Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Obsada rybek do akwarium 112 litrów
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Obsada rybek do akwarium 112 litrów  (Przeczytany 9310 razy)
tytios
Nowy
*

« : Listopad 19, 2008, 21:49:50 »

Akwarium działa sobie od jakiegoś czasu bez większych problemów. Obecnie moja obsada to:

Pielęgniczka Ramireza - parka (już raz mi się wytarły Cheesy, na drugi dzień po ikrze nie było śladu)
Otoski 4 szt
Neon Innesa 10 szt
Danio pręgowany 5 szt
Kirysek panda 2 szt
Kirysek pstry 2 szt
Kirysek spiżowy 2 szt
Kosiarka 3 szt (wiem, że są za duże na takie akwarium, jak podrosną to je oddam, a teraz niech jedzą glony Cheesy)

Czy do tej obsady można dołożyć jeszcze jakiś gatunek, czy ewentualnie można zwiększyć obsadę gatunków już istniejących?

Rośliny 8 szt (żabienice, trawki, i inne których nazw nie znam), zarasta coraz bardziej. Światło 10 godzin, filtr non-stop.
Parametry wody:
NO3 10
NO2 0
GH 7-14
KH 6-10
pH 7,2
« Ostatnia zmiana: Grudzień 31, 2008, 12:16:07 wysłane przez tytios » Zapisane
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #1 : Listopad 19, 2008, 21:52:49 »

Sumiki i żlobniczki sobie daruj. Zamiast tego doloz jeszcze 4 danio i 4 neony.
15h swiecenia to bardzo długo!
Zmniejsz do 8h dziennie i co tydzien o godzien zwiekszaj az dojdziesz do 12h na dobe i na tym pozostan.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Listopad 19, 2008, 21:58:15 »

Witam Smiley Z tych co wymieniłeś jest ok Good ! tylko ,może lepiej zrezygnować z jakiegoś gatunku ławicowego(neon,żałobniczka,sumik szkl.) na rzecz większej liczby dwóch pozostałych np;neon 10-14szt. +sumik szkl.6-8szt.Tak IMHO będzie lepiej wyglądało i ryby będą się lepiej czuły,bo jak sama nazwa wskazuje jest to gatunek ławicowy i czym ich więcej tym bezpieczniej się czują Smiley

tytios
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Listopad 19, 2008, 22:42:22 »

15h swiecenia to bardzo długo!
Czyli od jutra zaczynam od 8 godzin na dobę Cheesy

może lepiej zrezygnować z jakiegoś gatunku ławicowego
Z tych ławicowych to chyba najmniej podoba mi się żałobniczka, więc z niej mogę zrezygnować.

Czy ewentualnie do takiej obsady mogę dorzucić kilka krewetek (4-5 szt)?
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Listopad 20, 2008, 09:52:12 »

Ludzie, błagam, przed prośba o zaproponowanie obsady podawajcie zawsze twardości wody i jej pH. Od tego zależy czy ryby  będą się dobrze czuły w Waszych akwariach.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
tytios
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Listopad 20, 2008, 16:42:24 »

... przed prośba o zaproponowanie obsady podawajcie zawsze twardości wody i jej pH...
Sprawa oczywista, pewno się trochę pospieszyłem, ale czekam aż przyślą mi testy i wtedy uzupełnię ten wątek Smiley
male gupiki
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Listopad 22, 2008, 21:33:39 »

Mam problem z doborem rybek do akwarium 112l zajmuje sie nim w szkole i nie wiem jakie rybki moge kupic swiatlo jest od 7 do 15  dluzej nie moze byc bo nikogo w szkole pozniej nikogo nie ma i nie mial by kto go zgasic duzo roslinek 2 korzenie kamienie rzeczne roslinki oczywiscie zywe filtr, grzalka i pokrywa to wszystko co mam w szkole do duzego akwa ale oprocz niego mam jescze 12l i niewiem co z nim zrobic nie chce go na kotnik bo kotnik mam mniejszy chyba 4l pomocy. Wink Wink Wink Wink Wink Wink Wink Wink Wink Wink Wink Wink Wink Wink Wink Wink Wink Wink Wink Wink Wink Wink Wink Wink Wink Wink Wink Wink Wink Wink Wink Wink Wink Wink Wink
Jacek aqa
Zainteresowany
**

Pozdrawiam

« Odpowiedz #7 : Listopad 22, 2008, 22:14:45 »

Sory że tak nie w temacie, ale nie wiedziałem gdzie to napisać. Zamierzam kupić sobie testy. Lecz z uwagi na ich cenę chcę zakupić na pH i na poziom azotu. Lecz tych na azot jest dużo, więc który uważacie za najpotrzebniejszy?? Jeśli nie ma takiego to może jast taki którego potrzebowałbym z uwagi na to jakie rybki trzymam. Proszę o pomoc.

Akwarium 60l.
3 Rekiny Ludojady
1 Ryba Młot
2 Płaszczki Indonezyjskie (impisis muri)
1 Neon Czerwony
Peterpl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Listopad 22, 2008, 22:15:14 »

Mam problem z doborem rybek do akwarium 112l zajmuje sie nim w szkole i nie wiem jakie rybki moge kupic swiatlo jest od 7 do 15  dluzej nie moze byc bo nikogo w szkole pozniej nikogo nie ma i nie mial by kto go zgasic

Wystarczy kupić automatyczny wyłącznik, taki najprostszy kosztuje ok 8 zl i po sprawie.

Akwarium 112L w budowie Wink

25L krewetkarium
- ok. 13 fire red
- 4 red nose
- 2 orange
- 4 crystal red
- otoski

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=18202.msg165541#msg165541
tytios
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Listopad 29, 2008, 20:06:38 »

Zacznę od parametrów wody:
NO3 - 10
NO2 - 0
GH - 14 stopni
KH - 6 stopnie
pH - 7,2
temperatura wody 26 stopni
Dwa korzenie plus połówka orzecha kokosowego, żwirek 2-3 mm

Do tej pory moja obsada wygląda następująco:

Prętnik morelowy 1 + 2 - miał być karłowaty, ale były tylko samce, więc został morelowy
Otosek 1 szt - planuję zwiększyć do 5 szt
Neon Inesa 10 szt
Danio pręgowany 5 szt
Kirysek 6 szt, 2 x pada, 2 x spiżowe, 2 x pstre - tu chyba zrobiłem błąd bo mogłem wziąć jeden gatunek, ale sprzedawaca zapewniał mnie, że nie ma znaczenia jaki to kirysek
Pielęgniczka Ramireza - parka - jeszcze nie ma, ale szukam gdzie będą mieli parkę.

Czy mogę jeszcze zwiększyć ilość kirysków, przy jednoczesnym zwiększeniu liczby danio. Czy możną łączyć danio pręgowane i lamparcie, czy wtedy będą dwie ławice czy będą pływać razem? Oczywiście otosków będzie 5 szt.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: