Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Czy roślinki mogą dotykać grzałki?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy roślinki mogą dotykać grzałki?  (Przeczytany 4969 razy)
sokrates
Marcin
Zainteresowany
**

« : Listopad 13, 2008, 07:54:00 »

jako że to mój 1 post na forum chciałem się przywitać.
Na początek pewnie dla większości banalne pytanie, ale mimo poszukiwań nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie - czy roślinki mogą dotykać grzałkę?
pytam bo mam niewielki zbiornik (25l) i dopiero go urządzam. Na tylnej ściance mam grzałkę i jeśli posadzę jakieś wyższe roślinki z tyłu to będą one dotykać grzałki - zastanawiam się czy tak można?
Planowana obsada to 2 - 3 gupiki, kilka neonek, być może jakieś danio pręgowane - max. 10 małych rybek.
 z góry dziękuję za odpowiedź i przepraszam tych którym to pytanie wyda się śmieszne - wiem to bo od lat działam na forum fotograficznym, i czasami pytania początkującego są rozbrajające.

P.S. trzymajcie kciuki za mój mały wodny świat :-)

rybka lubi pływać...
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 13, 2008, 07:57:33 »

Witaj!
do takiego litrażu nie kupuj neonek ani danio, tylko gupiki może być 5 czy 7 lub zamiast nich jeden bojownik
do tego mogą być krewetki
filtr posiadasz? jeśli nie to kup koniecznie możesz go umieścić tak, że zasłoni grzałke i rośliny nie będą jej dotykać
grzałka z termostatem?
zanim wpuścisz rybki akwarium powinno dojrzeć, posadź roślinki włącz oświetlenie 12/24h, filtr pracuje non stop, ryby najwcześniej po 3 tygodniach
trzymamy kciuki  Wink
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2008, 08:00:33 wysłane przez marcinl » Zapisane

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
sokrates
Marcin
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Listopad 13, 2008, 08:13:32 »

tak posiadam filtr, ale jest on zbyt mały aby przysłonić nim grzałkę.
Grzałka ma termoregulację - tzn. posiada pokrętło którym ustawia się temperaturę.
Już od kilku dni wszystko działa (oczywiście bez rybek jeszcze). Woda na początku była dość mętna (pewnie od nieumiejętnego wlewania jej na żwirek - żwirek oczywiście wcześniej wypłukany był)

rybka lubi pływać...
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Listopad 13, 2008, 08:16:11 »

filtr jest mniejszy od grzałki? ile W ma grzałka?
daj grzałkę w róg z tyłu a na boczną szybę filtr choć trochę ją zasłoni
termometr masz? - termostaty często nie działaja idealnie (np. u mnie zawyża o 2 stopnie)

sokrates
Marcin
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Listopad 13, 2008, 08:36:03 »

na opakowaniu od grzałki napisane jest 20 - 50W.
termometr posiadam, po ustawieniu na grzałce ~22 st termometr pokazuje jakieś 23 - 24st.

rybka lubi pływać...
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Listopad 13, 2008, 08:39:52 »

no właśnie widać- kolejny termostat zawyża Tongue
starałbym się posadzić roślinki w taki sposób aby nie dotykały grzałki, choć nic sie nie powinno stac, grzałki akwarystyczne nie nagrzewają się do zbyt wysokich temparatur, ale to jeszcze zależy od preferencji danych roślinek

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Listopad 13, 2008, 10:56:35 »

Nic nie powinno dotykać grzałki. Jeśli coś będzie grzałki dotykać, może w tym miejscu utworzyć się tzw. gorący punkt i w tym miejscu grzałka może po prostu pęknąć od nadmiaru ciepła (przerabiałem to już kiedyś z grzałką chyba Hagena). Poza tym bezpośredni styk rośliny z pracującą gorącą grzałką powoduje, że ta część rośliny, która styka się z częścią grzałki oddającą ciepło po prostu niszczeje. Grzałka nagrzewa się do dość wysokiej temperatury tyle, że szybko temperaturę oddaje ją do wody (nie radzę tego sprawdzać - można się poparzyć nawet jeśli grzałka jest zanurzona w wodzie).

sokrates
Marcin
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Listopad 13, 2008, 12:38:02 »

dzięki Andrzej72 - właśnie na taką odpowiedź czekałem.

rybka lubi pływać...
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #8 : Listopad 13, 2008, 14:57:44 »

no właśnie widać- kolejny termostat zawyża Tongue

marcin a nie przyszło Ci na myśl ze to nie termostat zawyża tylko może taka jest temperatura pokojowa? i grzałka wcale się nie włancza?

marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Listopad 13, 2008, 17:01:43 »

mój na bank zawyża Wink
a czy zawyża u autora to trzeba przetestować wyłączyć go na dobę i jeśli temp sie utrzyma to faktycznie pokojowa Wink

sokrates
Marcin
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Listopad 14, 2008, 07:03:41 »

też doszedłem do tego wniosku że grzałka się nie włącza - z opisu grzałki wynika że ma malutką diodę, która świeci jak grzałka działa i faktycznie zaświeciła się dopiero gdy podkręciłem grzałkę powyżej 24 st.

rybka lubi pływać...
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: