tytios
Nowy
|
|
« : Listopad 22, 2008, 18:03:31 » |
|
Kupiłem ostatnio na Allegro dwa odbłyśniki asymetryczne ( http://www.allegro.pl/item475800449_odblysnik_asymetryczny_swietlowka_18w_zoolight.html). Byłem ciekaw na ile poprawi natężenie światła. Posiadam standardową pokrywę 2 x 18 wat. Przeprowadziłem test. Przy pomocy luksomierza zbadałem natężenie światła bez i z odbłyśnikami. Dodam tylko, że test zrobiłem w identycznych warunkach, zrobiłem go dwukrotnie i za każdym razem wyniki były podobne. Badanie przeprowadziłem niestety nie w akwarium. Pokrywę położyłem na dwóch krzesłach, na podłodze leżał luksomierz. Za każdym razem pokrywę kładłem w identyczny sposób, a luksomierza wogóle nie ruszałem. Jakie było moje zdziwienie, kiedy okazło się, że założenie odbłyśników w tym przypadku podniosło natężenie światła z 780 lux do 1870-1970 lux (zależnie od ustawienia odbłyśników). Daje to aż 140% większe natężenie światła. Wydaje mi się, że w wodzie proporcje te powinny być zachowane.
|
|
|
|
|
|
|
Peterpl
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #1 : Listopad 24, 2008, 17:32:12 » |
|
No ładnie, suche fakty, to mi się podoba, chyba jednak pora zerwać folię aluminiową i zainwestować w odbłyśnik
|
|
|
|
|
|
|
katani
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #2 : Listopad 24, 2008, 23:46:16 » |
|
Szczena mi spadła jak to przeczytałem. w takim razie muszę zrobić odbłyśniki. bo mi standardowe 36W na 90l wody netto to troche mało zwłaszcza że wybrałem roślinki, które rosną przy umiarkowanym oświetleniu ale preferują dobre oświetlenie
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #3 : Listopad 25, 2008, 09:55:53 » |
|
No! To jest czysta odpowiedź do tematu "co dają odbłyśniki?" Tytios, dobra robota!
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
katani
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #4 : Listopad 25, 2008, 14:43:01 » |
|
Proponuję to przypiać. Bo to badź co badź bardzo konkretna informacja.
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #5 : Listopad 25, 2008, 15:15:37 » |
|
Za późno - już przypięte
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
tytios
Nowy
|
|
« Odpowiedz #6 : Listopad 25, 2008, 16:13:15 » |
|
Tytios, dobra robota!
|
|
|
|
|
|
|
Jędrula
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #7 : Styczeń 09, 2009, 13:31:00 » |
|
Mam Florę Glo 15 W przy około 50 litrach netto. Mało - wiem. Myślę by dorzucić tam kolejną rurę 15 W (np Aqua Glo). Teram mam dylemat. Rura czy odbłyśnik? A może to i to?
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny
...a cыновья уходят в бой!
|
|
« Odpowiedz #8 : Styczeń 09, 2009, 15:26:47 » |
|
Lepsza, według mnie, jest czysta rura z odbłyśnikiem. Ponieważ odbłyśnik w rurze jest wyprofilowany w przekrój trapezu i zysk na tym jest maksymalnie 30%, a przez to że jeszcze stoi po drodze świetlówka (2 ściany ze szkła! odbijanie, zaginanie, pochłanianie fali) to myślę, że można zyskać z 10% zysku, nie więcej. Chociaż badań nie robiłem, to tylko teoretyczne rozważania na podstawie innych badań opublikowanych na stronach! Minusem jest brudzenie się odbłyśnika.
|
|
|
|
|
|
|
Krzyster
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #9 : Styczeń 13, 2009, 01:16:40 » |
|
ja byłem w ciężkim szoku jak zamontowałem folie aluminiową, aż "raziło po oczach", odbłyśniki brzmią kuszącą, tylko ciekawe czy duża różnica folia a odbłyśniki? jeszcze badania na foli by się przydały, ale to już prośba do kolego z luksometrem
|
|
|
|
|
|
|
Sołtys
Nowy
|
|
« Odpowiedz #10 : Styczeń 23, 2009, 22:40:10 » |
|
Oby więcej takiego fachowego podejścia!! Gratuluje!! Moim zdaniem w akwarium nie ma co liczyć na takie wyniki, ponieważ wzmaga się zjawisko rozpraszania, pochłaniania i odbicia od cząsteczek wody.
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #11 : Styczeń 24, 2009, 23:38:43 » |
|
Moim zdaniem w akwarium nie ma co liczyć na takie wyniki, ponieważ wzmaga się zjawisko rozpraszania, pochłaniania i odbicia od cząsteczek wody.
Dlaczego uważasz, że "wzmaga się" pochłanienia i odbijanie od wody?
|
|
|
|
|
|
|
|
mariuszw82
Nowy
|
|
« Odpowiedz #13 : Luty 20, 2009, 10:40:52 » |
|
Twoim zdaniem jak lepiej to zamontować dłuższą zaokrągloną częścią nad świetlówkę czy krótszą z uchwytami jak lepiej odbija światło
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #14 : Luty 20, 2009, 13:03:37 » |
|
Nie rozumiem, przydałby się rysunek lub zdjęcie.
|
|
|
|
|
|
|
|