Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Jaki sprzęt potrzebuję? Małe akwa.  (Przeczytany 3094 razy)
kslo
Nowy
*

« : Listopad 18, 2008, 14:49:58 »

Cześć, jestem nowy w tym temacie i świecie... mam zamiar sprawić sobie małę akwarium na początek. NIe mam zielonego pojęcia o tym a nie chcę rybkom zrobić krzywdy, więc piszę i pytam tutaj.

Troszkę czytałem, troszkę mi to rozjaśniło, ale moja wiedza ogranicza się do oglądania zdjęć i domysłów.

Mam więc pytanie jakie rybki na początek? Myślałem na razie o małym .. 12l / 25 l akwarium.

Jeżeli zdecydowałbym się na bojowniki to jeden samiec i kilka samiczek tak? I co jest niezbędne do takiego akwarium? Prosty filtr, który muszę podłączyć do pompki napowietrzającej?

Proszę o rady dla zielonego. i może od razu konkretnie jakie filtry, pompki czy o tam jeszcze?

Na razie mój budżet nie jest spory, tak na początek.. wiecie. Wink
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #1 : Listopad 18, 2008, 14:54:00 »

Jeżeli zdecydowałbym się na bojowniki to jeden samiec i kilka samiczek tak?
Tak, ale w akwarium nie mniejszym jak 40l. w 25l mozesz miec albo samca albo samice a nie oboje naraz.
Moze pomysl nad zbiornikiem conajmniej 50l?
Do hodowli bojkow potrzebna jest grzałka, filterek, pokrywa. To ze sprzetu.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
kslo
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 18, 2008, 14:56:18 »

A jakie nadają się do 12l / 25l ? Mieszkam w kawalerce, dość zapchanej i dla mnie to ma spore znaczenie. Cheesy Tylko welonki czy są jakieś inne? Bo welonki za ładne (wg mnie) nie są.  Shocked
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #3 : Listopad 18, 2008, 14:58:06 »

Tylko welonki czy są jakieś inne? Bo welonki za ładne (wg mnie) nie są.  Shocked
Zadne welonki! one potrzebuja ok 100l!
Jak bedziesz chciał kupic sobie jakas rybe to sprawdz co o niej jest napisane.
w 12l to ciezko ale w 25l np kilka gupikow lub bojka, male kiryski, krewetki, microrazbory, drobniczka.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
kslo
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Listopad 18, 2008, 15:08:22 »

No słyszałem różne opinie na temat welonki, ale swojej nie mam, bo się nie znam. Grin Ale zostawmy welonki.

Ok, powiedzmy, że decyduje się na gupiki (bo w sumie o nich myślałem) ... co potrzebuję do 25l akwa? filtr, ogrzewacz, pompkę? jakiej firmy, jakie modele.. możecie polecić do takiego małego akwa? I takie tanie i proste w obsłudze?
rybomaniak
Rybki to moja pasja
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Listopad 18, 2008, 19:00:55 »

Ja mam (i jerstem z niego zadowolony) filtr AQUAEL FAN - MINI. Tani w utrzymaniu (2,2 W). a grzałkę proponuje też AQUAEL tak gdzieś między 20W a 30W- zależy jaką masz temperature w mieszkaniu ale na opakowaniu są tabele jaka grzałka o ile podnosi temp. wody. Najlepiej z termostatem wtedy masz stałą temperaturę wody.
« Ostatnia zmiana: Listopad 18, 2008, 19:02:55 wysłane przez rybomaniak » Zapisane

Nie ma to jak dużo wody i rybki.
Rybkami zajmuje się od dawna i ciągle dowiaduje się czegoś nowego.
kolacz
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Listopad 18, 2008, 19:11:19 »

Nie kupuj 12l.Co najmniej 25l dla bojownika albo 5 samców gupika.Do tego możesz kupić krewetki Amano albo Red Cherry,z tym,że te drugie mogą być zjadane przez bojownika,więc akwarium musi być zarośnięte żeby miały szanse.Zamiast krewetek możesz dać ślimaczka,ale nie polecam ^^.
Jeśli chodzi o sprzęt,to chyba najlepiej małą kaskadę,żeby nie zajmowała miejsca w środku i żeby nie było wirówki,albo jakiś mały filtr,ale do tego przydałoby się jakąś "mini-deszczownie" zrobić.Grzałka z termostatem 25W spokojnie wystarczy.Do tego przyda się jakaś pokrywa,ale przy kaskadzie trzeba niestety ją nieco przyciąć.Na dno może być piasek lub drobny żwirek,a pod to możesz dać ziemię albo jakieś specjalne podłoże do LT.Niewątpliwie przyda się termometr i jakieś żywe roślinki.Pod akwarium możesz dać gotowe podstawki albo styropian,karimatę.
Pozdrawiam

djdzej1000
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Listopad 18, 2008, 20:03:13 »

liltr Aqunel mini jak chcesz z deszczownicą, dla mnie to gadźet. Jak chcesz gupiki to zrezygnuj z samców gupika. Zaośnięte akwa i bojek to też nie najlepszy pomysł. Proponuje gupiki i krewetki. w 25 litrach można zrobić kosmos,  a przy taliej obsadzie piekne roślinki,już nawet to widzę Cheesy
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #8 : Listopad 18, 2008, 20:05:29 »

Jak chcesz gupiki to zrezygnuj z samców gupika.
Huh
Niby dlaczego?

GG 12591627

160l na ziemi!
djdzej1000
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Listopad 18, 2008, 20:21:20 »

bojownik będzie je traktował nie miło z powodu dużej płetwy ogonowej. Ja też zapomiałe dodac, kslo kup termometr rtęciowy Grin
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #10 : Listopad 18, 2008, 20:24:03 »

Napisales o samych gupikach. Nie masz tam słowa o bojkach. Dopiero w dalszej czesci o nich piszesz jak juz zaczynasz i cyms innym.
Wiec dokladniej pisz bo Twoj post nie jest jednoznaczny.

GG 12591627

160l na ziemi!
Peterpl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Listopad 18, 2008, 20:30:25 »

Zadne welonki! one potrzebuja ok 100l!
Jak bedziesz chciał kupic sobie jakas rybe to sprawdz co o niej jest napisane.
w 12l to ciezko ale w 25l np kilka gupikow lub bojka, male kiryski, krewetki, microrazbory, drobniczka.

Kiryski w 25l ?

Akwarium 112L w budowie Wink

25L krewetkarium
- ok. 13 fire red
- 4 red nose
- 2 orange
- 4 crystal red
- otoski

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=18202.msg165541#msg165541
djdzej1000
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Listopad 18, 2008, 20:33:10 »

przepraszam Grajewiak  Embarrassed
kolacz
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Listopad 18, 2008, 20:37:26 »

Przecież ładnie zarośnięte akwarium,to raj dla bojka i super schronienie dla krewetek.Jeśli o moje wypowiedzi chodzi,to przecież pisałem,że albo bojek albo gupiki i do tego samce,żeby nie było problemów z młodymi.Filtr wewnętrzny może robić małą wirówkę,co może męczyć bojka,bo ta ryba nie lubi szybkiego nurtu,dlatego propozycja deszczowni albo kaskada.
Pozdrawiam

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #14 : Listopad 18, 2008, 20:37:55 »

np pandy lub pigmeje
Napisałem przeciez ze małe.

GG 12591627

160l na ziemi!
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: