »

Pierwsza liga kiczu . Good !
FighterMan
Bywalec

Kocham Ramirezy!!!

« Odpowiedz #10 : Grudzień 01, 2008, 17:38:10 »

wyjąłem sztuczne oprócz tej na kształt strzelistej trawy i dodałem 2 anubiasy i dwie z wysokimi jednorodnymi strzelistymi zielonymi liściami coś jak przerośnięta kępa trawy :-)

koper112
Stały użytkownik

אַקוואַריסטיק איז מיין פערדל

« Odpowiedz #11 : Grudzień 03, 2008, 08:40:06 »

czy aż tyle napowietrzania potrzebuje twoje aqwa???

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Grudzień 03, 2008, 09:53:42 »

Najbardziej podobają mi się w Twoim akwarium anubiasy i nurzańce.

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
FighterMan
Bywalec

Kocham Ramirezy!!!

« Odpowiedz #13 : Grudzień 03, 2008, 16:23:10 »

to praktycznie najmniejsze jakie możliwe a ten wulkan tylko do zdjecia włączony

Dawg
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Grudzień 03, 2008, 17:14:40 »

wyjąłem sztuczne oprócz tej na kształt strzelistej trawy i dodałem 2 anubiasy i dwie z wysokimi jednorodnymi strzelistymi zielonymi liściami coś jak przerośnięta kępa trawy :-)
Do czego Ty te anubiasy przyczepiłeś?
Strony: [1] 2 3 ... 5
  Drukuj  

Skocz do: