Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Rysy na szkle  (Przeczytany 2842 razy)
mymlon
Stały użytkownik

« : Listopad 16, 2008, 15:22:10 »

Witam

Zakładam akwarium, Smiley, Zbiornik mam prawie za free, 400 litrow, jednak po umyciu okazalo sie, ze ma on na szybach troche rys. Poprzedni wlaściciel twierdzi, ze do konca bylo ono zalane woda. MOje pytanie brzmi jak duze rysy dyskwalifikuja zbiornik. Rysy ktore posiada moj zbiornik nie sa duze, ale wyrazne,, czuc" je pod paznokciem. Najwiecej jest na dnie i na bylej wysokości zwiru. czy moje obawy, ze akwarium moze w tym miejscu pęknać są sluszne.

Pozdrawiam
djdzej1000
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Listopad 16, 2008, 15:42:43 »

zarysowanie spowodowane są użytkowaniem akwarium, jego czyszczeniem. Osobiście miałem przypadek, że sprzedawca chchiał mi wcisnąć akwa 54l z pokrywą jasny buk za 130pln. Było użytkowane 1,5 miesiąca. Rysy na akwa wskazywały na 3 lata. Mam akwa 3 lata i nie mam takich rys jak na tamtym.
Moim zdaniem musisz sprawdzić czy baniak jest szczelny. Dno i boki zaklej slikonem akwarystycznnym, co do przodu to niech ktoś inny się wypowie, jakaś pasta polerska - może by się nadawała ( jest jakaś, która nie wydziela szkodliwych sub. chemicznych? ) tego nie wiem. Musisz zapytać się w hiper marketach lub poszukać w necie.
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Listopad 16, 2008, 16:03:14 »

Od rys niepowinno co pęknąc akwarium.Jest to normalne przy używanym akwarium,i raczej nieda się ich zlikwidować żadną pastą,bo zmatowisz szybę wkoło i jeszcze bardziej będzie się rzucało w oczy.Ustaw je tak żeby z przodu było jak najmniej tych rys(z tyłu ich niebędzie widać) i nasyp trochę więcej żwiru żeby zakryć te na dole.Zalewaj śmiało.Powodzenia Smiley

mymlon
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Listopad 16, 2008, 18:04:34 »

mialem kiedys 200 litrow, mialo rysy i nie peklo, to ma 400 i sie troche boje, ale zaleje. Chodzi o to, ze mieszkam na samej gorze w nowym bloku i jaby peklo to 400 litrow zalewa caly blok Sad , bylaby draka. A tak poza tym ktos z Was ubezpieczal mieszkanie np od zalania przez pekniete akwariusz sasiadów.

Pozdr
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Listopad 16, 2008, 20:36:24 »

Pod ten litrarz to oczywiście porządna szafka musi być bo to wszystko waży pewnie dobrze ponad 500kg Cheesy i oczywiście wzmocnienia wzdłużne i poprzeczne są konieczne.Mieszkanie koniecznie ubezpiecz,bo jednak różnie to bywa i trzeba się ubezpieczyć.Wykup też polisę OC to na wypadek zalania sąsiadów Smiley.
Myśl optymistycznie ja też mieszkam w bloku na 3 piętrze i miałem cykora jak zalewałem pierwszy raz,ale teraz już o tym zbytnio nie myślę Smiley

mymlon
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Listopad 16, 2008, 20:39:36 »

wzmocnienia zrobione na linki ( sruba rzymska), szybki w pop[rzek uwazam, ze sa nie do konca skuteczne, linki nic nie rozerwie. Mieszkanie jest ubezpieczone, ale chce ubezpieczyc wlasnie od OC, i zalania sasiadow, ile to moze kosztowac? Gdzie najlepiej?
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Listopad 16, 2008, 20:45:52 »

To zależy na jaką sumę chcesz OC.Ja płaciłem chyba 30zł(łącznie wszystko ok.250zł) i ubezpieczyłem w HDI asekuracja Smiley

mymlon
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Listopad 16, 2008, 20:48:47 »

uuu, pierwszy slysze o takim towarzystwie ubezpieczeniowym. Co do szafki to jest spoko, ( tak mysle, robiona wlasnorecznie, 6 krawedziakow 6 cm jako nogi, blat grybosci 4 cm itd). Musze popytac w jakis ubezpieczalniach, bo jak zaleje sasiadow to fiu fiu
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: