Wiec na początku opisze początki mojego baniaka
wiec pewnego pięknego dnia ktoś wywalił akwa na śmietnik... było porozklejane poobijane itp itd ogólnie nie wyglądało za dobrze... ale pomyślałem sobie ze jakiś dres do wieczora je rozwali kompletnie a ze mam już w domu małe zoo to co mi szkodzi spróbować reanimacji zbiornika
posklejałem je, uszczelniłem, zrobiłem pokrywę z oświetleniem i... wylądowały w nim 2 raki złowione na wędkę gdy byłem z ojcem na rybach xD po jakimś tygodniu ojciec nie wiedząc za wiele na temat raków kupił bojownika... wtedy zaczęły mi się podobać rybki
:D:D lecz po kilku dniach jakie było moje zdziwienie gdy wstając rano chciałem nakarmić bojownika a po nim nie było nawet śladu
raki wylądowały na powrót w stawie, zbiornik dostał konkretny restart (początek pazdziernika i trafił do niego na próbę gupik a raczej gupiczka bo dnia następnego miałem już stado narybku gupika
===================================================================
Sprzęt:
Zbiornik:
około 50L
trochę dziwne wymiary..
60cm/19cm/40cm
Oświetlenie: 12h/dobę od 11-23
2x 15W świetlówki rurowe
Filtracja + napowietrzanie: (chodzi non stop)
Aqua-Szut Kameleon 360
340L/h
W akwarium jest kolorowy żwirek kupiony w zoologicznym + jakiś statek kryjówka (tez z zoologika)
Obecnie brak grzałki (temp. utrzymuje sie w okolicy 22-24'C)
Wodę zmieniam co tydzień około 15-20% wody na wodę z kranu (odstaną)
Rośliny:
"kabomba" w zbiorniku od 12.11.08
Cladophora aegagropila (Gałęzatka) w zbiorniku od grudnia 2008
Rybki:
5 kirysków
1 glonojad ( wiem wiem ze za duży do mojego akwarium ale narazie nie znalazłem chętnego na niego )
4 gupiki ( samczyki )
3 kosiarki
3 molinezje czarne ( samczyki )
1 wielki mieczyk ( samiec ) najnowszy niespodziewany nabytek...
Fotki: (robione telefonem przed chwila)
1).Widok ogólny +ślimaczek na kamieniu po lewej:
2).Echinodorus Parviflorus Tropica
3).Roślina której nazwy nie znam:
4).Tutaj "Kabomba":
5).Glonojad:
6).Tutaj ledwo widac ale widac małe gupiki
:
7).Kirysek:
pozdrawiam i czekam na komentarze, opinie, rady, nagany itp itd wszystko mile widziane gdyż dopiero zaczynam się interesować rybkami, dlatego każde słowo doświadczonych będzie miało znaczenie