Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Odmulacz do 60l - SERA - GRAVEL WASHER - czy nie za duży
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Odmulacz do 60l - SERA - GRAVEL WASHER - czy nie za duży  (Przeczytany 1810 razy)
paweln
Zainteresowany
**

« : Listopad 18, 2008, 09:38:48 »

Witam!
Zakupiłem coś takiego:
http://www.um-um.pl/product_info.php?products_id=1185

Mam 60l i spróbowałem raz tego użyć i ledwo co zacznę mam pełne wiadro wody 16l, bo spust to to ma niezły :-)
Czy nie za duży kupiłem? Spytałem się sprzedawcy że przecież nie dam rady tym operować wśród gęsto zasadzonych rośli o on mi na to że muszę rośliny wyciągnąć z podłoża (np. raz w miesiącu i wtedy zrobić odmulanie). A mi się zdaje że na tym forum polecanie odmulanie co tydzień przy podmianie. Czy ten sprzedawca to mi z tym wyciąganiem roślin kit wcisnął czy tak się faktycznie robi?

Pozdrawiam

djdzej1000
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Listopad 18, 2008, 10:41:48 »

podałeś link ale foty nie ma. Roślinek nie musisz przesadzać polecam zrobić własny odmulacz jak masz brzenczek Grin. Ja Podminy robię co 2 tygodnie ok. 20% wody i dolewki raz w tygodniu, bo woda mi szybko paruje ( mam duże wycięcie w pokrywie na elektrykę ). Jaką masz obsadę?
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Listopad 18, 2008, 11:07:17 »

Roślin się nie wyciąga z podłoża, to największa bzdura jaką słyszałam. Jeśli akwarium masz bardzo gęsto obsadzone roślinami to w ogóle odmulanie jest zbędne, rośliny zajmą się tym co spadnie między żwirek. Często wystarczy tylko trochę ograniczyć rybom ilość podawanego pokarmu a nie będzie co odmulać.

Odmulić porządnie możesz np kiedyś przy połowicznym restarcie. Ja robię taki miękki restart raz na rok jak chcę odświeżyć trochę wystrój zbiornika albo jak mi się jakieś rośliny za bardzo rozrosną. Wyrywam wtedy wszystkie rośliny, odlewam połowę wody, odmulam dno (ryby i krewetki w akwarium zostają), sadzę wtedy inne rośliny albo robię przemeblowanie i wlewam świeżą połowę wody do tego co już w akwa jest. Filtr przeważnie szybko sobie ze zmętnieniem poradzi, podłoże jest odmulone i akwarium przemeblowane. Filtra przy takim czymś nie czyszczę, dopiero tydzień później.

Jeśli jednak masz świeże akwarium to na razie możesz odmulać tylko tam gdzie się da a resztę zostawiać jako nawóz dla roślin.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
paweln
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Listopad 19, 2008, 00:10:53 »

Jest fotka - jak klikniesz na ten link to jest obrazek opakowania i na nim ten odmulacz.
To jeszcze taki link:
http://sklep-zoo.com/sklep/product_info.php?products_id=1628
Tu się da kliknąć żeby powiększyć.
Rura o średnicy 6cm i długości 25 - na to nałożony wężyk - klasyka - tylko że ssie jak złoto i to bardzo szybko - aż za szybko.

Brzęczka nie ma ale czytałem sporo o tym patencie z dwoma rurkami i pieluchą na brudy więc pokombinuje, albo kupię coś mniejszego, a to zostawię na takie grubsze odmulanie.

Odnośnie obsady - akwarium dojrzewa i ryb jeszcze nie ma. Tak chciałem przetestować zakup i się zacząłem zastanawiać czy aby słuszny on był.

Odnośnie wypowiedzi sprzedawcy ... no cóż tak powiedział - kolejny dowód że wcisną Ci wszystko - ja to mówię tak - "powiedzieć nic nie kosztuje ..."

Mercurossaurus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Listopad 19, 2008, 11:25:26 »

A ja mam problem z odmulaniem. Kupiłem odkurzacz, ale moje rybcie to mają taki przerób, że nie wyrabiam już. Mam piękny piaseczek kwarcowy ale tylko 2-3 dni po odmuleniu, potem robi się ........ nieładnie. Roślinki jakoś nie kwapią sie do przerobu. Rybciom jak nie dam jeść to mi lotosa obgryzają, (zwinniki) normalny terror. Myślałem już by zmienić ten piasek na jakieś kamyczki czy coś, albo się zwinników pozbyć, ktoś chce?

Akwarium ogólne 240l
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: