Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Dziurawe i postrzępione liście  (Przeczytany 25503 razy)
jamot
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Styczeń 12, 2009, 20:03:45 »

Mam podobny problem z roślinami. Liście są dziurawe i postrzępione. Jeden młody liść zrobił się cały brązowy łącznie z łodygą.

Oto wymagane parametry:
- oświetlenie: świetlówki 2x18W  - 10h dziennie
- pojemność akwarium: 126L
- nawożenie: nawóz w płynie zawiera wszystkie potrzebne minerały raz na 2 tyg
- parametry wody     (jutro  Wink)
- nie podmieniam bo nie gdzie trzymać odstanej wody
- rośliny na zdjęciach (nie wiem jak się nazywają)

Znalazłem tylko jeden wątek na temat nawożenia i węgla w filtrze, że nie powinno go być - czy to prawda czy nie koniecznie.

http://picasaweb.google.com/anitomek/Ryby?feat=directlink#

Moje akwa
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Styczeń 12, 2009, 20:07:18 »

najprawdopodobniej brak potasu

andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #17 : Styczeń 12, 2009, 21:02:33 »

A jaki nawóz i jaśniej z tym nie podmienianiem wody .

Młode ampularie oddam
jamot
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Styczeń 13, 2009, 08:43:11 »

Podmiana wody wygląda tak, że dolewam 10L wody przy czyszczeniu filtra (bo filtr ma pojemność 6L), no i dolewam co kilka dni po 2-3L bo tyle mi wyparowuje z akwarium.
Ten nawóz to jakiś najtańszy taki fioletowy kolor ma. Nazwę podam później i parametry wody.

Moje akwa
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Styczeń 13, 2009, 12:04:32 »

Jeśli nie podmieniasz raz na jakiś czas wody to następuje w akwarium kumulacja różnych składników co dla ryb i roślin za dobre nie jest. Jeśli uzupełniasz wodę wyparowana powinno się to robić wyłącznie wodą demineralizowaną/destylowaną. Nie masz wiadra 10 l w domu? Wody nie musisz odstawiać na tydzień nie wiadomo ile. Wystarczy, że spuścisz 10 l wody z akwarium co tydzień, wyczyścisz filtr w tej spuszczonej wodzie jeśli jest potrzeba (kubełki powinno się czyścić jak najrzadziej, nawet co pół roku), potem nalejesz do wiaderka kranówki, zastosujesz Esklarin do uzdatniania surowej kranówki, zamieszasz energicznie ręką i możesz to po pół godzinie wlać do akwarium jak woda osiągnie temperaturę zbliżoną do wody akwariowej. I już jesteś po podmiance a Twoje ryby i rośliny będą Ci wdzięczne.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
jamot
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Styczeń 13, 2009, 12:23:35 »

Aha dzięki Emi. Bo sugerowałem się tym, ze trzeba podmieniać 20-30% wody.
A jeżeli wystarczy 10L to spoko tyle mam odstanej wody (2x5L baniaki po wodzie mineralnej).
Pytanko co do uzupełniania wody. Dlaczego powinno się uzupełniać wyparowaną wodę, wodą demineralizowaną/destylowaną. Nie można odstaną poprostu? Przecież to to samo co podmianka wody, chyba, że się mylę.
Jeszcze jedno. Nawożenie i węgiel w filtrze, czy może być czy go wyciągnąć jak się nawozi (nawozem w płynie)?

Moje akwa
jamot
Nowy
*

« Odpowiedz #21 : Styczeń 13, 2009, 18:55:40 »

Sprawdziłem parametry wody (testy paskowe JBL):
NO3 - 250 mg/l
NO2 - 0,5 mg/l
GH - >14 d
KH - 3 d
pH - 7,6

Nawóz - Planta Garnier classic - aqua art

Moje akwa
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Styczeń 13, 2009, 20:09:06 »

Sprawdziłem parametry wody (testy paskowe JBL):
NO3 - 250 mg/l
NO2 - 0,5 mg/l
GH - >14 d
KH - 3 d
pH - 7,6

Nawóz - Planta Garnier classic - aqua art

Co to za NO3?
NO2 powinno wynosić 0
Przy niskim kH masz wysokie pH - próbowałeś obniżać pH?
Testy paskowe odpuść sobie i kup kropelkowe. Nawet testy kropelkowe Rataja są lepsze od paskowych JBL-a.
Nie podajesz (bo pewnie nie zmierzyłeś bo nie masz czym) PO4 i Fe (tu przynajmniej wartość przybliżoną) a te dwie wartości też są ważne.
I nawóz... Nie lej nic. Jeśli Twoje NO3 jest prawdą to uh... częste podmiany wody.

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Styczeń 13, 2009, 23:04:14 »

Pytanko co do uzupełniania wody. Dlaczego powinno się uzupełniać wyparowaną wodę, wodą demineralizowaną/destylowaną. Nie można odstaną poprostu? Przecież to to samo co podmianka wody, chyba, że się mylę.
musisz wlewać wodę destylowaną bo gdy woda ci z akwarium wyparowuje to wszytkie sole w niej rozpuszczone zostają w akwarium i jak wlewasz kolejną porcję wody z kranu to nastepuje kumulacja soli, woda destylowana jest tego pozbawiona wiec dolewając ją nie zmienia się stężenie soli w akwarium. Pisząc sole miałem na myśli np weglanwapnia który ci wodę zatwardza, moze to sie niekorzystnie odbic na roslinach i rybach

Jeśli nawozisz to koniecznie musisz podmieniać wodę bo niektóre związki z nawozu mogą się kumulować w akwarium osiągając wartości szkodliwe lub nawet trujące dla organizmow zywych w akwarium

Nawożenie i węgiel w filtrze, czy może być czy go wyciągnąć jak się nawozi (nawozem w płynie)?
węgiel ma przedewszytkim za zadanie absorbować substancje z wody więc wiąże on nawóz który lejesz czyniąc go niedostepnym dla roslin.

Gdyby w twoim akwarium były takie parametry to by zdechły ci wszytkie ryby i wszytko pokryłoby się glonami... chyba coś źle przepisałeś Tongue albo te testy nawalają...

zrób zdjęcie tej umierającej roslinki bo po opisie to wszytkiego można sie domyslać Tongue
« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2009, 23:11:33 wysłane przez Pethro » Zapisane
jamot
Nowy
*

« Odpowiedz #24 : Styczeń 13, 2009, 23:19:08 »

musisz wlewać wodę destylowaną bo gdy woda ci z akwarium wyparowuje to wszytkie sole w niej rozpuszczone zostają w akwarium i jak wlewasz kolejną porcję wody z kranu to nastepuje kumulacja soli, woda destylowana jest tego pozbawiona wiec dolewając ją nie zmienia się stężenie soli w akwarium. Pisząc sole miałem na myśli np weglanwapnia który ci wodę zatwardza, moze to sie niekorzystnie odbic na roslinach i rybach

Jeśli nawozisz to koniecznie musisz podmieniać wodę bo niektóre związki z nawozu mogą się kumulować w akwarium osiągając wartości szkodliwe lub nawet trujące dla organizmow zywych w akwarium

Nawożenie i węgiel w filtrze, czy może być czy go wyciągnąć jak się nawozi (nawozem w płynie)?
węgiel ma przedewszytkim za zadanie absorbować substancje z wody więc wiąże on nawóz który lejesz czyniąc go niedostepnym dla roslin.

Gdyby w twoim akwarium były takie parametry to by zdechły ci wszytkie ryby i wszytko pokryłoby się glonami... chyba coś źle przepisałeś Tongue albo te testy nawalają...

zrób zdjęcie tej umierającej roslinki bo po opisie to wszytkiego można sie domyslać Tongue

Zdjęcie jest w pierwszym moim poście.

Moje akwa
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Styczeń 13, 2009, 23:28:41 »

tragicznie to wszytko wygląda... musisz robic regularne podmiany a nawozic tylko potasem
kiedy kupiłeś te nadwódki ?
jamot
Nowy
*

« Odpowiedz #26 : Styczeń 14, 2009, 08:47:13 »

Nadwódki dostałem od kolegi jakiś miesiąc temu. Były już w takim stanie (tzn miały liście tylko przy górze) u niego w ogóle nie rosły. u mnie rośliny ładnie rosły więc stwierdziliśmy że powinny odbić. Wcześniej też wziąłem od niego rośliny i mi się pięknie rozrosły. Nadwódki trafiły niestety już na okres kiedy zaczęły się problemy z roślinami. Najsamprzód  Wink tylko jeden lub dwa liście były postrzępione i z dziurami więc stwierdziłem, że może ryby (zbrojnik) je obgryzł. Niestety coraz więcej liści zaczęło padać więc postanowiłem poradzić się ekspertów.
Co do testów to niestety jak dla mnie ciężko rozróżnić odcienie tych pasków więc może przesadziłem z tym NO3 i jest na niższym poziomie.
Co do pH wody to właśnie się zastanawiałem nad obniżeniem, ale nie wiem jak to zrobić. Bo oczywiście na żadnym środku, który jest sprzedawany nie napisane jest czy można go dolać bezpośrednio do akwarium czy do wody która podmieniamy.

Ok to podsumowując:
Podmiana wody jak najszybciej i potem regularnie co tydzień (10l bo więcej nie dam rady)
Nawozić czy nie na wozić oto jest pytanie, ale jak nawozić to wyjąć węgiel z filtra.
Czekać na zmiany.

Moje akwa
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #27 : Styczeń 14, 2009, 11:36:21 »

do obnizenia pH przyda ci sie kolumna kationitowa lub filtr odwróconej osmozy, ewentualnie możesz kupować wodę demineralizowaną ze sklepu. Odradzam torf bo bardzo czesto zakwaszany jest kwasem ortofosforowym co spowodowałoby bujny rozrost glonów... no chyba ze masz sprawdzony torf Wink  ale i tak dużo nie pomoże jesli bedzie za duza twardosc wody tak samo dozowanie CO2, jesli twardosc bedzie duza to nic nie zdziała.
i te specyfiki ze sklepów tez bardzo czesto zrobione są na bazie kwasu ortofosforowego wiec jesli nie bedziesz znał składu to ich nie uzywaj.

Narazie przepis na działanie juz masz, regularne podmiany i raz na na jakis czas troche potasu do wody. Pod korzenie mozesz wsadzic kulki nawozowe torfowo-gliniane. I powinno być ok Wink

zamiast węgla do filtra, włóż jakieś złoże biologiczne
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2009, 11:38:40 wysłane przez Pethro » Zapisane
jamot
Nowy
*

« Odpowiedz #28 : Styczeń 16, 2009, 08:14:10 »

Ok. Podmianka zrobiona. Wyciągnąłem węgiel z filtra i dołożyłem ceramiki. Poobcinałem bardziej zniszczone liście.
Po jakim czasie będzie widać efekty? Tzn. kiedy mogę zrobić test parametrów wody żeby było widać ewentualne zmiany?

Moje akwa
krzys123k2
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #29 : Styczeń 16, 2009, 18:01:56 »

Że tak sie wtrące w poscik ale mam podobny problem,mianowicie wieksze liscie robią sie dziurawe,przyczyną tego nie do konca wiem co jest?Brak jakiegokolwiek związku wykluczam,wymieniałem ostatnio podłoze,parametry wody prucz GH są w porządku,GH mam bardzo wysokie,przy wymianie podłoza roslinki sadziłem w akwa zalanym do 1/4,mogły delikatnie przyschnąc w co wątpie bo zwracałem na to uwage.Tak ze sam widze trzy powody mojego bulu wysokie GH,roslinki mogły przyschnąc,no i całkowita zmiana podłoza,tylko nie dokonca jestem przekonany.Moze byc inna przyczyna??
oswietlenie ponad 0,7W/l podmiany co 2-3 dni (walcze z glonami Wink) jezeli macie wiecej wiedzy w tym temacie poradzcie (puki co nawozy odpadają)

214profil,AquaelUNIMAX 500,UV,CO2,1W/L,Aqua,Power i SunGlo(3x30w)+T5 2x54W
90 neon innesa
20 razbora klinowa
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: