DARIUSZ
Nowy
|
|
« Odpowiedz #15 : Marzec 13, 2009, 12:44:52 » |
|
nie dalej jak przedwczoraj ogladalem odblysniki na necie i zdecydowalem ze kupuje, twoje doswiadczenie mnie zaskoczylo choc tez jestem zdania ze woda odbija swiatlo i wyniki beda inne ale jestem pewien ze napewno sie oplaca. posiadam orginalna obodowe 2x18w przy 120l, PROSZE O RADE JAKIE SWIETLOWKI BYSCIE ZASTOSOWALI, przedewszystkim zalezymi na roslinach choc rybki tez posiadam(akwa. 3-misiace i zmarnialy wszystkie rosliny) trzyma sie jeszcze anubias ale to juz tez koncowka WODA---TWO-13, TWW-7, PH-7.5-8,NH3,4-0, NO2-0, NO3~5,
|
|
|
|
|
|
|
ivan23
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #16 : Marzec 13, 2009, 13:46:38 » |
|
Sam zdecydowałem się wzmocnić światło w moich 112 l przy pomocy dwóch odbłyśników asymetrycznych firmy JBL. Efekt zaskoczył mnie kompletnie, już sam widok dawał do myślenia, to tak jakby porównać lato nad Bałtykiem z latem śródziemnomorskim Sam fakt, że ładnie u mnie rośnie didiplis i rotale, które należą raczej do roślin światłolubnych mówi za siebie. Owszem, nie wybarwiają się na czerwono, ale przyrost łodygi i listków jest imponujący. Pewnie gdybym do tego zapodawał CO2 i nawozy czerwień również by się pojawiła. Przy moich standardowych 2 x 18 W pewnie roślinki by zmarniały, w najlepszym razie stanęły w miejscu tak jak je kupiłem. Nie chciałem przerabiać pokrywy, dokupować kolejnej świetlówki, w dobie kryzysu oszczędzanie na prądzie jest jak najbardziej wskazane. Reasumując, polecam odbłyśniki, ja wydałem na nie 2 x 26 zł, warto było
|
|
|
|
122, 63, 15, 36, 24, 24, 22 microrasbora galaxy, erythromicron, neocaridina heteropoda var. yellow, caridina babaulti cf. green, stripes, dario dario, boraras brigittae, cambarellus orange
|
|
|
DARIUSZ
Nowy
|
|
« Odpowiedz #17 : Marzec 13, 2009, 16:21:46 » |
|
IVAN23 a jakich uzywasz swietlowek? mysle uzyc AQUA-GLO ale jaka druga i jakiej firmy moze ktos ma jakas propozycje
|
|
|
|
|
|
|
ivan23
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #18 : Marzec 13, 2009, 23:50:46 » |
|
IVAN23 a jakich uzywasz swietlowek? mysle uzyc AQUA-GLO ale jaka druga i jakiej firmy moze ktos ma jakas propozycje Mam takie standardowe, jakie były w pokrywie Nie jestem jakimś hardcorowcem, uważam że nie ma co szastać kasą, ja do krezusów nie należę. A skoro wszystko ładnie daje radę przy takim świetle jakie jest, wyrzucanie szmalu na wymianę świetlówek uważam za zbytek.
|
|
|
|
122, 63, 15, 36, 24, 24, 22 microrasbora galaxy, erythromicron, neocaridina heteropoda var. yellow, caridina babaulti cf. green, stripes, dario dario, boraras brigittae, cambarellus orange
|
|
|
Pethro
|
|
« Odpowiedz #19 : Marzec 14, 2009, 01:01:08 » |
|
IVAN23 a jakich uzywasz swietlowek? mysle uzyc AQUA-GLO ale jaka druga i jakiej firmy moze ktos ma jakas propozycje Aqua-Glo są drogie i znajdziesz mnóstwo tanich odpowiedników, pamietaj by zmieniac swietlówki t8 po 1/2 roku uzytkowania bo zmniejsza sie ich wydajność jesli chodzi o swietlowki dedykowane pod zielsko to ja uzywam tanich osram fluora i jestem zadowolony
|
|
|
|
|
|
|
DARIUSZ
Nowy
|
|
« Odpowiedz #20 : Marzec 18, 2009, 10:27:31 » |
|
zamontowalem odblysniki wizualnie jest poprawa(jasniej) na oko o jakies 15-20%, nad swietlowkami nadal sie zastanawiam, napewno wymienie
|
|
|
|
|
|
|
waisss
Zainteresowany
Rybka lubi pływać :)
|
|
« Odpowiedz #21 : Marzec 18, 2009, 22:49:38 » |
|
Próbował ktoś kombinacji odbłyśniki + folia lustrzana?
|
|
|
|
|
|
|
wes
Stały użytkownik
Invaders.Must.Die.exe
|
|
« Odpowiedz #22 : Marzec 18, 2009, 22:51:58 » |
|
mając już odbłyśniki wydaje mi się że folia jest zbędna
|
|
|
|
|
|
|
waisss
Zainteresowany
Rybka lubi pływać :)
|
|
« Odpowiedz #23 : Marzec 18, 2009, 22:54:14 » |
|
mając już odbłyśniki wydaje mi się że folia jest zbędna
Jeśli jednak światło odbija się od wody to może się przydać... Folia odbije odbite światło, woda pochłonie część i cykl się powtórzy, ale z mniejszą ilością światła. I tak w kółko...
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 18, 2009, 23:01:35 wysłane przez waisss »
|
|
|
|
|
wes
Stały użytkownik
Invaders.Must.Die.exe
|
|
« Odpowiedz #24 : Marzec 18, 2009, 22:57:46 » |
|
różnica będzie niezauważalna więc szkoda pracy i pieniędzy ale oczywiście nie zaszkodzi
|
|
|
|
|
|
|
Lilim
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #25 : Marzec 19, 2009, 07:04:32 » |
|
Sam właśnie stoję przed problemem dorobienia dodatkowego oświetlenia w akwarium 112 l (standardowa pokrywa Wromak - 2 x 18W). Ze względu na kiepską sytuację finansową myślę nad zakupieniem profesjonalnych odbłyśników (tak czy inaczej musiałbym je kupić, więc...). I teraz pytanie - kupować dwa odbłyśniki asymetryczne, czy może jeden asymetryczny a drugi symetryczny? Ktoś stosował te drugie? Jak się sprawdzały? I czy takie kombinowanie ma sens w przypadku takiego akwarium?
|
|
|
|
|
|
|
tos25
Nowy
|
|
« Odpowiedz #26 : Marzec 24, 2009, 12:54:02 » |
|
Mam pytanie.Czy wysrarczą w moim akwarium 2 świetlówki 40watowe i samoprzylepny odbłyśnik? Mam akwarium 300l, 150dł, 40szer, i 50cm wysokośći.
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny
...a cыновья уходят в бой!
|
|
« Odpowiedz #27 : Marzec 24, 2009, 15:19:57 » |
|
dwa odbłyśniki asymetryczne, czy może jeden asymetryczny a drugi symetryczny? Trzeba sobie rozrysować promienie odbite i zobaczysz, jaki będzie optymalny układ. Trudno tak mówić, jeżeli nie wiadomo jak odbłyśniki wyglądają i jak będą zamontowane. Ale wszystko sprowadza się do podstaw fizyki dział optyka. 2 świetlówki 40watowe i samoprzylepny odbłyśnik?
Czy te 40W oznacza pobór 40W? Czy może "świecą jak 40W"? Zależy też jaki odbłyśnik będzie zainstalowany, jeżeli w rurze, to jest tylko efekt psychologiczny. Jeżeli dobry odbłyśnik, to możemy mieć maksymalnie 1,5x światło, więc miałbyś powiedzmy 0,4W/l, ale masz z kolei dużą wysokość akwarium, to może być mało dla roślin potrzebujących większe światło.
|
|
|
|
|
|
|
drizzt119
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #28 : Marzec 29, 2009, 22:03:47 » |
|
ja mam akwa 60l i w pokrywie od nowosci swietlowkę t8 15w. chcialbym cos zrobic zeby bylo wiecej swiatla dla roslin, ale nie wiem co. kasy nie chce za duzo wydawac i nie chce tez zabardzo grzebac w pokrywie(no chyba ze trzeba to trudno, cos zrobie ). co mi radzicie?
|
|
|
|
Mateusz
|
|
|
DARIUSZ
Nowy
|
|
« Odpowiedz #29 : Kwiecień 05, 2009, 16:03:26 » |
|
Zamontowalem odblysniki, poprawe widac bylo golym okiem. Rosliny nie rosly. Kupilem nowe swietlowki LIFE-GLO I AQUA-GLO znowu zauwazalna poprawa-jasniej. Ale po dwoch tygodniach rosliny dalej stoja w miejscu, a rogatke calkiem szlak trafil wlasnie wyzocam. Woda niby ok (jak wyzej ) i stabilna, czyzby pozostalo mi juz tylko CO2- tylko ze to duzy koszt i tak juz poplynalem na tych swietlowkach i odblysnikach w ciagu jednego miesiaca .
|
|
|
|
|
|
|
|