Co do linku który podałaś… jest troszkę śmieszny (punkt2) ponieważ akwarium zajmuje się odkąd pamiętam, na forum też troszkę jestem i nie chodzi mi o to że nie potrafię złożyć obsady, lecz po prostu nie mam pomysłu. chciałbym reaktywować akwarium które stoi 5 rok a przez długi czas było zapomnianym zbiornikiem. Teraz chciałbym je reaktywować, ale jak pisałem nie mogę nic sensownego sobie wymyślić. Zanim napisałem tutaj naprawdę długo się zastanawiałem a odsyłanie do takich textów jest troszku śmieszne
Ja uważam, że jeśli nie wiesz co chcesz mieć w akwarium to może jednak się jeszcze raz zastanowić niz powiedziec - mam takie i takie akwarium i chce miec w nim ryby ...
Pkt 2 jest po to aby ktoś mniej więcej się określił co mu się podoba a co nie ... Zamiast nazywać zasady śmiesznymi lepiej się zastanowić jaki jest sens ich wprowadzania ...
Jest też po to, aby ktoś własnie nie zadawal pytan co mam wpuscic, a na pytanie co ci sie podoba lub co chcesz, odpowiada nie wiem ...
Zresztą sam sobie przeczysz tym co piszesz poniżej ...
Wiec na pewno w akwa zostaje kirys i neony, ktoś pisał już otoski, i właśnie hihi tu się blokuje i problem… kurde może harem bojownika, zastanawiam się tez nad prątnikami, ramirezami, tyle ze te wszystkie rybki miałem i sam nie jestem do końca do żadnej przekonany… może by zrobił Azje wywalić neony i dać razborki
Więc jakieś plany i pomysły już masz ...
bo pisałem jaki mam litraż a co do wody to parametry idzie zawsze zmienić…
prawie zawsze, a to robi dużą różnicę. Czasem trzeba się zastanowić czy przy ph 8.0 i tewardościach >30 jest sensowna szansa na zmianę parametrów dla ryb które wymagają ph 6.0 i twardości 1-2 stopnie .... Owszem można zmiekczyc albo zatwardzic (mozna bawic sie w RO, w piasek koralowy itp itd) ... tylko czy to zawsze ma sens ...
Tutaj chodzi o podanie "wyjściowych" parametrów wody np z kranu albo tego co już mamy w akwarium ...
Więc co za problem podać parametry wody, określić się mniej więcej co chcemy mieć, co mi się podoba, jaki biotop chciałbym mieć zamiast nazywać rzeczy śmiesznymi
Dlatego, że mam akwarium jakiś czas i mam jakąś wiedzę to tego robił nie będę
A wracając do tematu ...
Mała roślinna azja może być całkiem fajna. Azja nie ogranicza się tylko do rasborek, bojowników. Jest wiele fajnych ryb (np sawba resplendens) z Azji. Do tego np bocje karłowate i może kilka piskorków
Możesz pomyśleć o małej Ameryce Południowej - parka lub harem pielęgniczek (na ramirezach się przecież nie konczy). Ja mam A. baenschi. Możesz zerknąć na P. kakadu. Do tego jakieś fajne kiryski (poszukać czegoś niestandardowego), otoski, może jakieś inne ryby ławicowe (zwinniki, drobnoustki). Podłoże wymień na takie, w których rośliny będą dobrze rosły ale takie w którym ryby będą się dobrze czuły (np kiryski to jakiś piasek). W kwestii roślin w zależności od oswietlenia i biotopu możesz również co nieco wybrać.
Jak widzisz możliwości jest wiele, a byłoby coś łatwiej dobrać znając parametry wody, oswietlenie i inny osprzęt ... (chocby filtr - jesli będą ryby mocno brudzące też musi dobrze filtrować)