Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: paweukouba - 53l roślinne  (Przeczytany 7470 razy)
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #15 : Listopad 21, 2008, 14:16:27 »

ps wracając do symfonii.. To kiedy powinno się zaczynac nawożenie akwa??
Imo wtedy kiedy zobaczysz jakieś niedobory - w końcu nie zapominaj że rośliny czerpią z gliniastego podłoża...
Imo hemiantus a micranthemun to nie jest to samo.... ale do końca nie mam pewności

paweukouba
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Listopad 21, 2008, 14:22:22 »

ps wracając do symfonii.. To kiedy powinno się zaczynac nawożenie akwa??
Imo wtedy kiedy zobaczysz jakieś niedobory - w końcu nie zapominaj że rośliny czerpią z gliniastego podłoża...
Imo hemiantus a micranthemun to nie jest to samo.... ale do końca nie mam pewności

niedobory? czyli co? pożółkłe liście itp?
też nie mam pewności - dlatego pytam Wink
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #17 : Listopad 21, 2008, 14:48:24 »

podkreślam że to tylko moje zdanie: Jak masz bogate podłoże a takim nazwałabym glinę to myślę że nawozić do toni powinieneś tylko w wypadku jak rośliny wykażą niebobory np. w postaci żólkniencia, czernienia lub dziur itp. bo inaczej obawiam się że z nawozu najbardziej skorzystają glony

jaroboy
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Listopad 21, 2008, 16:51:15 »

fajne roślinki, akwarium podoba mi się, daj zdjęcia rybek

---------------------
jaroboy
MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #19 : Listopad 21, 2008, 18:54:53 »

Akwarium fajne (wejdź na moje (podpis)) a czy jak masz te krewetki to kiryski nie zjadają ci młodych?
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Listopad 22, 2008, 16:34:41 »

Akwarium fajne  Good ! Ale obsada nie. Danio-nie pasuje, glonojad-nie pasuje, kiryski-dokup 1-2szt.

250L słodkie
540L + 112L morskie
kuba66554443322
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Listopad 22, 2008, 17:46:32 »

Fajne akwa Smiley ale obsada ,uuuu daj troche zmian  Wink
paweukouba
Nowy
*

« Odpowiedz #22 : Listopad 22, 2008, 18:32:41 »

Akwarium fajne (wejdź na moje (podpis)) a czy jak masz te krewetki to kiryski nie zjadają ci młodych?

dzięki  Afro trochę za wcześnie na wnioski. Krewetki mam ok. 3tyg. kilka śmigało z jajeczkami ale nie wiem co się z jajeczkami stało. Jak zauważę młode to mogę Ci dac znac.

ale obsada ,uuuu daj troche zmian  Wink

a co byś pozmieniał?
« Ostatnia zmiana: Listopad 22, 2008, 18:38:14 wysłane przez paweukouba » Zapisane
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Listopad 22, 2008, 18:53:38 »

a co byś pozmieniał?

Ja bym zmienił:

Danio-nie pasuje, glonojad-nie pasuje, kiryski-dokup 1-2szt.

250L słodkie
540L + 112L morskie
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Listopad 22, 2008, 19:07:03 »

Co2 + napowietrzanie - mija się z celem - przestań napowietrzać -chyba że na noc...

to ty bredzisz? nawożenie co2 jest właśnie wskazane przy napowietrzaniu bo roznosi co2 po całym akwarium tak powiedział mi mój kolega co ma 500 l akwarium i tam przepiękny ,,ogród botaniczny,, a więc chyba zna się na roślinach? poza tym ja nie używałem co2 i te roślinki które go potrzebują stały się jakieś takie zwiędnięte i nijakie a jak zacząłem nawozić to od razu się polepszyło i napowietrzanie działa 24h na dobe nie wprowadzaj ludzi w błąd...
 brak umiejętności panowania nad językiem.
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Listopad 22, 2008, 19:12:39 »

Napowietrzanie bez przeszkód może 'chodzić' z CO2. Gdzieś na forum czytałem że to niby tlen wypłukuje CO2 z wody a to nie prawda. Wiem po swoim doświadczeniu że (nie wiem dlaczego) jak miałem włączone same napowietrzanie to rośliny mi nie rosły a gdy miałem same CO2 z bimbrowni to gniły a teraz mam CO2 + tlen i aż miło się patrzy jak roślinki rosną szczególnie alternatera.

250L słodkie
540L + 112L morskie
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #26 : Listopad 22, 2008, 19:43:17 »

Dodatkowe napowietrzanie ''wypłukuje'' Co2 z wody - (co nie znaczy że przy napowietrzaniu efekt nawożenia Co2 jest zerowy -ale jest dużo gorszy/słabszy i trzeba użyć większej ilości bąbli na sekundę niż by wystarczyło bez napowietrzania...)

paweukouba
Nowy
*

« Odpowiedz #27 : Listopad 22, 2008, 23:33:41 »

Danio-nie pasuje, glonojad-nie pasuje, kiryski-dokup 1-2szt.

Narazie nic nie zmieniam. Poczekam aż zbiornik trochę bardziej dojrzeje, jak spotkam gdzieś u mnie w zoologu testy na azotany to pomierzę, ale 12rybek plus przynajmniej drugie tyle krewetek wystarczy. Kiryski, zgoda stadna rybka, ale jeszcze trochę urośnie a u mnie nie za bardzo ma gdzie popływac. Co do glonów to pisałem, że oddam jak podrosną. A danio? Bardzo ciekawa ruchliwa rybka, dzięki niej coś się w akwa dzieje. Nie rozumiem dlaczego Ci "nie pasuje".

A jeśli chodzi o napowietrzanie... Napowietrzam z filtra, puszczam najmniej bąbelków jak tylko umiałem ustawic. Nawet nie lecą jednostajnie. CO2 dozuję przez dyfuzor. Co kilka dni go obracam aby wypuścic stare CO2, które częściowo pewnie miesza się z tlenem. Rośliny dalej bąbelkują chociaż nie tak ładnie jak wcześniej, ale mam miękką wodę i sądzę, że w akwa panowała "lekka" przyducha. Także w pełni zgadzam się z teorią Ali i Marcina14, po prostu nie wiem jak to zrobic lepiej..

dwight 18 możesz mi powiedzieć o jakich roślinkach piszesz?
MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #28 : Listopad 23, 2008, 09:21:21 »

Ja też kiedyś miałem danio w akwa i to fajna ruchliwa rybka ale potem patrzać na obsade (moją oczywiście) to poprostu tam nie pasowała.. i nie chodzi ani o parametry ani o wielkość ;/ raz jedna mi wyskoczyła ze zbiornika (nie wiem jak dostała się przed przednią szybe (jest pokrywa) ja kiedyś poszedłem do akwarium i myślałem że to plastelina (była już zasuszona) jak się wted wystraszyłem ;p ;p ale to już zupełnie inna historia ;] ale jak tobie się danio podoba to możę... a nie wiem co mam ci napisać  ;p ;p czekamy na nowe foto!
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #29 : Listopad 23, 2008, 12:17:36 »

A nie sorki danio pasuje nie wiem co mi sie pomieszało że do 80L  Embarrassed a chyba wiem może z danio tęczowym mi sie pomieszało.

250L słodkie
540L + 112L morskie
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: