Akwa mam od roku i wszystko do czasu dodania 1 świetlówki było ok - parametry mojego akwa (rośliny rybki itp) można sprawdzić pod linkiem
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=13372.0Od czasu dodania 3 świetlówki (obecnie jest to standardowa pokrywa WROMAK: świetlówka 3x30W T8 (patrząc od przodu): 1xAQUA-GLO HAGEN+ 1xTL-D 30W/865MASTER PHILIPS + 1x30W SUN-GLO HAGEN+ aluminiowy odbłyśnik asymetryczny na każdą ze świetlówek) zaczęły się moje kłopoty z glonami - są to głównie krasnorosty ale i zielenice a ostatnio wydaje mi się iz pojawiły się nawet sinice w znacznej ilosci (dotyczy to zarowno rosllin jak i korzeni oraz zwirku). Zatem dziś zmierzyłem parametry wody (temp. 26`C ) testerem 5w1 firmy Tropical - wyniki poniżej: NO3=10
NO2=0
ph=7
TWO=17
TWW=7
a potem testerem Zoolek zmierzyłem fosforany i otrzymałem PO4=0,5mg/l
Potem wlałem 60ml AlguMin TETRA (zgodnie z zaleceniem producenta) - środka do zwalczania glonów
Wydaje mi się iż parametry wody są w normie. Może to wina złego doboru świetlówek lub po prosu braku apatury CO2 i roślin przegrywają walkę z glonami?
Proszę o pomoc bo wyjątkowo całkowice straciłem kontrolę nad sytuacją i oddałem inicjatywę glonom a to źle.