Nowe na niebieskoWitam wszystkich.
Pragnę zaprezentować moje akwarium 240l, które ma być docelowo azjatyckie jednak na razie są tam roślinki, które temu przeczą (ale pokochałem je w ciągu ostatnich 3 miesięcy bardzo mocno i je przesadziłem
)
Akwarium zalałem 2 tygodnie temu wodą z podmiany w mniejszym akwarium, które teraz stoi jako ślimakarium (ale nie o tym tutaj). Do filtra na start wrzuciłem bioceramikę z dojrzałego filtra. Dzięki tym zabiegom mogłem już przenieść rybki.Zdjęcie (tak wyglądało na początku)Zbiornik:Wromak 120x40x50 - 8mm prosty.
Pokrywa Wromak 120x40 2x30W
Jako szafka służy biurko komputerowe wzmocnione poprzecznie przy samej podłodze.
Woda:pH - 6,5/6,8 (to nie wahania ale nie dokładny test paskowy)
kH - ~5*d
gH - ~6*d
NO3 - 10mg/l
NO2 - 0mg/l
CO2 - podawane z bimbrowni drożdżowej ok 15 bąbli/min - na razie bez CO2 bo bimbrownia droga, a na ten litraż za mała, jestem w trakcie poszukiwania taniej butli.Temp - 27-28*C
Woda z kwasami humusowymi z korzenia.
Osprzęt:Filtr - Aquael UniMAX 250 Pro - wkłady: gąbka,
węgiel aktywowany wata perlonowa, zeolit, bioceramika - deszczownia
Grzałka - Aquael Comfort Zone 200W
Oświetlenie - 2x30W T8 POLAMP Daylight 6500k (docelowo będą jeszcze dwa kompakty 26W do doświetlenia boków), pokrywa oklejona folią aluminiową kuchenną Oświetlenie licząc od tyłu: 1x30W Narva Oceanic Colour 8000k + 1x30W T8 Osram 840 + 2x24W Osram Duluxstar 827 (boki) + 1x39W T5 AquaMedic Reef White 10000K, pokrywa oklejona folią - szczelniej niż poprzednio Wszystko na statecznikach elektronicznych PhilipsaPodłoże to żwirek kwarcowy 1,5mm - 4mm. Bez domieszki podłoża dla roślin bo docelowo będę dodawał nawóz ze składnikami mineralnymi żeby podnieść przy okazji kH, bo dorzucenie marmurkowych/grysowych bloczków nie pomaga.
Nawożenie:
Plant Gainer Micro + Macro - około 5ml na 40l podmienianej wody raz na 2 tygodnieObsada:3x Gurami mozaikowe - 2 samce + 1 samica
7x 6x Razbora Klinowa (zamówione jeszcze 9 szt.)
3x Kosiarka
~25x ~15x Caridina cf. babaulti/heteropoda (trwa identyfikacja, z którą na na forach krewetkowych nie dają rady)10x - 'White Pearl'2x 1x Atyopsis moluccensis (krewetka filtrująca)
Rośliny:
Duże: Echinodorus Jenisej
Limnophila sessiliflora
Limnophila aquatica
Echinoforus Rubin Narrow Leafs - świeża sadzonka, której nie widać jeszcze pośród Cryptocoryn Echinodorus Red Flame Cabomba Caroliniana Bacopa Monieri
Eleocharis Parvula - Sitowie Drobne Pogostemon Helferi - Wodna Gwiazda Hygrophila Corymbosa - Angustifolia te trzy zeżarły kosiarki
Hygrophila Corymbosa Var. Glabra Vallisneria Americana Gigantea
Vallisneria Torta
Cryptocoryne Pontederiifolia - Zwartka Pontederolistna
Cryptocoryne Wendtii Var. Nana
Cryptocoryne Wendtii Green - Zwartka Wendta Zielona
Cryptocoryne Spiralis
Amania Gracilis----------
13.01.2009 - niby zmian nie za wiele, ale wystrój akwarium się zmienił, co widać na pierwszy rzut oka. Niedługo pojawią się nowi lokatorzy (mam nadzieję ) ---------
---------- 22.10.2009 - jak można wywnioskować z wcześniej poprawionego opisu... trochę się zmieniło, niestety popełniłem po drodze parę błędów, ale już jest dobrze, i mam nadzieję, że już tak będzie do końca ---------