Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: brak weny . .  (Przeczytany 3518 razy)
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Listopad 24, 2008, 14:44:35 »

Widzę, że zdobyliśmy dodatkowe informacje. Ryby nie mogłyby byś wymagające pod kątem częstości odświeżania wody bo jak Kruczysław pójdzie znów do pracy to ryby będą musiały radzić sobie same.

Rasbory to piękne ryby a to, że jest ich tyle rodzajów sprawia, że przeważnie każdy znajduje coś dla siebie. Dla miłośników malutkich rybek np rasbora plamista, dla miłośników większych rasbora einthovenii itp.

Kruczysławie, piszesz, że po ryby będziesz musiał gdzieś dalej jechać. Czy wiesz co uda Ci się dostać na miejscu? Możesz jakieś propozycje potwierdzić, ze będą czy będziesz jechał całkiem w ciemno?

PS. Co do moich związków z Seboosem to nasza prywatna sprawa. Na forum jesteśmy przede wszystkim moderatorami i zwykłymi użytkownikami jak większość z Was i wcale nie musimy się zgadzać ze sobą.
« Ostatnia zmiana: Listopad 24, 2008, 14:47:40 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Listopad 24, 2008, 15:19:09 »

Panie Seboos nie wiem czym chciałeś się popisać moje określenie co do azji bylo tak płytke jak z reszta Twój wywod ale jak to mowia liczy się nabijanie licznika na forum heh jak wszędzie ale masz poniekąd racje.
Regulamin jest po to aby go przestrzegać. I w 99% się po prostu przydaje. Jeśli zbyt arogancko to wyartykułowałem poprzednio - przepraszam  Embarrassed

naprawde mam metlik w glowie raz chce pretniki raz bojki (bo ich nigdy nie miałem) raz teczanki i nie moge sie zdecydowac siedze przed akwa i sie gapie... 
Bojek jest fajny. Z tym, że zbytnio ruchliwy to on nie jest. Jeśli ktoś lubi spokojne akwarium to będzie w sam raz. Jest dosyć wytrzymały a przy okazji np czerwony bojek świetnie się prezentuje na zielonym roslinnym tle.

Skoro u Ciebie jest mały wybór "asortymentu" może warto przejechać się do sklepu, zobaczyć co jest i spróbować coś z tego skomponować. Dobrym pomysłem jest wybranie się do księgarni czy biblioteki, wzięcie w rękę atlasu ryb akwariowych i przejrzenie co się podoba i czy mogłoby być w moim akwarium pod względem zachowania wobec innych ryb jak i parametrów wody oraz wymiarów akwarium.

Może warto się zastanowic co już możesz zrobić z akwarium - zmiana kompozycji, może nowe rośliny, może inne świetlówki lub więcej światła. Może warto przearanżować akwarium - zawsze coś się zmieni a może w międzyczasie przyjda do głowy pomysły co do obsady Wink

Kruczyslaw
Stały użytkownik

« Odpowiedz #17 : Listopad 24, 2008, 15:47:39 »

Pracowałem na 3 zmiany studia do tego wiec jakoś brakowało mi czasu moja wina wiem no ale tak było niestety teraz chce wrócić do akwa i to nie na chwile.  Niestety w moim miasteczku o rybcie ciężko pewnie jak bym zamówił w jakimś sklepie to by sprowadzono je. Jednak boje się sytuacji że rybki były by np. chore a ja zmuszony do kupienia wiec wole poświęcić troszkę czasu wsiąść w auto i podjechać. Co do informacji to dałbym rade poprzez znajomych więc w ciemno nie jadę a i dość często wyruszam do sąsiednich miejscowości gdzie już jest dużo większy wybór. Emi gwarantuje Ci że nie ryby nie będą musiały radzić sobie same, nie będę pisał dokładnie co i jak się działo w moim życiu że zaniedbałem akwa bo to nie jest ważne i proszę nie skazuj mnie od razu na porażkę bo raz tak się stało. Widzę że napisanie prawdy było trochę błędem bo teraz się to będzie ciągnąć… oświetlenie mam na pewno słabe ale niestety słabą mam wiedze na temat światła, ale pamiętam że parę lat temu ktoś mi podpowiedział że standardowe oświetlenie jakie mam w pokrywie to lipa. Wymiary postaram się niedługo podać spokojnie mogole zbiorę wszystko i podam troszku cierpliwości. . ;]   ps. fajnie sie dobraliscie Cheesy para w realu i w moderowaniu Cheesy pozdrawiam

pozdrowienia z Sanoka Tongue
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Listopad 24, 2008, 16:04:08 »

Emi gwarantuje Ci że nie ryby nie będą musiały radzić sobie same, nie będę pisał dokładnie co i jak się działo w moim życiu że zaniedbałem akwa bo to nie jest ważne i proszę nie skazuj mnie od razu na porażkę

Myślę, że Emi miała na myśli to, że jednak trzeba się zastanowić nad tym, ile można rybom poświecić ze względu na inne zajęcia tudzież pracę. Np kolega który zajmuje się pielęgniczkami, ze względu na to, że jeszcze się uczy, przez co ma więcej czasu, może sobie pozwolic na bardzo wymagające ryby tylko dlatego, że może im poświęcić więcej czasu w porównaniu do mnie Wink
Sami nie raz chcielibyśmy mieć takie czy inne ryby ale ze względu na niemożliwość poświęcenia odpowiedniej uwagi podopiecznym nie jest to możliwe.  Zastanawialiśmy się swego czasu nad morszczyzną (małe akwa) ale niestety odpadło ze względu na brak czasu aby się nim systematycznie i regularnie opiekować.

Dlatego warto wybrać takie ryby, które wytrzymają kilka dni opóźnienia w wymianie wody (bo akurat jestesmy w pracy albo na delegacji albo po prostu na wakacjach Wink)

oświetlenie mam na pewno słabe ale niestety słabą mam wiedze na temat światła, ale pamiętam że parę lat temu ktoś mi podpowiedział że standardowe oświetlenie jakie mam w pokrywie to lipa.

Jeśli nie wymieniałeś świetlówek to warto się nad tym teraz zastanowić. Stare już są pewnie zużyte i nie dają tyle światła ile nowe.
Jest kilka wątków o doborze oświetlenia np.
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=4757.0
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=8424.0

O dołożeniu oświetlenia jest wątek tutaj
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=6860.0

Najprościej dołożyć swietlówkę w miejscu pod otworami do karmienia. Dwa uchwyty na świetlówkę, 2 dziury w pokrywie, śrubki, nakrętki i gotowe (plus oczywiscie elektronika i oprawki)

Zawsze mozna sie zdecydowac na rosliny niezbyt wymagające Wink

ps. fajnie sie dobraliscie Cheesy para w realu i w moderowaniu Cheesy pozdrawiam

tak jakoś wyszło ... jak juz nie mamy o czym gadac to mozemy pogadac o rybach  Afro

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Listopad 24, 2008, 16:29:20 »

Myślę, że Emi miała na myśli to, że jednak trzeba się zastanowić nad tym, ile można rybom poświecić ze względu na inne zajęcia tudzież pracę.

Dokładnie to miałam na myśli. Osobiście ze względu na to, że mało przebywam w domu wybrałam takie ryby, które poradzą sobie jak mnie przez weekend nie będzie i starałam się aby moje akwarium wymagało jak najmniej obsługi a dalej wyglądało w miarę porządnie. Poza tym teraz technika nas świetnie wspiera. Filtry kubełkowe, wyłączniki czasowe sterujące światłem, specjalistyczne podłoża do akwarium nawożące rośliny od korzeni (które małym kosztem możemy wyprodukować sobie sami) - to wszystko ułatwia nam cieszenie się rybkami nawet wtedy, kiedy na prawdę nie jesteśmy w stanie poświęcić im wiele czasu. Seboos ma rację, zacznij od zmiany wizerunku akwa, może wtedy wena wróci. Można to zrobić tanim kosztem, dołożyć fajnych kamieni, zmienić podłożę na inny kolor, wyszorować szyby i sprzęt, poprzesadzać rośliny, zastanowić się nad tym czy nie zmienić świetlówek (tanie Philipsy np 865 można kupić w internecie na allegro albo na www.aqva-light.pl). W międzyczasie pooglądać akwaria na necie... może "zalany las" albo "skalne gruzowisko z jakąś trawą w tle", może "czarne wody" z pielęgniczkami i kąsaczami, "azjatryckie bajoro z razborami i bojkiem" - dlaczego nie. Wszystko przed Tobą  Wink

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Listopad 24, 2008, 19:57:47 »

PS. Co do moich związków z Seboosem to nasza prywatna sprawa. Na forum jesteśmy przede wszystkim moderatorami i zwykłymi użytkownikami jak większość z Was i wcale nie musimy się zgadzać ze sobą.

Mam nadzieje ze sie nie obrazicie  Wink
Zycze dalszych drobniutkich nieporozumien - to tak urozmaica i zcala zwiazki  Good !

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: