Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Nierybiaste « Ampularia - glony i inne rupiecie, nawozy
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ampularia - glony i inne rupiecie, nawozy  (Przeczytany 5185 razy)
sir Michael
Bywalec

« : Sierpień 13, 2004, 07:32:47 »

Wczoraj (wreszcie) wpuściłem do 54l 4 ampularie. Kiedy zaczną zżerać glony i popsute liście, a także czy mogę przy nich stosować nawozy?
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 13, 2004, 14:10:34 »

Jak są aktywne to non stop pożerają glony. Ale prawdę mówiąc ja nie zauważyłem spadku ich ilości po zakupieniu ampularii. Nawożę Tetra PlantaMin i nic im nie jest.
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Sierpień 13, 2004, 15:04:31 »

Napewno po zgaszeniu światła bo wtedy są najbardziej aktywne, ale u mnei wcinały glony także za dnia, Twoje też niebawem powinny.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
sir Michael
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Sierpień 13, 2004, 15:33:51 »

Dzięki za informacje Smiley
Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Sierpień 28, 2004, 10:28:42 »

nie chcę zakładać nowego tematu,więc piszę tu:czy trzyma ktoś ampularie wraz z bocjami ? wpuściłem swoim świderka do akwarium kwarantannowego i został wyssany (co prawda po dwóch dniach) , ampularie to dla mnie piekne stworzenia i chciałbym je hodować wraz z bocjami w ogólnym zbiorniku,ale zastanawiam się na ile to będzie mozliwe i czy nie zostaną tylko urozmaiceniem diety ryb ? Ktoś tu gdzieś pisał ,że posiada amuplarię wymęczona przez bocje,ale żyje i jakoś się trzyma,w moim zbiorniku 3 sztuki bocji w ciągu 24h zlikwidowały całą populację świderków (być może w ogólnym gorzej wychodzą na karmieniu)
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Sierpień 28, 2004, 16:28:29 »

Silver to chyba u mnie była ta wymęczona ampularia z bocjami, dawała sobie rade ale mogę mówić o niej już tylko w czasie przeszłym, zatem przestała sobie dawać rade. Chyba daltego ze miała białą (żółtą) muszlę, bo później miałem ampularie z muszlą brązową i rybki (brzanki sumatrzanskie i bocje striata) w ogóle jej nie zauważały, nie była niepokojona. Jednak zmarła chyba przez zbyt miękką wodę,a le to inna bajka.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Sierpień 28, 2004, 22:47:10 »

i tak miałem kupowac te z brązowymi muszlami,z mojego doświadzczenia wynika,iż są one jakieś bardziej żywotne i "długowieczne",dzięki za info,w poniedziałek idę na zakupy  Smiley
Danuta
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Październik 01, 2004, 12:53:38 »

Czy to prawda, ze bocje nie widzą brązowych muszli ampularii?
 Tongue
Jak zmienić kolor?

Akwa 80l
20 rybek małych

Pozdrowienia z Olkusza
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Październik 01, 2004, 13:49:36 »

Cytat: Danuta
Czy to prawda, ze bocje nie widzą brązowych muszli ampularii?
 Tongue
Jak zmienić kolor?

Nieprawda. Zmiana koloru następuje poprzez wymianę ślimaka.
MANIEK
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Październik 01, 2004, 17:40:51 »

chciałbym wpuscic ampularie do mojego zbiornika. ale u nas niema Sad  ale zato sa inne slimaki na sprzedaz;] a za takie to dzieki. moje pytanko - jle kosztuje ampularia??? :?

240- paletkarium:)
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Październik 02, 2004, 01:15:26 »

Ja kupiłem ampularie po 1,90 PLN za sztukę, więc to nie jest jakaś wielka kwota.
xcube
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Październik 04, 2004, 14:54:06 »

Zakupiłem ostatnio 2 sztuki ampularii, jeszcze młodych - 2 cm średnicy. Po trzech dniach zauważłem,że zniknęły ze skorupek. Czy pielęgnice skośnopręgie, które posiadam, mogły je zjeść :?: . A jak nie one to co mogło być tego przyczyną?
Allex
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Luty 03, 2005, 12:32:09 »

Czytałem na stronie o ślimakach, że pielęgnice to jedne z największych wrogów ślimaków, bo łatwo mogą je wyssać z muszli. To chyba ich sprawka.
Paweł.Kraków
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Marzec 08, 2005, 22:04:55 »

U mas 2 cm kosztuje zetkę

Pozdrawiam
Paweł
Moje akwaria:
27l - 9 dorosłych gupików, dużo młodych
8l - dużo młodych
moja stronka o gupikach:
www.swiatakwarium.republika.pl