Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: PROSZE O RADY  (Przeczytany 3145 razy)
ziolko71
Nowy
*

« : Listopad 22, 2008, 23:25:23 »

Mam akwa 120l a w nim 4platki,4gupiki,4danio,12neonek,4molinezje,2pimeledus pictus(nieznam polskiej nazwy),4kiryski albinosy,2bocje wspaniałe,2żałobniczki i glonojada. kupiłem od kolegi akwa narożne 130l w tym akwa sa takie rybki 1duzy skalar,4gupiki,4kiryski,3neonki,2 glonojady. ja mysle tak ze do tego 130l dam 2bocje ,2pimeiedusy,4molinezje, skalara,2żałobniczki i 2glonajady co mage jeszcze dodac do tego akwa a w120l zostawie 8gupikow,12 neonek,4platki,8 kiryskow,4danio i myslałem o kupnie krewetek. chciałbym miec jeszcz któreś z tych rybek pielęgnica ramireza lub kakadu,pretnik karłowaty lub gurami mozaikowy Cheesy
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 23, 2008, 12:04:00 »

Ja Ci proponuje: z obsadą zacznij od nowa  Undecided  bigos + zupa rybna  Lips Sealed Pimelodus pictus to mandi mały hoduje się 1szt. (z tego co wyczytałem) zmniejsz ilości gatunków i narazie będę pisał o akwa 120L bo po tym wszystkim co przeczytałem to mam mętlik potem opisze Ci 130L  Tongue

No więc tak:
akwa 120L

Oddaj platki,danio,pimelodus'a pistus (1szt.), BOCJE, gupiki lub molinezje (co wybierzesz)

Gupiki lub molinezje zwiększ do 6szt.
neonki ok.
żałobniczki dokup 4szt.
kiryski dokup 2-3szt.
glonojad zapewne zbrojnik niebieski-ok.

akwa 130L:

najlepiej oddaj wszystko a z obsadą zacznij od nowa  Tongue

250L słodkie
540L + 112L morskie
arturix
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Listopad 23, 2008, 12:09:54 »

skalary zaopiekują sie chętnie neonkami:) jeśli są duże to zjedzą neony, i wogóle dziwne obsady.żyworudki możesz hodować z bocjami ,zbrojnikami i kirysami - ale nie z pielęgnicami i im podobnymi
ziolko71
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Listopad 24, 2008, 17:04:47 »

Dzieki za rade Marcin14 zrobie tak jak napisałes z tym akwa 120l a moge do niego dodac z 5 krewetek.A co do tego 130l to jade zaraz do sklepu pogadac z gosciem czy mi zamieni te rybki.Bardzo chciabym zostawic sobie w nim bocje moze maz jakis pomysł na obsade z bocjami.Jeszcze raz dzieki i sory za ta zupe rybna.
Angler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Listopad 24, 2008, 18:36:36 »

Bocje(wspaniałe) są za duże na takie akwarium, osiągają 30cm(według niektórych źródeł nawet do 40), żyją do 50lat i są bardzo aktywne oraz stadne. W tak małym akwarium bocje będą demolować dekoracje(rośliny i wszelkie kamyki, które w pysku przeniosą), przyjmując, że będzie to stado 6-8 sztuk długości 10-20cm, bo w liczbie poniżej 4-5 osobników nie warto chodować, bo chorują i marnieją w oczach. Dodatkowo posiadają pod okiem wysuwany kolec, który po osiągnięciu przez rybę sporych rozmiarów może utrudnić przeławianie ryb, a w razie wystraszenia ryby może pokaleczyć innych mieszkańców akwarium.
ziolko71
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Listopad 24, 2008, 19:49:11 »

ANGLER masz troszke inne informacje niz ja zgadzam sie z toba ze bocja wspaniała osiaga okolo 30 cm ale tylko na wolnosci w akwa maksimum to 15   zreszta poczytaj sobie te linkihttp://ilkus.net/~zho/bocja.html   http://www.bocje.com/BWS.htm   http://www.akwarium.dl.net.pl/?bocja-wspaniala,51
Angler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Listopad 24, 2008, 21:03:42 »

http://www.loaches.com/species-index/clown-loach-chromobotia-macracanthus 16 x 2,54=40,64, a te 15 centymetrów w akwarium to bardzo szybko osiągają(to nie kwestia lat, a miesięcy) i powinny mieć zapewnione takie warunki by urosnąć jak największe i nie atakować innych bocji (z wiekiem mogą stać się samotnikami). No i potrzebują dużo kryjówek oraz trochę przestrzeni do pływania (osiągają 30 cm w akwarium przy dobrej opiece i są bardzo ruchliwe).
arturix
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Listopad 25, 2008, 07:15:19 »

poza wątkiem- rybki w pewnym stopniu dopasowują swoje wymiary do aqa
koper112
Stały użytkownik

אַקוואַריסטיק איז מיין פערדל

« Odpowiedz #8 : Listopad 25, 2008, 07:56:47 »

skalary zaopiekują sie chętnie neonkami:) jeśli są duże to zjedzą neony, i wogóle dziwne obsady.żyworudki możesz hodować z bocjami ,zbrojnikami i kirysami - ale nie z pielęgnicami i im podobnymi
u mnie nie zjadają a są  razem

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Listopad 25, 2008, 10:09:39 »

Inaczej się to nazywa karłowacenie  Undecided

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Listopad 25, 2008, 15:55:37 »

Inaczej się to nazywa karłowacenie  Undecided

A to nie jest przyjemne dla ryby. Jest to jedna z wad powstałych podczas wzrostu u ryb, na którą wiele osób patrzy z pobłażliwością a nawet cieszą się, że np paletka czy zbrojnik niebieski dostosował się do 25 l rosnąc przez 5 lat do 3 cm. Wpływ na to ma zbyt dużą ilość szkodliwych związków przemiany materii w akwarium, niedostateczna ilość pożywienia lub pożywienie złej jakości i kilka innych jeszcze czynników, które często występują w zbyt małych akwariach  Sad

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
koper112
Stały użytkownik

אַקוואַריסטיק איז מיין פערדל

« Odpowiedz #11 : Listopad 25, 2008, 16:40:03 »

to chcecie mi powiedzieć że jak np.BOCJA WSPANIAŁA nie osiągnie 30cm to jest to wina złego karmienia małego zbiornika itp.
 a w 450litrowym zbiorniku osiągnie takie rozmiary?? nie wiem o co tu KAMAN

ziolko71
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Listopad 25, 2008, 17:25:06 »

czytałem rozne fora i nie tylko na temat bocj wspaniałej i wypowiedzi sa na kazdym forum inne.Zgadzam sie z Emi i Seboosem ze kazdej rybie trzeba zapewnic jak najlepsze warunki zycia w akwa.Ale w wyzej podanych linkach  jest wyraznie napisane ze bocje powinny miec minimum akwa 100l ja mam 130l i z tego co mi piszecie to chodowla bocj w takim akwa odpada ze wzgledu na karłowacenie tak.
Angler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Listopad 25, 2008, 17:54:00 »

koper112 w 450 litrowym akwarium raczej nie będą karłowaciały, a jeżeli już to osiągną sporo ponad 20cm czyli nie skarłowacieją poniżej połowy osiąganej długości (jak podają niektórzy że powinno się dziać).

ziolko71 w tym linku który ja podałem to wyraźnie jest też napisane 75 galonów = 283 ltry i 4 stopy długości czyli 121,92 cm długości (bocje osiągają długość ponad 1 stopę czyli akwarium powinno być 4 razy dłuższe od ryby). W małym akwarium mogą być agresywne i są podante na różne choroby( na ospę i bez tego łatwo łapią).
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Listopad 26, 2008, 09:00:56 »

Najgorsze co może być to logika w dobieraniu ryby do litrażu nie wiedząc nic o sposobie życia ryby. Jeśli np gdzieś jest napisane, ze ryba nadaje się do akwarium ponad 100 l a jest rybą strefy przydennej to wiadomo, że nie nadaje się do akwarium 125 l o wymiarach 50x50x50 i lepiej będzie się czuła w akwarium 120 l o wymiarach 100x30x40. W 375 l akwarium widziałam kilkuletnią bocję wielkości prawie 18 cm więc raczej te ryby dorastają w akwarium więcej niż do 15 cm.

Poza tym nasza reakcja bardziej dotyczyła wypowiedzi arturixa niż akwarium ziolka71.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: