Jeśli chodzi o azotany to walczę z nimi. Co drugi dzień podmieniam 30% wody i mam nadzieję, że niedługo się ustatkuje i będzie w normie.
Co miałeś na myśli pisząc o redukcji obsady? Kiedy chciałam założyc akwarium to pytałam tu na forum jaka obsada i jaka ilośc będzie odpowiednia do tego akwa. Myślałam, że wszystko jest ok.
podmianami wody nie ustabilizujesz tego baniaka. podmianami mozna zbić azotany w początkowej fazie istnienia baniaka jeśli ich steżenie jest spowodowane dyfuzją z podłoża (często przy baniakach glebowych jak i niektórych kupnych, lub przy założeniu że baniak się zazieleni (rośliny odbija i bedą pobierały więcej azotu niż w fazie wstepnej tuż po zasadzeniu).
już prędzej poradzisz sobie ze stabilizacją azotanów po dosadszeniu roślin. stabilizacja azotanów to nie tylko ich zbicie np z 30 ppm do 10 ppm ale trzeba jeszcze monitorować to stęzenie pomiędzy podmianami. jeśli podmieniasz raz na tydzień powiedzmy 20% wody i tuż po podmianie masz stężenie powiedzmy 10 ppm a po sześciu dniach (czyli przed kolejną pdmianą) ci wzrasta do 20 ppm to skok jest zbyt duży i to żadna stabilizacja.
u ciebie poziom azotanów to raczej efekt obsady. w takim litrażu optymalnie na początek byłoby wystartować z jakims stadkiem 10 szt ryb (np. typu kąsaczowate). i ewentualnie dokupić po pewnym czasie jakies ryby denne jeśli parametry masz stabilne.
a bojownik przy takiej obsadzie w takim litrażu będzie non stop na "wysokich obrotach" bo za duzo sie naokoło niego dzieje więc dokupienie mu samic moim zdaniem nie rozwiąze problemu a tylko pogorszy sprawę gdyż w okresie okołotarliskowym jest z reguły jeszcze bardziej "agresywny". tak na prawde nie chodzi tu o agresję ale o to ze ciągle ktoś mu wpływa w jego terytorium i to typowe zachowania obronne.
samice bojownika tez nie należą do "kur domowych" i potrafią sobie, samcowi i innym rybom podokuczać w akwarium tak małym. więc jeśli masz zamiar nastawić się na bojowniki to neony i modrooki musisz wydać i porządnie zaroślinnić baniak. i kiryski najprawdopodobniej też "out". być może bedziesz miała wtedy swoją wymarzoną oazę spokoju.