Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Glonojad.  (Przeczytany 5093 razy)
Jukaa_
Nowy
*

« : Listopad 15, 2008, 13:47:35 »

Witam. Mam problem. Dzisiaj kupiłam dwa małe glonojady. Czy mogą one zostać zjedzone przez suma lub brzanki?  Undecided proszę o odpowiedź.

Wink
luk193
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Listopad 15, 2008, 13:51:31 »

Zależy jak są małe.
Raczej nie Wink

Jukaa_
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 15, 2008, 13:57:52 »

Oj nie wiem, bo właśnie zauwazyłam ze jednego glonojada już brakuje i to tego troszkę mniejszego  Undecided Mam nadzieje ze tylko gdzieś się schował. Jeżeli chodzi o wielkość to mają około 2-3 cm, tam ten który zginął miał gdzieś 2cm. A sum jest spory i brzanki też zauważyłam że zaczepiają glonojada.  Angry

Wink
luk193
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Listopad 15, 2008, 14:15:09 »

Jak takie malutkie to faktycznie...
Glonki to sprytne ryby .
A jaki ty masz litraż że taki sum w nim mieszka???

Jukaa_
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Listopad 15, 2008, 14:21:23 »

70 litrów. To moze powinnam wyjąć tego pozostałego glonojada żeby i tego nie zjadły i narazie trzymać oddzielnie? Huh Ale słyszałam że glonojady wolno rosną..

Wink
luk193
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Listopad 15, 2008, 14:27:19 »

a to jest sum rekini??

Jukaa_
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Listopad 15, 2008, 14:33:07 »

w sumie to nie wiem jaki jest jego gatunek  Undecided z tego co widziałam na zdjęciach to to nie jest sum rekini. Mój jest cały czarny i ma bardzo długie wąsy. nie cierpie go, już duzo rybek mi pożarł a żyje najdłużej z moich wszystkich rybek.

Wink
Tigerek
Zainteresowany
**

Jedne z najsłodszych na świecie ...

« Odpowiedz #7 : Listopad 15, 2008, 15:59:51 »

Może kiryśnik Huh  Też miałam z nimi kiedyś problemy ... Cry

Tyle pytań a tak mało czasu ...
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #8 : Listopad 15, 2008, 16:10:43 »

w sumie to nie wiem jaki jest jego gatunek  Undecided z tego co widziałam na zdjęciach to to nie jest sum rekini. Mój jest cały czarny i ma bardzo długie wąsy. nie cierpie go, już duzo rybek mi pożarł a żyje najdłużej z moich wszystkich rybek.
Z opisu stawiałabym na suma fosylisa ale najlepiej wstaw fotkę w wątku o identyfikacji ryb.

Jukaa_
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Listopad 15, 2008, 18:20:59 »

Tak ! To jest fosylis ! Widziałam zdjęcia w necie. Czy on może zjeść glonojada? Jakie jeszcze rybki moze zjeśc? Moze jak bede dawać mu żywe robaczki jakieś to nie będzie jadł innych rybek? To strasznie wytrzymała ryba, bardzo dużo już przeżyła.

Wink
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #10 : Listopad 15, 2008, 18:24:54 »

On zje wszystko co jest choć odrobinę mniejsze od niego - to nocny drapieżnik i potrzebuje b. dużego baniaka

Jukaa_
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Listopad 15, 2008, 18:36:24 »

Wiem, zauważyłam ze zawsze w nocy pływa po całym akwarium a w dzień prawie cały czas siedzi w lokomotywie. To prawda że gryzie ludzi? Shocked Ostatnio zginęła mi jedna mała brzanka, już wiem co było tego powodem   :(Rybki mam raczej wszystkie wieksze wiec ich nie rusza, martwię sie tylko o glonojady  Undecided może powinnam wyjąć je chociaż na noc? są na prawde małe i boje sie o nie.

Wink
speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl

« Odpowiedz #12 : Listopad 15, 2008, 19:14:41 »

Nie przesadzajcie z tym zjadaniem ryb. Koleś wcina ryby dopiero wtedy gdy zmieści mu się do pyska. Ryba ta nie ma zębów tylko tarkę i dlatego nie potrafi rozszarpywać ofiary i odgryźć kawałka ryby po to żeby go połknąć. Nie będzie napadać na żadna istotę której nie będzie w stanie zdusić w pysku a następnie połknąć.

Jukaa_
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Listopad 15, 2008, 19:25:19 »

Czyli zje glonojada który ma 2cm czy nie?  Undecided

Wink
speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl

« Odpowiedz #14 : Listopad 15, 2008, 22:12:35 »

jaki duży jest ten Twój sum - ile cm?  Mój ma ok 13cm i nie zjada mi molinezji ani krewetek ani gupików - je spiruline w granulkach, pałeczki, wafersy i ochotki. tu masz mojego suma
« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2008, 22:15:35 wysłane przez speedeecat » Zapisane

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: