Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Czujnik temperatury jak uszczelnić czym/ co i jak POMOCY
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czujnik temperatury jak uszczelnić czym/ co i jak POMOCY  (Przeczytany 4287 razy)
gregorij
Zainteresowany
**

« : Listopad 13, 2008, 10:17:16 »

witam ponownie chyba zadaje zbyt skomplikowane problemy bo moje watki giną, ale spróbować można

mam kolejny problem:
buduje nową wersję skalara i stanąłem przed faktem wykonania a w zasadzie zabudowania czujnika temperatury DS18B20, pierwszą wersję kupiłem elegancko wykonaną

pytanie jak i czym zalać czujnik aby uszczelnic mu końcówki i żeby wyglądało to na czujnik a nie science fiction?

ten który kupiłem posiada rurke chyba metalową srebrną ktora nie rdzewieje i jakoś w środku zalany "czymś"? ten czujnik tak że wystaje tylko kabelek i ładnie wygląda poza tym dobrze mierzy wieć to coś czym jest zalany dobrze przewodzi ciepło

czy to żywica eopksydowa?? jaką zastosować i gdzie kupić??

może juz ktoś tobił cos takiego proszę podzielić się doświadczeniem, a najlepiej procedurą co i jak robić i skąd wiziąć taką nierdzewną metalowa rurkę?

z gory dziekuje za odpowiedzi
zyntek
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Listopad 13, 2008, 11:53:44 »

Zastanowiłbym się nad kliejem na gorąco ale niewiem jak ryby zareagują na to.

Jeszcze silikon akwarystyczny - można kupić w niewielkich tubkach.

55l
Molinezja czarna x2
Neon Innesa x7
Danio x5
Platka x1
Red Chery x ok 12
Otosek x3
Roślinki różne i mech
-------------------------------------------
Alejasięnieznam.
Pawel007
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 13, 2008, 13:10:59 »

Zastosuj koszulki termokurczliwe.

P.
gregorij
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Listopad 13, 2008, 13:36:22 »

no właśnie byle czego nie chce stosować żeby ryby nie popadały a koszulki sa według mnie do bani, chcialbym to czymś zalać w jakiejś rurce lub pojemniku zeby miało wygląd i nie zamokły nóżki a sama koszulka nie daje gwarancji, dopiero w połączeniu z silikonem na gorąco można by było uszczelnić wystarczająco dobrze, ale...

jak szukam porządnych rozwiązań typu żywica epoksydowa
Pawel007
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Listopad 13, 2008, 13:41:04 »

Szukasz dziury w całym....

Co jest w nich jak to ująłeś do bani? Jakoś nie widzę powiązania.

P.
zyntek
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Listopad 13, 2008, 16:46:12 »

może zwykły wężyk akwarystyczny zalany silikonem.

55l
Molinezja czarna x2
Neon Innesa x7
Danio x5
Platka x1
Red Chery x ok 12
Otosek x3
Roślinki różne i mech
Alejasięnieznam.
Pawel007
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Listopad 13, 2008, 17:39:22 »

może zwykły wężyk akwarystyczny zalany silikonem.

Raczej odpada chyba, że ten czujnik będzie na styk do tego wężyka. Inaczej powstanie izolacja i tyle z pomiarów zostanie.

P.
gregorij
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Listopad 13, 2008, 18:46:24 »

no wlasnie to samo mozna by bylo o koszulce termokurczliwej powiedziec co o wezyku z ta roznica ze wezyk bardziej izoluje niz koszulka

moze ktos juz cos takiego robil ...
Sebulba
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Listopad 13, 2008, 18:58:24 »

Ja zrobiłem tak z tym czujnikiem każdą nóżkę w koszulkę termo.. potem całość w większą koszulkę i do środka klej na gorąco końce do podgrzania i jest ok już ponad rok.

Pawel007
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Listopad 13, 2008, 19:04:10 »

no wlasnie to samo mozna by bylo o koszulce termokurczliwej powiedziec co o wezyku z ta roznica ze wezyk bardziej izoluje niz koszulka

Łatwiej by się rozmawiało jak byś choć poszukał na czym polega ta magia z koszulkami termokurczliwe.

Przybliżę Ci w takim razie jak to działa: Zakładasz koszulkę na czujnik (docelowo stosuje się ją na przewody elektryczne, w celu izolacji) podgrzewasz zapalniczką. Tworzywo pod wpływem temperatury kurczy się przylegając dokładnie do ciała znajdującego się wewnątrz. Ma ona za zadanie izolowanie połączonego przewodu przed czynnikami zewnętrznymi takimi jak np. woda aby zapowiedz spięciu w instalacji. Jak pewnie już zauważyłeś wężyk nie posiada aż takich możliwości aby dokładnie przylec do powierzchni więc się tworzy przestrzeń izolująca. W tym przypadku niechciana. A, że koszulka jest szczelna i idealnie przylega nie przepuszcza wody i nie tworzy zbędnej izolacji.

Jeżeli nadal nie rozumiesz co do Ciebie piszę, życzę powodzenia z sylikonami itp.

P.
gregorij
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Listopad 13, 2008, 20:19:41 »

dz ze mi wytłumaczyłeś od 15 lat używam koszulek termokurczliwych i zobacz nie wiedziałem jak działają Grin

i wierzysz w to że one w 100% przewodzą temperaturę???, powtarzam problem chcę zalać żywicą epoksydową nadającą się do tego i przewodząca temperaturę aby jak najbardziej zmniejszyć bezwładności, dlatego chcę zastosować rurkę metalową, ponawiam pytanie czy ktoś robił w rurce metalowej i zalewał jeśli tak to chętnie posłuchałbym,

panom od koszulek i wężyków dziękuję - nie jestem idiotą żeby o takim rozwiązaniu nie pomyśleć, a tłumacząc mi takie rzeczy mam wrażenie jakbyście mieli po 7 - lat
zyntek
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Listopad 14, 2008, 00:16:55 »

teraz mi przyszedł do głowy pomysł niewiem czy cię zadowoli:

W castoramie oststnio widziałem takie rurki aluminiowe może o to Ci chodzi.

Można by to spróbować zalutować.

Są teżinne kształty.
do przewodzenia ciepła a nie prądu sąteżpasty pod transformatory (sklepy elektroniczne), lub może łatwiej pasta a procesor pod radiator.
Pozdrawiam

55l
Molinezja czarna x2
Neon Innesa x7
Danio x5
Platka x1
Red Chery x ok 12
Otosek x3
Roślinki różne i mech
Alejasięnieznam.
gregorij
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Listopad 14, 2008, 06:47:41 »

nie wiem czy aluminium nie będzie szkodziło w akwarium tak jak miedź - myślałem o miedzi i rurkach hamulcowych plastyczna miedź dobrze przewodząca i aluminiowych ale z tego wszystkiego chyba trzeba będzie coś w chromie albo niklu - wtedy jest gwarancja że nie będzie szkodził w akwarium, a czy w tej castoramie mają rurki niklowe lub chromowe?
oprócz przewodności cieplnej chodzi również o to aby nie reagował chemicznie ten metal

aha myślałem jeszcze o rurce z anteny radiowej jest prawie idealna - ale prawie robi wielką różnicę - jest z mosiądzu pokrytego chromem więc odpada
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: