Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Sum pictus ? Ratunku !!!  (Przeczytany 16260 razy)
Tola
Stały użytkownik

« : Listopad 22, 2008, 17:30:41 »

Dwa tygodnie temu założyłam swoje pierwsze akwarium. Wcześniej trochę czytałam o początkach, zakładaniu i dojrzewaniu akwarium. Powiem szczerze że w pierwowzorze chciałam kupić małe akwarium max 60 L ale w końcu internet to kopalnia wiedzy i założyłam 130 L. Wieksze już mi się nie zmiesciłoby Smiley Powoli wpuszczałam rybki: mam welonki , gupiki, suma (tego ciemnego), mieczyki, neonki, molinezje i glonojada. Czyli taki mały standard jak dla początkującego akwarysty. Dumna jestem bo jak dotąd wszystko bylo OK, rybki zdrowe, roślinki zielone, woda przejrzysta, ...do dziś ....
 Dziś syn mnie namówil na zakup nowej rybki - suma pictusa. Nie ukrywam że rybka nam się obojgu spodobała a pan w sklepie na pytanie czy nie jest to czasem drapieżnik odpowiedział zdecydowanie że nie. Dopiero jak wpuściliśmy pictusa do akwarium na spokojnie zaczęłam czytać co za rybę kupiłam. Włos mi sie na głowie zjeżył !!! Pojechałam do zoologa chcąc oddać rybkę ale Pan nawet nie chciał słyszeć o zwrocie, mimo ze zaproponowałam zamianę na inne rybki Sad
Co mam teraz zrobic? Pytałam znajomych, którzy też mają akwarium ale nikt nie chce tego sumika a przecież nie mogę się go tak po prostu pozbyć ;(
Czy to jest reguła ze pictus jest tak agresywny? Pytam bo czytałam sporo o bojownikach i podobno z nimi bywa róznie, może karmienie przed nocą poskromi jego morderczy apetyt ?? Poradżcie mi kochani co mam począć ??

mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 22, 2008, 18:00:55 »

Witam! Spróbuj oddać go do innego sklepu zoologicznego nawet za friko,bo wyje twoje rybki.Nieda się tego drapieżcy poskromić i może byc tylko z dużymi rybami które niezmieszczą się mu w pysku.
Ps.masz welona ,a on preferuje chłodną wodę max.22*C w przeciwieństwie do reszty twojej obsady,ale to tak na marginesie Smiley

Tola
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Listopad 22, 2008, 18:11:22 »

Klopot w tym że jest sobota wieczór :/ Jedyne co dziś mogę zrobić to go odłowić ...... Obłed, jak można tak nabić kogoś w butelke !!

mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Listopad 22, 2008, 18:18:19 »

Sprzedawcom w zoologach nie ufa się to podstawa(są wyjątki),bo wcisną ci piranie do 60L Cheesy Cheesy.Myśłę że zanim rozpozna teren i się zadomowi to minie kilka dni i w poniedziałek pozbędziesz się go zanim coś upoluje.W najgorszym razie jak masz kotnik to go umieść tam na ten czas,chociaż to ostateczność

Jacek aqa
Zainteresowany
**

Pozdrawiam

« Odpowiedz #4 : Listopad 22, 2008, 18:30:23 »

Jeśli tylko zauważysz że zaczyna się choćby interesować innymi rybkami i ganiać je to musisz go umieść z innym zbiorniku (lecz jeśli nie masz takich warunków (ja kiedyś nie miałem i straciłem gurami dwu plamiste, bardzo je lubiłem Sad)  to wsadź go choćby do słoika bądź do jakiejś wazy/miski powinien przeżyć  [ ! ALE TO W OSTATECZNOŚCI ! ]. Bo wtedy musisz wybierać :albo on albo któraś inna rybka.
A tak nawiasem to ile mierzy ten twój ludojad??

Z kąt jesteś ?? Bo jeśli z Olsztyna lub okolic to dam ci namiary na sklep w kórym jutro z rana będziesz mogła oddać/zamienić tę rybkę.

Myślę że najlepsze co możesz teraz zrobić to nakarmić rybki jakimś żywym lub mrożonym pokarmem, masz ochotke ?

Akwarium 60l.
3 Rekiny Ludojady
1 Ryba Młot
2 Płaszczki Indonezyjskie (impisis muri)
1 Neon Czerwony
Tola
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Listopad 22, 2008, 18:37:55 »

I tu pojawia się kłopot bo ja jestem jeszcze typowy amator, mam tylko pokarm płatkowy Tropical, i nie jestem z Olsztyna tylko z Kielc. Poki co nie widzę aby ganiał ryby, raczej leży sobie na dnie i wypływa tylko jak wsypę pokarm. Moj zabijaka ma jakies 5-6 cm, może 7 ....

Jacek aqa
Zainteresowany
**

Pozdrawiam

« Odpowiedz #6 : Listopad 22, 2008, 19:09:41 »

Myślę że jeśli jutro albo po jutrze uda ci się go oddać to powinno się odbyć bez większych strat. Tylko go nie głoduj Wink Pomo iż pierwszy raz słyszę o nim to nie wydaje mi się żeby zrobił cokolwiek którejś rybce, ryby w niewoli tracą instynkty łowcze. Ale to jest moje zdanie, najlepiej jeśli się wypowie ktoś kto miał albo ma tą rybkę i zna jej zachowania. Ale wg. mnie możesz spać spokojnie.

Akwarium 60l.
3 Rekiny Ludojady
1 Ryba Młot
2 Płaszczki Indonezyjskie (impisis muri)
1 Neon Czerwony
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #7 : Listopad 23, 2008, 00:32:54 »

Zacznijmy od tego że wszystkie sumy to ryby drapieżne i każdy z nich poluje na taką zdobycz na jaką pozwalają mu jego rozmiary oraz wielkość pyska. Piktus nie wyróżnia się jakoś specjalnie na tle innych gatunków sumów - nie jest ani specjalnie agresywny ani specjalnie żarłoczny. Moim zdaniem ten sum nadaje się do akwarium towarzyskiego i raczej nie powinien pożerać współmieszkańców. Należy tu jedynie stosować zasadę by nie łączyć go z bardzo drobnymi rybkami (np neonki).

Także moja rada - nakarm suma przed spaniem i spokojnie idź spać.

Xiphophorus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Listopad 23, 2008, 00:52:42 »

neonki i gupiki mogą być zagrożone... chociaż moje 15cm mystusy nie zabierały się za pożeranie innych rybek. napisz lepiej co to jest ten "ciemny" sum?

moje małe zoo Smiley

- pies,
- chomik dżungarski
- szynszyla x2,
- akwa 126l (gupiki: 7 samców +12 samic + ponad 100 narybku)
- akwa 126l (żółw żółtolicy x2, żółw czerwonolicy x2)

w razie pytań o zwierzaki chętnie pomogę, gg 8810704

Pozdrawiam
kolacz
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Listopad 23, 2008, 08:58:21 »

No tak to jest jak się coś kupi nic o tym nie wiedząc.Lepiej planować zakupy,ale to tak na przyszłość.
Suma musisz się pozbyć,najlepiej jednego i drugiego.Nie wiem jaki to jest ten drugi,ale może chodzi o Heteropneustes fossilis ?Jakiekolwiek sumy z reguły rosną duże i głównie odżywiają się mięsem,więc często są z nimi problemy.Zamiast sumów polecam kiryski,cierniooczki kuhla itp.
Ogólnie rzecz mówiąc musisz urozmaicać pokarm rybkom,a więc kup sobie tabliczkę mrożonej ochotki,artemi itp.Mile widziany jest pokarm żywy,szczególnie polecam wodzień.Ktoś słusznie zwrócił uwagę,że welon tam nie bardzo pasuje.
Pozdrawiam

Tola
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Listopad 23, 2008, 09:13:47 »

Spać -  nie spałam spokojnie i miałam złe przeczucia które się potwierdziły. Drań zapolował! Zniknęły dwa danio czerwone a on ma wyraźnie grubszy brzuch, jakby był w ciąży !! Pozostale dwa danio są nieswoje i oba pływaja w kącie akwarium, nawet do karmienia nie wypłynęły Sad Sad Ale gupiki są wszystkie całe i zdrowe ..... dziwne! I straszne ;(

kolacz
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Listopad 23, 2008, 09:40:21 »

Nic dziwnego,że brakuje rybek w akwarium.Musisz je gdzieś oddać do sklepu,ale w żadnym razie nie wyrzucaj ich do rzeki,jeziora itp.Najlepiej jest je po prostu oddać,nawet za darmo albo wymienić  za roślinkę albo danio,których Ci teraz brakuje.A ten drugi sum to jaki gatunek?Czy to Heteropneustes fossilis ?
Pozdrawiam

Tola
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Listopad 23, 2008, 10:12:38 »

Właśnie nie potrafię określić dokładnie jaki to sumik, ale to typ najczęsciej dostępny w zoologach gdzie w opisie podaja : sumik. Udało mi się go sfotografować więc może wam więcej to powie niż mnie ale z tego co wiem, ten rodzaj jest mniej krwiożerczy, kuzyn ma już sporego suma w swoim akwarium prawie 20 cm i nic złego sie nie dzieje a ma neonki i gupiki również. Oto fotki ciemnego sumika:

http://picasaweb.google.pl/tolcia/AquaNaForum?authkey=nUPTlJ-5skg#5271777324699242018

http://picasaweb.google.pl/tolcia/AquaNaForum?authkey=nUPTlJ-5skg#5271777372847646018

http://picasaweb.google.pl/tolcia/AquaNaForum?authkey=nUPTlJ-5skg#5271777516297231826

Jak dlal mnie to po prostu sum. Co do pictusa to w zoologu był opis sum pictus wiec tu nie mam wątpliwości :/ Oddam go Sad

kolacz
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Listopad 23, 2008, 10:19:44 »

A ten drugi to kiryśnik czarnoplamy.Usposobieniem przypomina kiryska Tongue.Raczej spokojna rybka,ale wydaje mi się ze stadna.Tutaj masz krótki opis: http://www.akwarium.info.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=40&Itemid=62 .
Myślę,że kiryśnik może zostać,ale chyba trzeba by mu kupić towarzyszy.Zaraz poczytam w internecie i się dowiem.Niestety pictusa musisz oddać.Ciężko takiego suma oddać,ale może ktoś zechce.
Pozdrawiam

Edit:
Tak,warto dokupić jeszcze kilka tych kiryśników,a może nawet będą miał tarło.To w takim jest jakaś zbieżność informacji,bo na różnych stronach jest wspomniane,że dobrze jest mieć kilka sztuk,że jest stadna.To ryba z rodziny kirysowatych,więc może być rybką stadną jak kiryski,ale niekoniecznie.
« Ostatnia zmiana: Listopad 23, 2008, 10:39:05 wysłane przez kolacz » Zapisane

mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Listopad 23, 2008, 10:31:35 »

Kiryśnik może być trzymany pojedyńczo lub w parach,niejest rybą stadną.Myśłę że dwa to za dużo na ten litrarz, rośnie dość spory,ale jeden spokojnie może przebywać z twoją pozostałą obsadą.Możesz go karmić ochotką i innymi mrożonkami,mój je uwielbia

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: