Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Dziurawe i postrzępione liście  (Przeczytany 25495 razy)
Arek0402
Bywalec

« : Listopad 20, 2008, 22:35:44 »

Od dłuższego czasu widzę że rośliny mają dziurawe i postrzępione liście, problem się pogłębia i chyba trzeba zareagować, tylko jak ? Co to jest ? Myślałem że to ślimaki ale podobno one nie jedzą roślin, potem myślałem że to ryby ale nie zaobserwowałem żeby któraś to robiła, a może jednak ? Może to jakaś choroba ?
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #1 : Listopad 20, 2008, 22:38:27 »

Może to jakaś choroba ?
a może podasz informacje niezbędne zgodnie z regulaminem działu?

Przemek06
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Listopad 28, 2008, 18:00:08 »

Ja mam podobny problem - rosliny rosna dobrze nie żółkną ale na lisciach szczegolnie u gatunkow o wiekszych lisciach pojawiaja sie dziury- ktore z czasem sie powiekszaja i caly lisc "znika", nastepnie roslina puszcza nowe liscie i one znowu usychaja. Czym jest to spowodowane??                                                       Akwarium ( 112 L ) mam od 2 lat a problem wystapil przed 3 miesiacami .
Nawozy dla roslin- co 2 tyg zgodnie z zaleceniami
Oswietlenie- 10-11 godz    Parametrow nie badam czesto- ale ryby maja sie dobrze nie zdychaja i nie choruja wiec wszystko ok.
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Listopad 28, 2008, 18:24:23 »

czesto nawet przy dobrym nawozeniu jest brak potasu (nie wszystkie nawozy go posiadaja, a jesli to w niewystarczajacej ilosci)
wtedy wlasnie powstaja dziurki w lisciach - az w koncu lisc calkiem zanika

owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Listopad 28, 2008, 21:41:15 »

Przemek 06 . Podaj aktualne parametry , roslinnosc,podloze , fota zbiornika ,jakie nawozy Huh
Pod woda raczej nic nie "uschnie" . Grin
« Ostatnia zmiana: Listopad 28, 2008, 21:43:42 wysłane przez owlman » Zapisane
gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Listopad 28, 2008, 22:06:18 »

to nie jest usychanie -  ale wystepuja dziurki, potem coraz wieksze, az w koncu lisc zanika
mialam tak i potas pomogl  Good !

owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Listopad 28, 2008, 22:12:12 »

Przemek pisze ,ze usychaja nowe liscie .  Grin
gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Listopad 28, 2008, 23:29:07 »

Ja mam podobny problem - rosliny rosna dobrze nie żółkną ale na lisciach szczegolnie u gatunkow o wiekszych lisciach pojawiaja sie dziury- ktore z czasem sie powiekszaja i caly lisc "znika", nastepnie roslina puszcza nowe liscie i one znowu usychaja. Czym jest to spowodowane??                                                       Akwarium ( 112 L ) mam od 2 lat a problem wystapil przed 3 miesiacami .
Nawozy dla roslin- co 2 tyg zgodnie z zaleceniami
Oswietlenie- 10-11 godz    Parametrow nie badam czesto- ale ryby maja sie dobrze nie zdychaja i nie choruja wiec wszystko ok.

a to co zaznaczylam teraz  na niebiesko - to czytales ?

andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Listopad 29, 2008, 09:46:14 »

Kup czysty K2SO4 i rozpuść 50g w 500ml wody i podawaj przy podmianie 20ppm jak nie pomoże to z pewnością nie zaszkodzi .Stare liście już zostaną dziurawe ale nowe powinny już być OK. papa

Młode ampularie oddam
Przemek06
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Listopad 29, 2008, 12:30:18 »

Ok dzieki co do potasu uzyje go w nast tyg, i zobaczymy ale jak piszecie ze powinno pomoc to pewnie tak bedzie- bo problem pojawil sie od 3 miesiecy to pewnie brak jakiegos skladnika. Mam jeszcze 1 pytanie w sklepie zobaczylem rosline o nazwie "skrzydlokwiat" ( "skrzydloliść"), o duzych ciemnozielonych lisciach i bialymi malymi kwiatuszkami- bardzo mi sie spodobala i mam pytanie : w domu mam takiego samego kwiata ale w doniczne z ziemia ( a nie hodowanego w akwarium ) czy ta odmiana po wyciagnieciu z ziemi sadzonki- oczyszczeniu jej nadaje sie do wsadzenia w akwarium?Huh
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #10 : Listopad 29, 2008, 14:41:37 »

Nie nie nadaje sie ani ta odmiana ani ta sprzedawana w sklepie .... w wodzie skrzydłokwiat zgnije

owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Listopad 29, 2008, 14:58:50 »

Przemek 06 . Nie kombinuj . Twoim roslinom brakuje nawozu . Poprosimy zdjecie zbiornika .Poradzimy .
Arek0402
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Grudzień 14, 2008, 18:51:19 »

Podobno to też może być wina oświetlenia, to prawda ?
Wczoraj kupiłem Sera florena, ciekawe czy pomoże ?
sumik
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Grudzień 20, 2008, 23:34:34 »

zwróć uwagę na zbrojniki, one lubią się delektować roślinkami, przynajmniej moją Lobelia cardinalis, obgryzali z każdej stronki;)
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Grudzień 21, 2008, 03:12:07 »

Podobno to też może być wina oświetlenia, to prawda ?
Wczoraj kupiłem Sera florena, ciekawe czy pomoże ?

gdy brakuje roślinom światła to przybierają bladozielony kolor i szybko rosną w stronę lustra wody, ich międzywęźla przy tym się przedłużają zaś listki często są mniejsze niz byc powinny
ale dziuy sie nie pojawiają.

skrzydłokwiaty widziałem juz w niejednym sklepie zoologicznym ale jest to gatunek lądowy który pod wodą zgnije wiec sie nie ma co sugerować tym że nieuczciwy sprzedawca sprzedaje go kłamiąc że jest to roślina podwodna
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: